chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

Virtuális szabadegyetem – a kiaknázatlan lehetőség, amelyet lassan kezdünk felismerni

29/06/2020
par Györgyi Bajka
Langue: HU
Document available also in: SL EN EL FR ET NL

A virtuális szabadegyetemek az elektronikus távoktatási folyamat részét képezik, ily módon egyszerre nagyszámú résztvevő számára teszik lehetővé az oktatásban való részvételt (az összefoglaló forrása: Safe.si). A virtuális szabadegyetemek rendkívül sokféle témakörrel foglalkozhatnak. Külföldön gyakran rangos egyetemek és oktatók hozzák létre őket.


Az online tanfolyamok egyik legnagyobb szolgáltatója, a Coursera 2019-ben több mint 35 millió jelentkezést regisztrált, és az eddigi legtöbb résztvevőt (240 000 fő) vonzó tanfolyamát is ekkor indította. Az első virtuális szabadegyetem minden résztvevő számára díjmentes volt. Az elmúlt években egyre több virtuális szabadegyetem esetében számítanak fel bizonyos díjat vagy térítést az osztályzásért, amelynek eredményeképpen a résztvevők digitális kitűzőt vagy a tanfolyam teljesítését igazoló oklevelet kapnak. 2019-ben a Coursera is díjat számított fel a tanfolyamaiért, az egyes tanfolyamok ára 29 és 99 USD között volt (Bates, 2016, 216. oldal).


Mindazonáltal a tartalom jelentős része továbbra is díjmentes (egy részéért csak akkor kell fizetni, ha a résztvevők a tanfolyam végén oklevelet kívánnak szerezni), és sajnálatos lenne, ha a felhasználók nem tudnának ezekről a lehetőségekről, így nem is vennék igénybe őket.

 

„Ma virtuális szabadegyetemre fogunk felvételizni” – jelentettem ki, amikor egy csoport fiatal felnőtt elé álltam, akik azért vettek részt tanfolyamon, hogy életviteli készségeket sajátítsanak el különböző gyakorlatok útján.


Előszőr meglepődtek, nem tudták, miről beszélek, de amint bemutattam nekik a virtuális szabadegyetemek alapvető jellemzőit, rögtön elkezdtek kérdezgetni. A csoport tagjainak eltérő tanulmányi tapasztalatai voltak, lemorzsolódtak az oktatásból, de általában jó angolnyelv-ismerettel és rendkívül széles érdeklődési körrel rendelkeztek. A „hagyományos” oktatás egyszerűen nem érdekelte őket, nem találták benne a helyüket. Az egyik résztvevő fiúnak ráadásul kiemelkedő művészi tehetséggel is rendelkezett, korábban európai rajzversenyt nyert. A csoport másik tagját, egy lányt, az irodalom vonzotta: rendkívül élénk képzelete volt, és érdeklődött az írásművészet iránt. Tehát nagyon sokféle ember jött össze, egyikük sem kedvelte a klasszikus oktatást, ugyanakkor bizonyos érdeklődési területeket nagyon is szívesen mélyítettek el. E csoport tagjainak digitális készségei is viszonylag fejlettek voltak, és mivel a program keretében megfelelő szoftvereket és internet-hozzáférést is kaptak, így be tudtam nekik mutatni ezt, az iskolában megszokottól eltérő szemléletű, független tanulási lehetőséget. A FutureLearn platformmal ismertettem meg őket, ami legtöbbjüknek azonnal felkeltette az érdeklődését: regisztráltak, és kiválasztották a nekik tetsző virtuális szabadegyetemet. Emellett a többségük azt is jelezte, hogy szívesen venné, ha az iskolák is hasonló tanulási elvet követnének.

A virtuális szabadegyetemek számtalan kiaknázatlan lehetőséget kínálnak az oktatás terén. Más országokban neves, tekintélyes egyetemek is tisztában vannak azzal, hogy nyomatékot adhatnak hírnevüknek és rangjuknak azzal, ha virtuális szabadegyetemeket indítanak, amelyek mindenki számára hozzáférhető, színvonalas lehetőséget kínálnak az ismeretszerzésre. (Bregar et al., 2020, 2012).

 

 

Bregar és Puhek 2017-ben elemzést készített a digitalizáció és az elektronikus távoktatás felsőoktatáson belüli helyzetéről Szlovéniában. Az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium nyilvántartása alapján 101 felsőoktatási intézményt kértek fel a felmérésben való részvételre. Közülük a kérdőívet megfelelően kitöltő 45 intézmény válaszait vették figyelembe a végső elemzéshez. A szerzők feltárták, hogy a szlovén felsőoktatási intézmények lemaradással küzdenek a virtuális szabadegyetemek szervezését illetően: a felmérésben szereplő felsőoktatási intézmények között a 10%-ot sem érte el azoknak az aránya Szlovéniában, amelyek virtuális szabadegyetemet szerveztek 2017-ben. Más európai országokban viszont már 2014-ben is a felsőoktatási intézmények egynegyede szervezett virtuális szabadegyetemeket (Bregar és Puhek, 2017).

Jelenlegi helyzetünk rámutatott a digitális készségek rendkívüli fontosságára. Egyes oktatási intézményeknek gyakorlatilag egyik napról a másikra kellett különböző megoldásokat találniuk az elektronikus távoktatásra, hogy a pedagógiai folyamat ne szakadjon meg. És természetesen tenni is akartak ennek érdekében! A koronavírus-járvány valóban felnyitotta a szemünket, és megmutatta, hogy a távoktatás nemcsak lehetőség, hanem számos előnnyel is jár. Ugyanakkor felszínre kerültek a hátrányai is, amelyek általában véve a virtuális szabadegyetemek oktatási rendszerbe való beépítése során is jelentkeznek.

Nemzetközi szinten hivatkozási alapnak tekinthető, ahogy Szlovénia megnyitotta az oktatás területét a nyitott oktatási segédanyagok rendszerének bevezetése előtt (Bregar et al., 2020, 217. oldal). Személy szerint azt szeretném, ha a kialakult helyzet hatására belátnánk, hogy az elektronikus távoktatás minden formájában és az összes előnyével együtt jobban előtérbe kerülhetne, különösen a felsőoktatásban és a felnőttképzésben.


Véleményem szerint a virtuális szabadegyetemek kiváló lehetőséget kínálnak az önálló tanulásra, és bizonyos témakörrel vagy tanfolyam-szolgáltatóval való megismerkedésre. A virtuális szabadegyetemeket ajánlom mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogy valóban érdeklődnek-e egy adott témakör iránt, és szívesen foglalkoznának-e vele például későbbi tanulmányaik során, és továbbá javaslom azoknak is, akik csak arra kíváncsiak, hogyan működik az online tanulás.

 

 

 

Maruša Mohorič a felnőttképzés elkötelezett híve, aki alkalmanként tanulócsoportok vezetőjének szerepében találja magát. Emellett tagja az EPALE szlovén nemzeti támogató szolgálatának, amely a Szlovén Köztársaság mobilitással és európai oktatási és képzési programokkal foglalkozó központja (Erasmus+ nemzeti iroda), a CMEPIUS keretében működik.

 

**************************************************************************************

Hivatkozások:

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Affichage 1 - 10 sur 13
 • Portrait de Dóra Czirfusz
  There is a great opportunity for those Hungarians, who would like to attend MOOC in their mother tongue.
  ------
  Magyar nyelven a Kárpát-Medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC) szervezésében is találunk nyílt hozzáférésű kurzusokat, ahol több, mint 30 magyar, illetve határon túli felsőoktatási intézmény kurzuskínálatából választhatunk: https://www.kmooc.uni-obuda.hu/ 
 • Portrait de Theognosia Petrou
  Όντως τα MOOC είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για αυτομάθηση. Χρειάζεται να γίνει καλύτερη προώθηση και ενσωμάτωση των MOOCs στο χώρο της εκπαίδευσης.
 • Portrait de Maruša Mohorič
  Dear Theognosia,
  thank you very much for reading through my blog and commenting.
  According to "Google Translate Tool" :), which I used to translate your comment, you agree that MOOC are a great opportunity for self learning. 
  I hope they will be more recognized and used also in the post COVID-19 era.
  Kind regards,
  Maruša 
 • Portrait de Kadi Kass
  Hi, Maruša, 

  Thank You for the interesting subject! I'm a fan of MOOC's myself, I took a course "MOOC - why, whom and how" some years ago and created with my team one MOOC about information literacy myself.
  Since your article was published also in Estonian, I shared with readers in the comment below some links about MOOC's that are available in Estonian as well in addition to the ones in English. But we also have in Estonia some MOOC's in English and free of charge, I'll share with You that information as well:
  Auditing Water Issues and Auditing Waste Management will be open upcoming autumn term. 
  Some other Tartu University MOOC's in English have just ended but in case you are only interested in the subject and resources available and not getting the certificate for the course, feel free to take a look. 

  Stay safe and have fun with online courses!
  Kadi 
 • Portrait de Maruša Mohorič
  Hi Kadi,
  thank you for reading through my blog and commenting!
  Great to hear that you are enthusiast about MOOC. I checked links, you've shared and I appreciate to have an opportunity to broaden my horizon... 

  Regards form Slovenia,
  Maruša 

 • Portrait de Kadi Kass
  Tere!

  Suurepäranet teema! Minu arvates on väga oluline tutvustada praegusel ajal erinevaid e-õppe võimalusi, eriti tore veel, kui need on tasuta. 
  Lisaks arvukatele võõrkeelsetele moocidele üle maailma on selliseid massilisi ehk kõigile soovijatele avatud e-kursusi tehtud juba mitmeid aastaid ka Eestis. Kõige menukaim Tartu ülikooli MOOC on olnud Arvutiteaduste instituudis Eno Tõnissoni eestvedamisel loodud e-kursus "Programmeerimisest maalähedalt", mis on toimunud juba 10 aastat ja teinud it-tarkusi puust ja punaseks selgeks 10000le eestimaalasele. Koroonakriisi ajal oli võimalik distantsilt õppida nii "Psühholoogia alused", "Tehisintellekti algkursust" ja  kui ka näiteks olulist sotsiaalset teemat käsitlev e-kursus "Eakate vägivallaohvrite tuvastamine ja toetamine". Üks sellekevadistest avatud e-kursustest, "Ravimitest maakeeli" pälvis ka E-kursuse kvaliteedimärgi 2020. 
  Eelolevatest moocidest rääkides aga on oktoobris algamas infootsingu põhioskusi suurendav tasuta e-kursus "Infopädevus" ning jaanuaris on võimalus uusi teadmisi omandada sellisel teemal nagu "Geenid - müüdid ja tegelikkus". 
  Ehk "kohtumegi" mõnel e-kursusel?

  Kadi
 • Portrait de Dimitris Kiriakos
  According to many education experts, MOOC;s will be the standard in the future...
  Especially the VOOC's (Vocational Open Online Courses) which will be custom made for Professionals.
  An example is the BLISS Project (http://bliss-project.eu/ ) which is Blockchain skills for ict professionals  that uses a VOOC platform to give updated knowledge in the new area of "Blockchain "
 • Portrait de Demos Michael
  Πράγματι, πολύ ενδιαφέρον άρθρο και οπτική για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κάθε πρόκληση (π.χ. COVID19) μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέο ανεξερεύνητο έδαφος. Τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι πολλά, αρκεί να αξιοποιηθεί σοφά.
 • Portrait de Marija Elena Borg
  You are right! In 2012, the New York Times announced that it was the “Year of the MOOC”. However, it is highly probable that we will look back and remember 2020 as the year when online/virtual education became mainstream.
 • Portrait de Maruša Mohorič
  Hi Maria Elena,
  thank you for your comment. I think a year 2020 will forever be marked in our mind and memory as a year of change and challenges. I truly hope this era can bring positive changes, also on the field of education. I some cases e-learning can be the only possible way for accessing education. It is good to know e-learning possibilities and use them for advantage.

  Kind regards,
  Maruša