chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Espace actualités

Integracija e-učenja u obrazovni sistem

29/06/2020
par Miloš Trivić
Langue: HR

E-učenje može biti integrisano unutar svih tipova učenja, a posebno je pogodno jer ne narušava organizacijske rutine te omogućuje zaposlenima samo usmjeravanje prilikom učenja.  

Interes za učenje na radnom mjestu intenzivira se početkom 90-ih godina prošlog vijeka zbog problema u transferu znanja, vještina i kompetencija stečenih redovnim obrazovanjem za posao, skupih programa formalnog obrazovanja i prepoznavanja raznovrsnih mogućnosti učenja na radnom mjestu koje se više ne podrazumijeva kao priprema ili uvođenje u posao, već dugoročna strateški utvrđena praksa koju treba prilagođavati organizacionim ciljevima.

Različiti su oblici učenja na radnom mjestu koji nisu isključivi, već omogućavaju obuhvatnost znanja i vještina. Takvo se učenje planira kroz rutinske aktivnosti na nivou organizacije, kao i suočavanje sa zadacima i problemima za koje tek treba pronaći rješenja, a moguće je obučavati radnu snagu i kroz strukturirane programe izvan posla.

S obzirom na važnost znanja kao organizacijskog resursa, sve istaknutiju ulogu dobija e-learning koje omogućuje odabir najkvalitetnijih programa kao i rad sa stručnjacima bez obzira na prostorno-vremensku udaljenost onih koji uče od onih koji poučavaju.

Takvo učenje može uključivati formalne programe obrazovanja, ali se naglasak stavlja na manje strukturirane tipove učenja poput treninga, coachinga, grupnih rasprava, mentorstva, sve do oblika učenja koje zaposleni spontano usvajaju kroz dnevno rješavanje problema.

Prilagođeno prema Zborniku radova naučno-stručne konfernecije "Stanje i perspektive obrazovanja odraslih u RH".

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email