Aller au contenu principal
Blog
Blog

Μια συνέντευξη με την Anne Tastula σχετικά με το έργο Science over Beliefs

Η Anne Tastula εργάζεται ως συντάκτρια στο περιοδικό Elm (φινλανδικό περιοδικό για τη Διά Βίου Μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων) διαχειρίζεται έργα που αφορούν τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και στο Φινλανδικό Ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης - KVS. Επίσης, δραστηριοποιείται εθελοντικά σε μια οργάνωση και τον ιστότοπό της, όπου δημοσιεύονται άρθρα βασισμένα στην έρευνα, αλλά εύκολα στην κατανόηση, που σχετίζονται  με την επιστήμη και την υγεία και που βραβεύτηκε με το βραβείο Grand Journalist Award 2019 Στη συνέντευξη για την EPALE, αναφέρεται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και τον αλφαβητισμό υγείας, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και μάς εξηγεί πώς έχει επηρεαστεί η εργασία της, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων. 

EPALE interviews Anne Tastula

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση. Το πρωτότυπο κείμενο συνέταξε η Aleksandra Kozyra για την EPALE της Φινλανδιας.

Η Anne Tastula εργάζεται ως συντάκτρια στο περιοδικό Elm (φινλανδικό περιοδικό για τη Διά Βίου Μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων) και διαχειρίζεται έργα που αφορούν τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στο Φινλανδικό Ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης - KVS. Επίσης, δραστηριοποιείται εθελοντικά σε μια οργάνωση και τον ιστότοπό της, όπου δημοσιεύονται άρθρα βασισμένα στην έρευνα, αλλά εύκολα στην κατανόηση, που σχετίζονται  με την επιστήμη και την υγεία και που βραβεύτηκε με το βραβείο Grand Journalist Award 2019. Η δημιουργία αυτού του ιστότοπου ανακηρύχθηκε ως η δημοσιογραφική πράξη της χρονιάς. Η Anne ταυτόχρονα διδάσκει εφαρμοσμένο αυτοσχεδιασμό σε κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων και σε εταιρείες. Στη συνέντευξη για την EPALE, αναφέρεται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και τον αλφαβητισμό υγείας, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και μάς εξηγεί πώς έχει επηρεαστεί η εργασία της, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων. 

Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για το έργο Science over beliefs και το σκεπτικό πίσω του;

Η υγεία είναι ένα ζήτημα που μάς απασχολεί όλους και δημιουργεί ισχυρές πεποιθήσεις. Δεν έχουν όλοι την πρόθεση να δεχτούν τα γεγονότα ή να εμπιστευθούν την επιστήμη, καθώς είναι πιο εύκολο να εμπιστευτεί κανείς όσα ο ίδιος γνωρίζει, την εμπειρία του ή την εμπειρία ενός γειτονικού προσώπου. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρα επικίνδυνο όχι μόνο για το ίδιο το άτομο αλλά και για την κοινωνία συνολικά, αν αναφερθούμε για παράδειγμα, στο ζήτημα των εμβολίων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, συνεργαστήκαμε με μια ομάδα φοιτητών ιατρικής στη Φινλανδία, οι οποίοι έπειτα από σχετική εκπαίδευση γνωρίζουν πως να γίνονται κατανοητοί για ιατρικά θέματα είτε στον γραπτό τους λόγο είτε τον προφορικό. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα κατάρτισης 30 ωρών, στο οποίο διδάσκονταν οι βασικές αρχές σχετικά με τη δημοσιογραφία, οι διαδικασίες που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, η αξιολόγηση των πληροφοριών και ο διάλογος. Κατόπιν, οι φοιτητές συνέταξαν τα δικά τους άρθρα, εστιάζοντας κάθε φορά σε έναν ισχυρισμό περί θεμάτων υγείας. Την εποπτεία της διαδικασίας ανέλαβαν πρεσβύτεροι ιατροί και επαγγελματίες επιμελητές κειμένων. Επίσης, στηριζόμενοι στη μέθοδο του World Café, οργανώσαμε διαδοχικές συναντήσεις σε «καφέ-υγείας», όπου οι φοιτητές της ιατρικής και οι πολίτες συνεργάστηκαν ισότιμα. Η ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου βραβεύτηκε με το Grand Journalist Award, ένα σημαντικό βραβείο δημοσιογραφίας στη Φινλανδία, το οποίο συνήθως απονέμεται σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης. Και παρόλο που η βράβευση αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη για εμάς, μάς έδειξε ότι το έργο μας ήταν σχετικό.

EPALE interviews Anne Tastula

Φωτογραφία: Karoliina Knuuti

Υπήρξε περισσότερο ενδιαφέρον για το έργο μόλις ξεκίνησε η πανδημία της νόσου COVID-19;

Υπήρχε σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον και ζήτηση αναφορικά με το έργο μας, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση γύρω από την υγεία την περίοδο μιας πανδημίας. Καθότι όμως τελείωσε η χρηματοδότηση του έργου, δεν έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τον χρόνο και τους πόρους που θα επιθυμούσαμε, ωστόσο συνεχίζουμε τη δράση μας. Κατά τη διάρκειά του έργου, μια ομάδα φοιτητών ιατρικής ίδρυσε την Vastalääke, μια ένωση που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση των λανθασμένων πεποιθήσεων αναφορικά με την υγεία. Έτσι, μέσω της ένωσης συνεχίζουν να εργάζονται στην ιστοσελίδα του έργου και προσωπικά τους βοηθώ στα πλαίσια του εθελοντισμού. Οι φοιτητές που ίδρυσαν την ένωση είναι πολύ νεαροί και εξαιρετικοί στην επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε με μια ενότητα άρθρων που θα ασχολούνται με διαφορετικούς ισχυρισμούς για την υγεία που συνδέονται με τον COVID-19, το οποίο αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση, καθότι δημοσιεύονται νέες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία κάθε μέρα. Αυτή την περίοδο προσπαθούμε μέσω της αρθρογραφίας μας να αναλύσουμε τον ρόλο της επιστήμης σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τους λόγους για τους οποίους δεν έχει παραχθεί ακόμη το εμβόλιο για τον COVID-19 ή γιατί είναι αναγκαίο να πλένoυμε τα χέρια μας. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συζήτηση σχετικά με τη σπουδαιότητα της καθαριότητας των χεριών. Προφανώς, θεωρούσα ότι ήξερα πώς να το πράξω, όμως τώρα γνωρίζω τι συμβαίνει στον ιό όταν τοποθετεί κάποιος σαπούνι ή αλκοόλ στα χέρια του και τι συμβαίνει γύρω από τον μηχανισμό που τον καταστρέφει.

Πιστεύετε οτι θα διατηρηθεί αυτό το καινούριο ενδιαφέρον για την υγεία και τον γραμματισμό των μέσων ενημέρωσης μετά το τέλος της πανδημίας;

Παρατήρησα μερικές τάσεις στη δημοσιογραφία της υγείας και ελπίζω να διατηρηθούν. Υπάρχει τόσο μεγάλη πληροφόρηση στα μέσα ενημέρωσης, κάποιες φορές αντιφατική, όπως για παράδειγμα αν θα πρέπει να φοράει κάποιος μάσκα ή όχι. Επίσης, παρατήρησα ότι προσφάτως στη Φινλανδία τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να προσθέτουν μια πρόταση στα άρθρα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, που επιβεβαιώνει ότι η έρευνα που αναφέρεται στο άρθρο δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους. Είναι η πρώτη φορά που ενημερωνόμαστε για την αξιολόγηση της έρευνας σε ένα δημοσιογραφικό άρθρο. Ένα άλλο φαινόμενο που παρατήρησα είναι ότι μερικοί ισχυρισμοί που σχετίζονται με την υγεία περιγράφονται πλέον ως λανθασμένοι ή ως ψευδείς ειδήσεις, με έναν τρόπο τόσο ευθύ, που μου δημιουργεί ικανοποίηση. Η γνώμη μου είναι ότι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται σχετικά με τα ποσοστά παραπληροφόρησης των μέσων και απαιτείται μια καλύτερη δημοσιογραφία στον τομέα της υγείας.

EPALE interviews Anne Tastula

Φωτογραφία: Anne Tastula

O τομέας της εκπαίδευσης ενηλίκων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση. Είχατε τη δυνατότητα να εργαστείτε ως εκπαιδεύτρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Μερικά από τα μαθήματα που παρέδιδα διακόπηκαν και βρίσκονται σε αναμονή. Όταν ξεκίνησαν οι ολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, βρισκόμουν στην Παλαιστίνη με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης και υλοποιούσαμε ένα έργο σχετικά με τον γραμματισμό των μέσων επικοινωνίας. Τα μαθήματα που θα παραδίδαμε θα διαρκούσαν δύο εβδομάδες και η ανακοίνωση ότι θα κλείσει το πανεπιστήμιο, εκδόθηκε λίγες ώρες πριν ολοκληρώσουμε την εκπαίδευση. Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και έπρεπε να ταξιδέψουμε πίσω στη Φινλανδία από τη μία μέρα στην άλλη. Σε συνάρτηση με τα γεγονότα λοιπόν, έγραψα στους μαθητές μου, υπενθυμίζοντάς τους ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή να εφαρμόσουν όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και να επιβεβαιώνουν ότι μοιράζονται ακριβή πληροφόρηση. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε το έργο μας στην Παλαιστίνη το Φθινόπωρο, ωστόσο έχουμε σχεδιάσει πώς θα συνεχίσουμε την εκπαίδευση στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε. Επιπρόσθετα, διδάσκω εφαρμοσμένο αυτοσχεδιασμό, και το κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων όπου παραδίδω τα μαθήματα μάς ζήτησε να συνεχίσουμε να τα παραδίδουμε ψηφιακά. Αρχικά ήμουν διστακτική - πώς θα μπορούσα να διδάξω τον αυτοσχεδιασμό  διαδικτυακά; Ένα μεγάλο μέρος της αλληλεπίδρασης βασίζεται στην φυσική επαφή. Όμως, στο τέλος όλα πήγαν καλά και είμαι στ’ αλήθεια ενθουσιασμένη με όλες τις επιλογές που προσφέρει το διαδικτυακό περιβάλλον, καθώς μοιράζομαι με άλλους εκπαιδευτές βέλτιστες πρακτικές για το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η συμμετοχή στις διαδικτυακές τάξεις. Υπήρξε μεγάλη υποστήριξη στο δίκτυο του εφαρμοσμένου αυτοσχεδιασμού και κατάφερα να συμμετέχω σε εργαστήρια που μάλλον δεν θα είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην περίπτωση που θα πραγματοποιούνταν διά ζώσης. Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να έχω την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια αναδυόμενη τάξη (pop up class) στο Λονδίνo; Το ψηφιακό περιβάλλον δημιούργησε πολλές δυνατότητες.

Login (22)

Vous souhaitez du contenu dans une autre langue?

Ce document est également disponible dans d'autres langues. Sélectionnez-en une ci-dessous.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Dernières discussions

Discussion EPALE : les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation tout au long de la vie

Dans le cadre de notre focus sur les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation, EPALE organise une discussion en ligne le 27 mai 2020.

Plus