chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

 
 

Ressource

Conceptnota Vlaamse Regering 'Duaal leren - Een volwaardig kwalificerende leerweg'

Langue: NL

Posté par Karine Nicolay

Duaal leren is een doorgedreven vorm van leren op de werkplaats, zoals het huidige leercontract. Bij duaal leren leert de leerling de meeste vaardigheden die hij moet kennen, tijdens het werken in een echte werksituatie zelf. Door te werken, leert hij dus de vaardigheden die hij later op de arbeidsmarkt nodig heeft. De werkplek wordt zo de school.

Vandaag bestaan er veel verschillende combinaties van leren en werken voor jongeren van het secundair onderwijs. Die zijn niet altijd even doorzichtig. De Vlaamse Regering wil de bestaande vormen van werkplekleren meer waarde geven, vereenvoudigen en samenbrengen in Duaal Leren. De ministers van Onderwijs en Werk hebben daarom samen een conceptnota opgesteld die de krijtlijnen daarvan uittekent. 

Het Vlaams Parlement bespreekt de conceptnota in hoorzittingen en gedachtewisselingen. Die vinden plaats in de verenigde commissies bevoegd voor Onderwijs en Werk.

De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om de bestaande statuten en overeenkomsten te harmoniseren en tot een transparanter model te komen binnen leren en werken. Vanaf september 2016 wordt een concept van een mogelijk toekomstig duaal leren en werken uitgetest via proeftuinen in het kader van het sleutelproject 'Schoolbank op de werkplek'.

Bron: Vlaams Parlement

Auteur(s) de la ressource: 
Vlaamse Minister van Onderwijs, Vlaamse Minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport
Date de publication:
Mardi, 28 Juin, 2016
Langue du document
Type de ressource: 
Autre
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn