chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ

Langue: BG

Posté par Dimitar Enchev

ПРЕДГОВОР

Може да ви изненада това, че съм написал този предговор за доклад, който е посветен на продължаващото обучение на възрастни при положение, че аз съм отговорен за политиката на ЕС за научни изследвания и иновации. Налице е, всъщност, връзка, защото инвестициите в продължаващото образование увеличават иновационния капацитет на фирмите. По-общо казано, разбира се, продължаващото образование помага на работниците да актуализират своите умения и намалява вероятността от изключване от пазара на труда. То играе, следователно, основна роля за постигане на целите на стратегията Европа 2020, както по отношение на растежа, така и за включване.

Ние знаем, че независимо от съществуващите мерки, безработицата в целия ЕС е неприемливо висока и несъответствието на уменията е един най-големите проблеми за нашите икономики. Ние също така знаем, че най-уязвимите групи - тези с ниска квалификация, безработни, възрастни работници - имат по-малък достъп до нови възможности за образование. Ние трябва да се предприемат ефективни действия за справяне с този дефицит на умения, но тези действия трябва да бъдат подкрепени от създаването на политика, основана на доказателства.

Една от силните страни на ЕС е, че ние можем да се учим от нашата разнообразна гама от опит и да сравняваме и съпоставяме различни подходи. Така през 2012 г. моята служба помоли професор Паоло Федерай да преразгледа заключенията на няколко изследователски проекти за образование за възрастни и продължаващо обучение, които са били финансирани в рамките на 6-и и 7-ма рамкова програма за научни изследвания на ЕС.

Анализираните и представените в прегледа на проф Федерай данни обхващат пазарите на образование на възрастни и продължаващо обучение в целия ЕС, независимо дали те се намаляват или увеличават, дали тяхното внедряване на иновации се прилага за обучение, както и ролята на консултанти, големи компании и други икономически съображения. Тези данни ще помогнат на политиците да разберат кои стратегии ще доведат до по-ефективно управление на образованието за възрастни и продължаващото обучение, ще спомогнат да сформират динамични среди за обучение, адаптирани към различни сектори, равнище на образование и размера на предприятието. Специално внимание трябва да се обърне на превръщането на търсенето на умения в ефективни продукти за обучение; предоставяне на обучение, което дава възможност за придобиване на истински знания, умения или поведение като единственият начин за предотвратяване на загуба на ресурси.

Вярвам, че този документ дава ценен принос за важен политически дебат. Той предлага редица политически приоритети за подпомагане образованието на възрастни и продължаващо обучение, и как най-добре да се използва потенциалът на съществуващите знания чрез "Система за подкрепяне на Интелигентни  решения ", за да се улесни предварителната оценка на въздействието на политически стратегии.

Европа трябва спешно да отстрани несъответствието между предлаганите умения в своите пазари на труда, и аз препоръчвам този преглед, следователно, на всички, които участват в политиките за заетост, образование и приобщаване. Следващата програма за научни изследвания на ЕС, Хоризонт 2020, ще се основава на успехите на предшествениците си и ще продължи да подкрепя създаването на политика, основана на доказателства в тези ключови области.

Робърт-Иън Смитс,

Генерален директор на

Европейската комисия за

научни изследвания и иновации 

Auteur(s) de la ressource: 
ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ, Генерална дирекция за научни изследвания и иновации Дирекция Б - Европейско изследователско пространство Звено Б.5 - обществени и хуманитарни науки
ISBN: 
978-92-79-29623-9
Date de publication:
Mercredi, 23 Décembre, 2015
Langue du document
Type de ressource: 
Niveau national et politiques
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email