chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

Reći „da, i...“ učenju: obrazovni proces kao improvizacija

Langue: SR
Document available also in: EN

Posté par Uros Velickovic

U radu se razmatraju različiti aspekti mogućnosti implementacije aktivno sti improvizacije u proces obrazovanja odraslih. Predstavljene su neke od teorijskih po stavki koje ukazuju na značaj improvizacije za učenje u svim dobima, na njene suštinske karakteristike koje je čine i određuju, kao i na duboku prožetost sposobnosti za improvizaciju i ljudskog razvoja. Upravo iz te veze proizilazi i andragoški interes za tehnike improvizovanja. Prilikom takvog razmatranja improvizacija je shvaćena kao metodologija učenja i način obogaćivanja obazovnog procesa kolektivnom aktivnošću kreativnog stvaranja. Pristup u kojem se razmatra improvizacija u odnosu na obrazovanje i učenje odraslih u ovom radu improvizaciju posmatra kao fundamentalnu ljudsku sposobnost, način i vrstu čoveku prirođenog kapaciteta za igru, koja je preduslov i pokretač njegovog razvoja. Favorizujući model razvojnog učenja, improvizacija predstavlja mogući put i pravac da se razvojni element unese u proces obrazovanja odraslih, u kome u današnje vreme ima sve manje spontanosti i kome sve više nedostaje kreativnost. U tom smislu, ovaj rad treba shvatiti i kao nastojanje da se pokrene jedan improvizovani kolektivni proces svih onih koji su spremni da inspirišu druge svojom željom i voljom za igranjem.

Rad je nastao u okviru projekta Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu „Modeli procenjivanja i strategije unapređivanja kvaliteta obrazovanja“ (br. 179060), koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

O autoru:

Dr Tamara Nikolić je docent na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (tamara.nikolic@f.bg.ac.rs).

Auteur(s) de la ressource: 
Dr Tamara Nikolić
ISBN: 
ISSN 0354–5415
Date de publication:
Lundi, 2 Décembre, 2019
Langue du document
Type de ressource: 
Articles
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email