chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

 
 

Blog

Muistoista voimaa omaishoitoon/Remembering Together (RTRT) Reminiscence Training for family carers of people with dementia

05/10/2017
par Linda JUNTUNEN
Langue: FI

/fi/file/rtrt1jpgrtrt1.jpg

Kuva: RTRT 

Toiminta-aika: 1.8.2010 – 31.7.2012

Kumppanit: Iso-Britannia (koordinaattori),

                   Pohjois-Irlanti, Irlanti, Saksa, Hollanti, Puola, Tsekki, Slovakia, Espanja ja

                   Suomi (Muistojen talon kannatusyhdistys ry, Kotka)

RTRT-projekti pohjautuu Euroopan muistelutyöverkoston 1997 käynnistämään RYCT-projektiin (Rememberin Yesterday, Caring Today). RYCT-projektista saatujen kokemusten pohjalta Euroopan muistelutyöverkosto käynnisti elokuussa 2010 RTRT-projektin.

RTRT-projektin tavoitteena on ollut edelleen kehittää ja mallintaa luovan muistelutyön tekniikoita parhaimpien eurooppalaisten käytäntöjen pohjalta omaishoidon osaksi. Hankkeessa hyödynnettiin oppimista, taiteen tekemistä ja vertaistukea. Projektin päätavoitteena oli tukea omaishoitajan jaksamista, parantaa heidän ja muistisairaan elämänlaatua ja arvokkuuden kokemusta luovan muisteluyön uusimpien tekniikoiden avulla. Projektin yhtenä tavoitteena oli luovan muistelun kautta syntyvien tuotosten esille tuominen ja tätä kautta omaishoitajan ja muistosairaan maailman näkyväksi tekeminen.

Kansainvälisyys

Hankekumppanit järjestivät kaksivuotisen hankkeen aikana neljä kansainvälistä tapaamista, Pohjois-Irlannissa (2010), Suomessa (2011), Espanjassa (2011) ja Saksassa (2012). Tapaamisiin osallistui 40-60 henkeä ja ne painottuivat hankkeen aikana kerättyjen kokemusten, hankkeen edistymisen ja ajatusten jakamiseen, sekä tuen antamiseen ja saamiseen.

Kansainvälisiä tapaamisia varten valittiin jokin yhteiskunnallinen tai kulttuurinen teema, joiden kautta tutustuminen ja ajatusten jakaminen oli helpompaa. Kansainvälinen seminaari vuonna 2011 KYAMK:n auditoriossa keräsi noin 100 osallistujaa. Seminaarissa partnerimaiden edustajat raportoivat hankkeen tuloksista. Hankkeen verkkosivuille on koottu maittain tietoa hankkeen toteutuksesta ja tuloksista.

Luovuutta ja vertaistukea Muistojen Talossa

Hankkeessa hyödynnettiin taidelähtöisiä muistelutyön menetelmiä, joista suomalaisella hankekumppanilla Muistojen Talolla oli VOIMAA MUISTOISTA –Eurooppa projektin (2004-2010) tuottamaa kokemusta ja tietotaitoa. Perheet kokoontuivat kerran viikossa luovan muistelun asiantuntijoiden, vanhustyön ammattilaisten ja opiskelijoiden kanssa Muistojen Talolle.

Tapaamiskerroilla edettiin temaattisesti elämänkaarimallin mukaan. Yhteisiä muistoja heräteltiin erilaisten ”muistiherättäjien”, kuten kuvan, piirtämisen ja maalaamisen, musiikin, äänen, laulun, liikkeen, draaman, esineiden ja materiaalien avulla.

Tapaamisissa omaishoitajat tutustuivat vastaavassa elämäntilanteessa oleviin muihin omaishoitajiin. Tavoitteena oli tukea omaishoitajia hoitamaan omaistaan kotona mahdollisimman pitkään. Lisäksi pyrittiin antamaan valmiuksia tilanteisiin, joissa kotoa on siirryttävä laitoshoitoon.

Kokemuksia

Kokemukset hankkeesta ovat olleet kauttaaltaan myönteisiä. Eräs muistisairas ryhmäläinen kiteytti kokemuksensa seuraavasti: ”On ollut mukavaa. Tämä on arvokas juttu. Muuten muistot hautautuvat. Unhon yöstä alkavat muistot pulputa.”

Palautteissa korostui selkeästi myös vertaistuen merkitys. On tärkeää saada jakaa kokemuksia niiden kanssa, joilla on samankaltainen elämäntilanne. Omaishoitajaperheet elävät usein sosiaalisesti eristäytyneenä. Muistisairaus on edelleen vaikea asia ja sitä mielellään peitellään. Projektin aikana syntyi uusia ystävyyssuhteita, joiden merkitys arjen kuormittavuuden kannalta on iso: "Tämä on todellinen henkireikä, koska nykyisin emme käy missään."

Omaishoitajat korostivat useasti sitä, että heidän hoidettava muistisairas puoliso virkistyi silmin nähden niinä päivinä, jolloin he kävivät Muistojen Talolla. Virkistynyt mieli jatkui koko päivän ajan. Näitä keskiviikko aamuja perheissä todella odotettiin:

"Tällä on ollut todella piristävä vaikutus. Viime aikoina meillä ei ole ollut kovin paljon sosiaalista elämää. Ystävät ovat jo mullan alla. Pari leskeä on jäljellä, hekin huonokuntoisia. Kun jää yksin, ei tule otettua yhteyttä. Aikaisemmin Mauri (nimi muutettu) nukkui rauhattomasti ja aamut olivat takkuisia. Heti aamiaisen jälkeen halusi takaisin nukkumaan. Mutta nyt, keskiviikkoisin Mauri on niin lähdössä Muistojen Talolle. Ei tietoakaan väsymisestä aamiaisen jälkeen"

"Projekti on vapauttanut elämään".

Projektin eräänä tärkeänä tavoitteena oli tarjota omaishoitajille luovan muistelun oppimispaketti, jotta he voisivat myös kotona toteuttaa muistelua muistisarasta aktivoivalla tavalla. Moni kertoi, että he eivät ole tulleet ajatelleeksi, että näinkin voisi tehdä: "Muisteluprojektista saimme hyvät eväät käyttää yhteisiä muistoja jopa päivittäiseen olemiseen."

Muistojen Talosta on tullut vuosien saatossa luovan muistelutyön kulttuuri- ja koulutuskeskus, jossa käy vuosittain eri puolelta Suomea vanhus- ja kulttuurityön ammattilaisia ja opiskelijoita kouluttautumassa lumu-työhön. Muistojen Talon tarina on siis jatkunut myös RTRT-hankkeen loputtua.

PALAA TAKAISIN BLOGIN ETUSIVULLE

Lähteet:

Muistojen Talo, Leonie Hohenthal-Antin, RTRT-projektin yhdyshenkilö

RTRT-verkkosivut, Review of RTRT project: Finland

Hohenthal-Antin, L. 2009. Muistot näkyviksi. Muistelutyön menetelmiä ja merkityksiä. PS-kustannus. Jyväskylä.

Hohenthal-Antin,L. 2013. Muistellaan. Luovat menetelmät muistisairaiden tukena. PS-kustannus.
Jyväskylä.

Hohenthal-Antin, L. 2014. Muistoista voimaa omaishoitoon. Luovat menetelmät muistisairaiden tukena. Gerontologia 1, 53.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn