chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

A digitális készségek szerepe a tanulási lehetőségekhez való hozzáférésben – az EPALE-közösség nézőpontja

29/06/2020
par Györgyi Bajka
Langue: HU
Document available also in: EN FR NL

Digital Skills online discussion summary

Kép: fauxels, Pexels

Május utolsó szerdáján, az EPALE nemzetközi közössége egy érdekfeszítő eszmecserében vett részt a digitális készségek szerepéről a tanulási lehetőségekhez való hozzáférés kapcsán.

Az EPALE felhasználói által közzétett 162 hozzászólásból álló beszélgetés lehetőséget biztosított az olyan témákkal kapcsolatos bevált gyakorlatok megosztására, mint például a digitális társadalmi befogadás, a digitális hozzáférés akadályai, a távoktatás hatékonysága és az oktatás átalakításának lehetősége a Covid19-világjárvány idején. A közelmúltban bevezetett korlátozások tulajdonképpen a távoktatás valamennyi pozitívumára és negatívumára rávilágítottak. Lehetőséget teremtettek olyan új pedagógiai megközelítések és integrációs stratégiák közös megtervezésére és kikísérletezésére, amelyek általános célja a felnőttoktatásban és -képzésben biztosított tanulási lehetőségek hozzáférhetőségének javítása.

Az alábbiakban összefoglaltuk a beszélgetés során felmerült főbb témákat, valamint összegyűjtöttük néhány inspiráló projekt, képzési jó gyakorlat és online segédanyag hivatkozásait:

Az alacsony képzettségű felnőttek és az idősek digitális integrációja

  • A finn Juhani Pörtfors és Matti Sarviranta az itt található EPALE-közösségi történetben mutatja be, hogyan sikerült Skype-on keresztül megszólítaniuk az idősebb korosztályt, és felkelteni érdeklődésüket.
  • A német Ulmi Egyetem által vezetett, „Ismerjük meg nyugdíjas korú európai szomszédainkat” (DENTA) című Erasmus+ KA2 stratégiai partnerség a különböző európai államokban élő, 60 és 90 év közötti emberek életét kívánja alaposabban megismerni, beleértve a digitális szokásaikat is.
  • Az alacsony képzettségű felnőttek és az idősebb személyek esetében a virtuális szimulációs környezetek rendkívül hatékonynak bizonyultak a digitális készségek fejlesztésében. Ez volt a helyzet például az Evaldo elnevezésű, a Digikatalog projekt keretében, Csehországban kifejlesztett szimulációs eszköz, valamint a Les bons clics elnevezésű, a mindenki számára létfontosságú digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítését szolgáló francia elektronikus távoktatási platform esetében is.

A digitális alapkészségek meghatározó szerepe

  • Úgy tűnik, a Covid19-válság számos uniós tagállamban lehetőséget teremtett a digitális jártassággal rendelkezők számára készségeik fejlesztésére, míg a korlátozott digitális kompetenciákkal és anyagi forrásokkal rendelkezők ebben az időszakban is szinte teljes kirekesztettségben maradtak.
  • Szlovák diákok, tanárok és felnőttek egy online teszt (Informatikai felmérő teszt, az eszköz szlovák nyelvű) segítségével mérhetik fel digitális készségeiket, mely során ki kell választaniuk a megfelelő eszközt vagy szolgáltatást egy-egy probléma megoldásához, vagy egy-egy kérdés megválaszolásához.
  • Digilit – „a Digitális Jártasság Fejlesztése” – projekt keretében létrejött egy wikioldal, amely nemcsak a digitalizáció technológiai szempontjaival, hanem társadalmi és politikai vonatkozásával is foglalkozik. Az oldalon a téma „analóg” oktatására vonatkozó ötletek és módszertani javaslatok is találhatók.

A képzők és oktatók továbbképzése

  • Az Open-AE a hozzáférés és a tanulás nyitott oktatási segédanyagok segítségével történő támogatását célzó Erasmus+ projekt. A projekt célja főként a nem formális oktatási szektorban dolgozó felnőttképzők digitális készségeinek és kompetenciáinak továbbfejlesztése.
  • A szerb tanárok már három éve végeznek a szakmai fejlődésük elősegítését szolgáló online tanfolyamokat. Ez a megoldás igen hasznosnak bizonyult a koronavírus-világjárvány által előidézett veszélyhelyzet idején.
  • Európa-szerte számos könyvtárban ott rejlik a lehetőség arra, hogy a digitális készségek felnőttképzés keretében történő fejlesztésének referenciapontjává váljon. A BIBLIO projekt azt vizsgálja, hogy a könyvtárosok képzését hogyan kell átalakítani ahhoz, hogy a helyi (és főleg a vidéki) közösségeket hozzásegítsék a digitális átalakulás kihívásaira való aktívabb válaszadásra.
  • Az EPALE egyesült királyságbeli és ír nemzeti támogató szolgálatainak együttműködésével június 17-én megrendezésre került „A közösség szervezők digitális kihívásai és lehetőségei” című webinárium.

 

Általánosságban elmondható, hogy egy dologban láthatóan egyetértettek a beszélgetés résztvevői: úgy kell tekinteni a távoktatásra, hogy az a hozzáférhetőség javításával új lehetőséget teremt a felnőttképzési szolgáltatások terén, nem pedig úgy, mint ami helyettesíti a személyes oktatás keretében már egyébként is jól működő rendszert.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email