chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

EPALE Συνέντευξη: Els Van Raemdonck – Επιθεωρήτρια στο Φλαμανδικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

27/05/2020
par Geormary Fragko...
Langue: EL
Document available also in: NL EN FR

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση. Το πρωτότυπο κείμενο συντάχθηκε για την EPALE του Βελγίου από την Karine Nicolay.

Η Els Van Raemdonck είναι επιθεωρήτρια εκπαίδευσης στη Φλαμανδική Επιθεώρηση Εκπαίδευσης στο Βέλγιο και έχει τη θέση της υπεύθυνης του σώματος των επιθεωρητών για τον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων. Εξαιτίας της κρίσης του Covid19, οι επιθεωρητές ανέστειλαν όλες τις επιθεωρήσεις για να δώσουν στα κέντρα την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις. Όλοι οι διευθυντές των κέντρων εκπαίδευσης ενηλίκων και των κέντρων βασικής εκπαίδευσης ενηλίκων έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τους επιθεωρητές για να ενημερωθούν για τις ανάγκες τους και να τους υποστηρίξουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

EPALE: Μιλήστε μας λίγο για εσάς

Els Van Raemdonck: Είμαι επιθεωρήτρια εκπαίδευσης στη Φλαμανδική Επιθεώρηση Εκπαίδευσης από το 2011, ωστόσο η καριέρα μου στην εκπαίδευση ενηλίκων ξεκίνησε διδάσκοντας γαλλικά και ισπανικά το 1984. Έπειτα προάχθηκα ως υπεύθυνη σπουδών διατηρώντας τον ρόλο της εκπαιδεύτριας ισπανικών, σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων. Έχοντας τη θέση της διευθύντριας συμμετείχα σε αρκετά έργα του προγράμματος Grundtvig και αρκετές ανταλλαγές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς επηρέασε η κρίση του Covid19 την εργασία σας;

Η Φλαμανδική Επιθεώρηση Εκπαίδευσης έλαβε την απόφαση να διακόψει όλους τους εναπομείναντες ελέγχους από την αρχή του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, εξαιτίας του Covid-19, διότι επιθυμούσε να παρέχει στα κέντρα τον ζωτικό χώρο και την ευκαιρία να ανταποκριθούν στο βασικό έργο τους. Σήμερα, αντί των τακτικών ελέγχων, η Επιθεώρηση προσφέρει υποστήριξη σε όλους οργανισμούς.

Πήρατε την απόφαση να τηλεφωνήσετε σε όλα τα κέντρα; Πώς το οργανώσατε με τους συναδέλφους σας;

Κατόπιν αιτήματος του Φλαμανδού Υπουργού Παιδείας, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με κάθε διευθυντή μεταξύ 21 Απριλίου και 5 Μαΐου. Ο σκοπός αυτού του γύρου επικοινωνίας ήταν να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση στα κέντρα, προκειμένου να παράσχουμε στον υπουργό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ολοκληρωμένη και σωστή πληροφόρηση, σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, η Επιθεώρηση ήθελε να ακούσει με προσοχή τα κέντρα, να εντοπίσει τις ανησυχίες τους, να απαντήσει σε ερωτήσεις, να προσφέρει υποστήριξη κ.λπ. Θέλαμε να δείξουμε στα κέντρα ότι οι "Βρυξέλλες" ενδιαφέρονται για εκείνα. Επικοινωνήσαμε και με τα 48 κέντρα που παρέχουν τυπική εκπαίδευση ενηλίκων και τα 13 κέντρα βασικής εκπαίδευσης ενηλίκων στη Φλάνδρα. Οι τηλεφωνικές κλήσεις διήρκεσαν περίπου μία ώρα.

Δημοσιεύσαμε μια έκθεση με τα αποτελέσματα αυτού του γύρου επαφών με την ονομασία: 'Belronde volwassenenonderwijs (6 mei 2020)' στην ιστοσελίδα www.onderwijsinspectie.be.

Τι προέκυψε από αυτόν τον γύρο τηλεφωνημάτων;

Τα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων βλέπουν τους εαυτούς τους ως «επιχειρήσεις που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, μαζί με τις ομάδες τους έκαναν φιλότιμες προσπάθειες για να προσεγγίσουν όλους τους εκπαιδευόμενους και να προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όμως για κάποια μαθήματα τούτο δεν ήταν εύκολο. Πιο συγκεκριμένα, για τα μαθήματα που έχουν ως σημαντικό συστατικό την πρακτική άσκηση, ένα μεγάλο μέρος των σπουδών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι ευάλωτοι μαθητές, ειδικά εκείνοι στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και όσοι διδάσκονται τα ολλανδικά ως δεύτερη γλώσσα με εντατικά μαθήματα και βρίσκονται στο στάδιο των αρχάριων, συχνά δεν έχουν τις επιλογές να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου και εγκαταλείπουν τα μαθήματα. Τα κέντρα, τα οποία εξαρτώνται από τον αριθμό των εγγραφών για τη μετέπειτα χρηματοδότησή τους, ζήτησαν επομένως κρατικές επιδοτήσεις για συμμετέχοντες και προσωπικό. Το μέλλον των κέντρων, τα οποία είχαν επικεντρωθεί πολύ σε μια σημαντική αύξηση της κλίμακας, φαίνεται ζοφερό. Απαιτούν επειγόντως ένα σαφές σενάριο και μια σαφή προοπτική για το μέλλον.

Πώς ανταποκρίθηκαν τα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων;

Τα Κέντρα Βασικής Εκπαίδευσης και οι ομάδες τους δεν προσφέρουν τυπική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να προσεγγίσουν όλους τους μαθητές, να τους εξηγήσουν τα μέτρα που λήφθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να τους υποστηρίξουν διανοητικά. Ενθαρρύνουν τους εκπαιδευόμενους να επαναλάβουν και να εξασκηθούν. Παρόλο που τα κέντρα ανταποκρίνονται  καλύτερα από όσο αναμενόταν αρχικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι άγγιξαν τα όρια των δυνατοτήτων τους. Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στους εκπαιδευόμενους, έχουν, επίσης, ανησυχίες για το δικό τους μέλλον καθώς και του προσωπικού που τα στελεχώνει. Δεδομένου ότι τα κέντρα εξαρτώνται από τον αριθμό των εγγραφών για τη μετέπειτα χρηματοδότησή τους, ζήτησαν επίσης κρατικές επιδοτήσεις για τους συμμετέχοντες και το προσωπικό. Απαίτησαν επειγόντως μια απόφαση και σαφή επικοινωνία σχετικά με το χρόνο επανεκκίνησης και τους τρόπους, με ένα εφικτό σενάριο για τα ίδια και μια ασφαλή μελλοντική προοπτική.

Πώς βιώσατε την ατμόσφαιρα στα κέντρα εκαίδευση ενηλίκων και στα κέντρα βασικής εκπαίδευσης;

Τα κέντρα κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να προσεγγίσουν τους εκπαιδευόμενους τους και να προσφέρουν (νέο) εκπαιδευτικό υλικό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι εκπαιδευτές και οι ομάδες εργάζονται μέσω διαφορετικών πλατφόρμων και εξαντλούν όλες τις ψηφιακές δυνατότητες για να επικοινωνήσουν με τους εκπαιδευόμενους. Ωστόσο, για μια σειρά μαθημάτων που έχουν ως βασικό συστατικό την πρακτική άσκηση, οι ομάδες προσκρούουν σε περιορισμούς. Παρά τις προσπάθειές τους, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο για τις ομάδες να προσεγγίσουν και να ενθαρρύνουν τους εκπαιδευόμενούς τους, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ευάλωτων ατόμων που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή. Αυτό είναι μερικές φορές απογοητευτικό για τις ομάδες. Διέρχεται μεγάλη αβεβαιότητα στα κέντρα σχετικά με την επανεκκίνηση και το μέλλον της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Ανέφεραν τι έκαναν οι εκπαιδευόμενοι μέσα στην κρίση;

Τα κέντρα υποδεικνύουν ότι το ποσοστό των μαθητών που μπορούν να προσεγγίσουν διαφέρει ανά διδακτική ενότητα και καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά της ομάδας στόχου, τις συνθήκες διαβίωσής τους, τις ψηφιακές τους ικανότητες και την υποδομή που διατίθεται. Ειδικά για τα κέντρα βασικής εκπαίδευσης, ο γλωσσικός φραγμός για τους εκπαιδευόμενους ξένων γλωσσών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη διατήρηση της επαφής. Αυτό που με εξέπληξε ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου επαφών, ήταν η τεράστια αφοσίωση και η ευελιξία του προσωπικού και των εκπαιδευόμενων στη Φλάνδρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο τα κέντρα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρακτική άσκηση και στις ομάδες-στόχους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn