chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

 
 

Espace actualités

Едно предизвикателство... или една година Университет за възрастни към Сдружение за общественополезна дейност „Екомисия 21 век" Ловеч

13/09/2016
Langue: BG

Сдружение „Екомисия 21 век" Ловеч е неправителствена организация, учредена през 2001 година в обществена полза. В началото развива дейности в областта на екологичното образование и възпитава младите хора в идеите на устойчивото развитие. С годините организацията се утвърди като водеща на територията на общината и областта в популяризирането на доброволчеството сред учащите се и гражданите. Тя е член на Националния алианс за работа с доброволци - Пловдив от 2003 година, разви регионална мрежа от местни доброволчески центрове в градовете Луковит, Тетевен. Троян и Ловеч.

Друг приоритет на организацията е гражданското и професионално образование и обучение в кариерно развитие на младите хора от областта. От 2010 година, без прекъсване, под менторството на екипа на организацията, работи Общински ученически съвет, а от 2015 година по Програма „Изграждане на младежки информационно-консултантски центрове” и проект МИКЦ Ловеч, беше учреден и Областен младежки съвет със съдействието и в партньорство с Областна администрация.

С разрастване на дейността в сферата на доброволчеството сдружението осъществи 3 проекта с възрастни доброволци - единият като партньор, а другите два - като водеща организация. Проектите „Възрастни природозащитници” и „Възрастни билкари” бяха свързани с обмен на идеи и добри практики по линия на програмата Учене през целия живот - подпрограма Грюндвиг и се осъществиха с възрастни доброволци от България, Полша и Италия. Те показаха, че опитът на по-възрастните – техният капацитет в различни области на живота  - остава неизползван, а голяма част от тях имат огромно желание да го споделят с хора в нужда, както и в осъществяването на действия, свързани с обществени, граждански и екологични каузи. По този начин организацията изгради дълготрайна стратегия за развитие на доброволчеството сред трудоспособното население и хората от третата възраст в полза на обществото и опазване и възстановяване на околната среда на територията на област Ловеч. Така ние постигаме социализация на хората от малките населени места чрез приобщаването им към доброволчески каузи в полза на уязвими групи хора, опазване на живота и здравето им, като и екологични каузи и постигане устойчиво развитие на планетата.

Уникалното в случая е, че развитието на доброволчеството сред възрастните хора и тяхната енергия са поставени в помощ на уязвими социални групи и околната среда.

Осъществяването на идеята за откриване на университет за възрастни към сдружението бе истинско предизвикателство за нас. Ето, че успяхме да го направим! Макар и без европейско или национално финансиране, без политическо лоби...

На 1 октомври 2015 година беше официалното откриване. Залата в офиса на организацията беше пълна с хора, с участници в наши проекти - млади и възрастни доброволци, верни на каузата, разказваха с часове за своите емоции по време на мобилностите, за участието си в доброволчески инициативи.

Стартът беше даден! Разкрити бяха 5 групи за неформално образование за възрастни - по интереси, като всяка група има капацитет от 12 участници. Групите са за повишаване на компетентностите на възрастните в областта на: овладяване на компютърни умения и работа с интернет, усвояване на английски език, италиански език и за здравословен начин на живот и за свободното време на възрастните и остаряване в добро физическо и психическо здраве - фитнес занимания и участие в група по здравословен начин на хранене - кулинария. Беше проведена широка информационна кампания в града, желаещите подадоха заявления. Интересът беше огромен. Но капацитетът на групите беше 12 участници - според залите и техния капацитет, а и съобразно възможността обучителят да може да работи пълноценно с всеки участник индивидуално. Залата за фитнес беше предоставена безплатно. Обучителите работят на доброволни начала, без заплащане. Те разработиха програми, съобразени с потребностите на групите и броя часове. Беше направен седмичен график. Участниците в избраните групи не заплащат такси. Учебната година приключи към 30 юни. С изключение на групата по фитнес, всички занимания се провеждат в сградата на Младежки център Ловеч, където се помещава и офисът на организацията. Административните разходи бяха покрити благодарение на скромно частно дарение.

Така в Младежки център Ловеч, където се събират млади хора и доброволци, вече посещават занимания и възрастни хора, които се чувстват добре, научават нови неща, за някои от тях много важни, тренират, общуват, участват като възрастни доброволци в дейности на организацията и партньорски дейности в центровете за настаняване от семеен тип в града с деца със специални образователни потребности , правят сувенири, които даряват на тези деца, чувстват се полезни. Приемствеността между поколенията е в действие!

За другата учебна година ще се направи проучване на потребностите на възрастните хора и може да се разкрият нови форми на занимания по интереси.

 

Автор: Галина Петрова, председател на Управителния съвет на сдружение „Екомисия 21 век". Статията е публикувана във в. "168 часа".

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn