Aller au contenu principal
Resource Details
RESSOURCE

Over actieve burgers en de groene consument: grasduinen in Nederland

Ik schreef al over mijn speurtocht naar duurzame initiatieven die ook een educatieve component hebben. Bij die speurtocht kwam ik een aantal mooie projecten tegen. Daarover binnenkort meer in andere bijdragen. Nu wil ik jullie een aantal links doorgeven die interessant zijn om met een educatieve bril naar te kijken.

 

Trouw Duurzame 100

Om te beginnen is de Trouw Duurzame 100 een prachtige bron van inspiratie. Sinds 2019 bestaat deze lijst niet meer uit wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, maar uit initiatieven van onderop in alle hoeken en gaten van Nederland. De lijst geeft een mooi beeld van de creativiteit van burgers. Kleurrijke projecten buitelen over elkaar heen en doen watertanden. Via deze link kan je ook kijken naar initiatieven bij jou in de buurt. Voor de mensen die meedoen aan dit soort activiteiten levert deelname vaak ook nieuwe kennis en competenties op. Op 8 oktober wordt de Duurzame 100 van 2020 gepresenteerd. Daar kan ik nu al naar uitkijken!

 

Ecologische Voetafdruk

Enig idee hoe groot jouw eigen ecologische voetafdruk is? Misschien verwacht je al dat ook jij, net zoals ik en vele anderen in je omgeving, eigenlijk veel te veel aarde gebruikt. Is het moeilijk of makkelijk om daarin bij te sturen? De voetafdruk van mensen met een kleine beurs is overigens vaak een stuk kleiner. Koplopers tegen wil en dank? Je kan zelf eenvoudig je eigen voetafdruk meten.

 

Iedereen doet wat

‘Iedereen doet wat’ is een klimaatcampagne van de Rijksoverheid met praktische tips voor duurzamer leven. De campagne helpt mensen bij het maken van duurzame keuzes in en rond het huis. Iedereen kan bijdragen, met kleine of grotere stappen, goedkoop of duurder. Maar hoe breng je deze informatie onder de aandacht van breder publiek? Kan/wil de educatieve professional hier iets in betekenen? Wij bereiken misschien vaker de mensen aan wie dit soort campagnes normaliter voorbij gaan. Aan de slag dus..?

 

De mythe van de groene consument

Iedereen doet wat en iedere stap telt, maar... tegelijk is het ook niet de bedoeling om individuele burgers een schuldgevoel aan te praten. Want terwijl bezorgde burgers zich zouden schamen over hun ecologische voetafdruk, houden vervuilende bedrijven bewust een schadelijk systeem overeind en nemen politici onvoldoende maatregelen. Jaap Tielbeke heeft het over de mythe van de groene consument en stelt dat we beter in het geweer kunnen komen tegen de structurele oorzaken van de klimaatproblematiek.

 

Burgerberaad

Cultuurhistoricus en schrijver David van Reybrouck noemt de coronacrisis een try out voor de klimaatcrisis. Hij houdt een gloedvol pleidooi voor het burgerberaad die de overheid dringend/dwingend advies geeft over broodnodige maatregelen. Aan zo’n burgerberaad neemt een doorsnee van de bevolking mee. Via loting spreken burgers van diverse bevolkingsgroepen, leeftijden en opleidingsniveau zich uit. Dit is zeker geen sprookje…. Het gebeurt al in Ierland en Frankrijk.

 

Circulaire economie

In circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Daarmee is circulaire economie een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Dit is zeker niet alleen een dingetje voor bedrijven en overheden. Burgers plukken de vruchten van circulaire initiatieven, denk aan de reparatiewinkels en de ruil- en deelwinkels die her en der in buurten opduiken. Wie weet ontstaat zo een andere houding ten aanzien van spullen. Want waarom zou je een auto of een boor kopen als je die ook kan lenen of delen? Een aantrekkelijke gedachte als je op de centen moet letten. Maar je moet wel even de weg weten.

 

Donut Coalitie

Ik ga de ambitieuze Amsterdamse Donut Coalitie op de voet volgen. Deze stad wil in 2050 volledig circulair zijn. Uitgangspunt is daarbij niet een economie die maar groeit en groeit, maar een economie met een eerlijke sociale basis voor iedereen, binnen veilige ecologische grenzen. In de coalitie werken gemeente, organisaties en steeds meer bewoners samen. Ik zei het al: ambitieus, maar ook veelbelovend en inspirerend. Amsterdam zet inderdaad concrete stappen op macro- en microniveau, met het Donutmodel van Kay Raworth als spannende stip op de horizon.

 

Binnenkort

  • ga ik grasduinen in Europa
  • en ga ik op zoek naar cursussen rond klimaatverandering en duurzaam leven

Jouw reacties/suggesties zijn welkom!

Lidwien Vos de Wael1 oktober 2020


Dit bericht hoort bij het Dossier: Duurzaamheid en volwasseneneducatie

Resource Details
Resource author
Diverse sites
Type de ressource
Autre
PAYS
Date de publication
Langue du document
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!