chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

„Karaktercasting” – Hogyan zajlik egy élő történelmi játék összeállítása?

Langue: HU

Posté par Györgyi Bajka

A külföldön „living history” néven ismert műfaj népszerű formája a múzeumi ismeretátadásnak, hiszen szórakoztatva, élményközpontúan idézi meg a múzeumban felépített házak egykori lakóinak életét. A játék során korhű viseletbe öltözött előadók úgy mesélnek mindennapjaikról, mintha egy adott korból, például a múlt század fordulójáról léptek volna elő. Ruhájukkal, beszédükkel, modorukkal és történeteikkel egy olyan világot idéznek, amelyet a látogatók már csak könyvekből vagy filmekből ismerhetnek. A karakterek és a történet hátterét a múzeum gyűjteményében őrzött családtörténeti dokumentumok, korabeli források adják, amelyet a Skanzen muzeológusai gyűjtenek és dolgoznak fel. Ezt a muzeológiai munkát egészíti ki a színházi dramaturg munkája, aki az egészet átfogó kerettörténetbe ágyazza, és apró jelenetekkel életre kelti az egyes szereplőket.

A kiadványból megtudhatjuk, hogy hogyan áll össze egy élő történelmi játék, mi alapján válasszuk ki a karaktereket és alakítsuk ki a történetet.

Auteur(s) de la ressource: 
Faár Tamara
Date de publication:
Mercredi, 13 Mai, 2020
Langue du document
Type de ressource: 
Articles
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn