chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

Confintea VI

Langue: SL

Posté par Neja Colja

Confintea VI je 6. mednarodna Unescova konferenca o izobraževanju odraslih, ki je bila izpeljana decembra 2009. Unescov inštitut za vseživljenjsko učenje (UNESCO Institute for Lifelong Learning – UIL) je organiziral mednarodno konferenco v 12-letnih intervalih od leta 1949 naprej (Danska 1949, Kanada 1960, Japonska 1972, Francija 1985, Nemčija 1997, Brazilija 2009).

/fr/file/confinteajpgconfintea.jpg

 

Confintea VI je potekala v Braziliji pod naslovom Živeti in se učiti za uspešno prihodnost – moč učenja odraslih (Living and Learning for a Viable Future – The Power of Adult Learning). Udeležilo se je je več kot 1500 udeležencev iz več kot 150 držav članic.

Temeljni in glavni namen konference je bil priprava učinkovitih globalnih zahtev in obvez na področju izobraževanja in učenja odraslih za dvanajstletno obdobje. Izhodišča in osnova za oblikovanje tega okvira so bila regionalna poročila, ki so temeljila na izsledkih regionalnih konferenc (Evropa in Severna Amerika, Azija, Afrika, Latinska Amerika ter Oceanija), in skupno globalno poročilo o stanju in doseganju ciljev v obdobju med obema konferencama. Pomembno dejanje konference je sprejetje Belemskega akcijskega načrta (Belém framework for action). To je dokument s priporočili za področje razvoja izobraževanja odraslih za dvanajstletno obdobje. Z njim usklajujejo ključna razvojna priporočila na naslednjih področjih:

·         pismenost in druge ključne spretnosti odraslih,

·         politični, strukturni in finančni vidiki učenja in izobraževanja odraslih,

·         vključenost, udeležba in enakost,

·         kakovost učenja in izobraževanja odraslih,

·         monitoring izvajanja Belemskega akcijskega načrta.

Vključene države so se zavezale k izpeljavi akcijskega načrta, ki naj bi mladim in odraslim omogočal pravico do učenja. Izobraževanje odraslih ima ključno vlogo trajnostnega, humanega, socialnega, ekonomskega, kulturnega in okolijskega razvoja. Vloga vseživljenjskega učenja je ključna in vezana na globalna in izobraževalna vprašanja ter izzive, izobraževanje odraslih pa je prepoznano kot poglavitni del tega procesa.

CONFINTEA VI se je zaključila s sprejetjem Belemskega akcijskega načrta, ki je preveden v številne jezike. Več o samem poteku konference si preberite tukaj.

/fr/file/belemskiakcijskinacrt1jpgbelemski_akcijski_nacrt1.jpg

Auteur(s) de la ressource: 
Unescov inštitut za vseživljenjsko učenje
Date de publication:
Vendredi, 4 Décembre, 2009
Langue du document
Type de ressource: 
Autre
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email