chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

Leren in verschillende contexten. De opbrengst van taal- en basisvaardigheden voor laagopgeleiden in Nederland

Langue: NL

Posté par Anna Geertsma

In opdracht van CINOP heeft Maurice de Greef van Artéduc in 2011 onderzoek uitgevoerd naar opbrengsten van leertrajecten zowel in formele als in non-formele contexten.


In 2005 is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een plan ter bestrijding van laaggeletterdheid opgesteld: Van A tot Z betrokken. Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2010. Dit is in 2011 met een jaar verlengd. Hoofduitvoerders van dit plan waren Stichting ETV.nl, Stichting Lezen en Schrijven en CINOP.


Naast formele leertrajecten, gericht op het verbeteren van taal- en basisvaardigheden, zijn er in de afgelopen jaren echter, in toenemende mate, ook leertrajecten aangeboden buiten de context van de formele Educatie, zoals in de context van bedrijven en andere maatschappelijke contexten.


Tot dusver was in de periode waarin het Aanvalsplan werd uitgevoerd wel onderzoek gedaan naar resultaten en effecten van formele onderwijstrajecten aan laagopgeleiden. Maar het is onbekend wat de effecten zijn voor deelnemers van de leertrajecten in deze non-formele contexten. Het gaat hierbij om niet-schoolse settingen met leerprocessen in werkgerelateerde activiteiten of leerprocessen die leiden tot maatschappelijke participatie of persoonlijke ontwikkeling.


In dit onderzoek zijn actoren binnen de sectoren Wonen, Welzijn, Zorg en Arbeid benaderd. Daarnaast zijn effecten van het gebruik van de digitale oefenomgeving voor en door laagopgeleiden van de Stichting ETV.nl onderzocht.


In totaal hebben bijna vijftig organisaties die trajecten gericht op het verbeteren van taalen basisvaardigheden aanbieden, deelnemers gevraagd om tweemaal een enquête in te vullen. Het betrof een voormeting en een nameting. De resultaten en verkregen inzichten zijn gepresenteerd en besproken tijdens een expertmeting, waarbij vertegenwoordigers uit de betrokken sectoren aanwezig waren.

 

Auteur(s) de la ressource: 
Maurice de Greef e.a.
Arteduc
CINOP
Date de publication:
Mercredi, 1 Février, 2012
Langue du document
Type de ressource: 
Études et rapports
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email