chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Espace actualités

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Institut za razvoj mladih KULT potpisali ugovor o međusobnoj saradnji

24/09/2020
par Daria Mrsic
Langue: SR

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su ugovor o međusobnoj saradnji. Ugovor definiše Institut kao stručno-savjetodavnog partnera Ministarstvu prilikom akreditovanja za organizatora dugoročnog volontiranja te podršku za izradu programa volontiranja budućih volonterki i volontera u Ministarstvu.

Potpisivanju su prisustvovali gosp. Anis Krivić, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Lejla Abazović, stručna saradnica za pitanja mladih, Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta i Ajka Rovčanin, voditeljica programa u Institutu.

„Mladi moraju biti prioritet Vlade KS, a posebno našeg ministarstva. Želimo kreirati sistemska rješenja koja će biti od pomoći mladima. Ovo je samo jedan od mnogih projekata koje želimo implementirati s partnerima iz drugih sektora, a koji se tiču podrške i pomoći mladima u našem kantonu“, izjavio je ministar Krivić.

Institut za razvoj mladih KULT krajem 2019. godine potpisao je ugovor sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS u kojem je definisana podrška Instituta javnim institucijama i ustanovama Kantona Sarajevo u procesu akreditovanja za organizatore dugoročnog volontiranja. Do sada je više od 90 javnih ustanova i institucija predalo zahtjev za organizatora dugoročnog volontiranja, a ovo potpisivanje predstavlja jasnu opredijeljenost Instituta za saradnju sa institucijama koje imaju mandat brige o mladima.

„Institut je uvijek na strani mladih i pronalaska najboljih rješenja i modaliteta koji će pozitivno uticati na mlade. Potpisivanje ugovora sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS važno je jer smo uspostavili institucionalnu saradnju sa resornim ministarstvom za pitanja mladih. Sigurni smo da ćemo nastaviti raditi i na drugim inicijativama, a za koje uočimo da će rezultirati boljim položajem mladih u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini“, izjavila je Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta.

Pored Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Institut nastavlja raditi i sa ostalim javnim institucijama i ustanovama iz Kantona Sarajevo na njihovom akreditovanju za pružanje dugoročnog volontiranja. Prema Zakonu o volontiranju FBiH, dugoročno volontiranje smatra se radnim iskustvom, što će u konačnici rezultirati lakšim mehanizmima za ostvarivanje prvog radnog iskustva i u konačnici zaposlenja mladih u ovom kantonu.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email