chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

Az egész életen át tartó tanulás kulcskompetenciái: szakmai anyagok az online oktatáshoz

31/03/2020
par Györgyi Bajka
Langue: HU
Document available also in: EN DE HR RO MT GA EL LV ES FR NL ET

Key competences online education

Az Európai Tanács elfogadta A Tanács ajánlása az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról című dokumentumot, amely a kulcskompetenciák és az alapkészségek megerősítését hivatott elősegíteni.

Az ajánlás nyolc kulcskompetenciát határoz meg, amelyek közös európai referenciakeretként szolgálnak a politikai döntéshozók, valamint az oktatás- és képzésszolgáltatók, szervezetek és tanulók számára.
A nem megfelelő készségek jelentős hátrányt eredményezhetnek a társadalomban való részvétel terén. A szilárd alapkészségek biztosítják a személyes fejlődést és az egyenlőséget, valamint elősegítik a foglalkoztathatóságot, a társadalmi befogadást és az aktív polgári szerepvállalást.

A kötelező iskolarendszertől eltérően a felnőttkori tanulás önkéntes elkötelezettség, amely magas szintű motiváción és proaktivitáson alapszik. Ez komoly kihívást jelent az oktatásszolgáltatók számára. Erőfeszítéseket kell tenni az innovatív módszerek és eszközök folyamatos fejlesztésére, hogy a felnőtt tanulókat kellőképpen bevonják készségeik és kompetenciáik fejlesztésébe.

A koronavírus-járvány kitörése miatt a karanténhelyzetre a felnőttképzés is az online oktatásra való átállással válaszolt. Az e-tanulási források és a kommunikációs eszközök kulcsszerepet játszanak a világjárvány miatt kialakult helyzetben, és egyelőre még nem világos, hogy mindez mennyi ideig tart majd. Ezért a mostani helyzetre olyan lehetőségként kell tekinteni, amelyben fejleszthetjük a távoktatási kapacitásokat.

Az Európai Bizottságnak az egyre erőteljesebb és aktívabb európai polgári közösség építésére tett erőfeszítéseire adott válaszként (és gyakran a Bizottság pénzügyi támogatásával) számos projektet és erőforrást fejlesztettek ki ezen óriási kihívás kezelésére. Az EPALE 248-ban az e-oktatási anyagok ezen a linken találhatók. 

Az egész életen át tartó tanulás kulcskompetenciái és eszközök a felnőtt tanulók bevonására alapkészségeik fejlesztésébe

Írástudás 
Mennyire állunk készen az online együttműködésre? Az Online4Edu egy önértékelési teszt, amely három területen értékeli a készségeket és ismereteket: online együttműködési eszközök, webináriumok és mobil együttműködési eszközök. Ez egy nagyon hasznos eszköz a mai világban.

Többnyelvűség
Valljuk be: a koronavírus kihozza a bennünk rejtőző mesterszakácsot. Az emberek világszerte kénytelenek otthon maradni, de még azon kevesek is kísérletezgetnek új receptekkel otthonukban, akik nem maradhatnak a négy fal között.  Akkor miért is ne tanulnánk idegen nyelvet főzés közben? A főzés minden érzékszervünket bevonja a tanulásba, és sokrétű multimodális és multiszenzoros élményt nyújt! A Linguacuisine az Erasmus+ program társfinanszírozásával megvalósuló projekt, amelynek célja konyhaművészeti közösség építése és a nyelvtanítás innovatív módszereinek fejlesztése.

Számolási, tudományos és mérnöki készségek
Az UN CC:Learn több mint 30 multilaterális szervezet közös kezdeményezése, amely az éghajlatváltozás elleni fellépésben segíti az országokat az éghajlattal kapcsolatos általános ismeretek bővítése, az alkalmazott készségek fejlesztése és olyan tanulási erőforrások segítségével, amelyek az éghajlatváltozásról és az ezzel járó hatásokkal szembeni védekezőképesség kialakításáról oszt meg ismereteket. Az UN CC: Learn webhelyen több tucat online tanfolyam érhető el.
A Finkit idős embereknek nyújt pénzügyi oktatási eszközöket. Ezen eszközök célja, hogy az oktatókat, coachokat és önkénteseket segítse abban, hogy a pénzügyi ismereteket sikeresen továbbadják a veszélyeztetett és hiányos pénzügyi ismeretekkel rendelkező felnőtteknek. Az Erasmus+ program keretében finanszírozott eszközkészlet tartalmaz 1 applikációt2 videót és 5 tájékoztató füzetet, amelyek pénzügyi oktatási programok és informális képzések keretében egyaránt használhatók.


Digitális és technológiaalapú kompetenciák
A mai társadalomban mindenkinek megfelelő szintű digitális készségre van szüksége ahhoz, hogy aktív szerepet játszhasson a társadalomban, hogy hozzáférhessen a munkaerőpiachoz és ott előre léphessen, és hogy az egész életen át tartó tanulás keretében továbbképzéseken vehessen részt. Ma minden korábbinál fontosabb, hogy a digitális kompetenciákat az európai kompetencia-keretrendszerek alapján fejlesszük.
Pathways for employment a DIGCOMP keretrendszerben felvázolt kritériumok alapján értékeli a felhasználók tudásszintjét a 21 digitális kompetencia területén.


Interperszonális készségek és az új kompetenciák elsajátításának képessége 
A SOSTRA projekt (amely az Erasmus+ program pénzügyi támogatásával valósul meg) célja a humánkészségek („soft skills”) szükségességének és fontosságának meghatározása az európai felnőttképzésben. A felnőttoktatók online önreflexiós tesztet végeznek a humánkészségek értékelésére, és másokkal közösen nyitott, jelvényekkel elismert tanulási élményt és multimodális tanulási anyagokat hoznak létre a humánkészségekben mutatkozó hiányosságok pótlására.


Aktív polgári szerepvállalás
Az egyéb célkitűzések mellett A Tanács ajánlása a közös értékek, az inkluzív oktatás és az oktatás európai dimenziójának előmozdításáról című dokumentum célja a közösséghez tartozás érzésének elősegítése, a társadalmi kohézió erősítése és a megosztó nacionalizmus elleni küzdelem. A közös értékek népszerűsítésének célja a demokratikus polgári szerepvállalás ösztönzése és erősítése, amelynek középpontjában a globalizált világon belüli társadalmi igazságosság és fenntarthatóság irányába történő átalakulás áll. Az Oktatás és képzés 2020  keretrendszer lehetőséget nyújt az oktatáspolitika bevált gyakorlatainak megvalósítására és az ismeretek terjesztésére négy fő célkitűzés mentén. Idetartozik a méltányosság, a társadalmi kohézió és az aktív polgári szerepvállalás előmozdítása.  Az Unesco a rendelkezésre álló erőforrások katalógusát (külső hivatkozás) biztosítja a világpolgárnevelés témakörében, a Historiana egy sor digitális eszközt és tanulási tevekénységet kínál, míg a NAVIGATE projekt  (amely az Erasmus+ program társfinanszírozásával valósul meg) célja a részvétel és a tudatosság ösztönzése olyan játékos tanulási módszertan révén, amely abban segít a felhasználóknak, hogy elkerüljék a hamis online tartalmakat.

Vállalkozói készségek
A vállalkozói ismeretek oktatása kulcsszerepet játszik Európa versenyképességében és az európai gazdaság folyamatos növekedésében. A vállalkozói gondolkodásmód fejlesztésének támogatására létrehozott eszközök közül az Erasmus program társfinanszírozásával megvalósuló SG4Adults célja a felnőttképzésben részt vevő tanulók vállalkozói készségeinek fejlesztése olyan játékos tanulással, amelyet a felnőttképzési szolgáltatók is alkalmazhatnak.


Kulturális tudatosság és önkifejezés 
A kulturális örökség kulcsszerepet játszik az oktatásban. Az Europeana digitális gyűjteményei számos különböző nézőpontot kínálnak az európai és Európán kívüli történeti, tudományos és kulturális fejlődésről az oktatók, oktatási szervezetek, valamint a tanulók számára. Az oktatás- és képzésszolgáltatók egy külön erre a célra létrehozott webhelyen érhetik el az Europeana tanulási forgatókönyveit.


Ne feledkezzünk meg a speciális szükséglettel rendelkező emberekről
Az, hogy órákig vagy akár napokig a képernyő előtt kell ülnünk, problémát okoz néhány ember számára. A weboldalak kialakítása nem mindig megfelelő a speciális szükségletű emberek számára, pedig igen fontos, hogy ezek az eszközök számukra is megkönnyítsék a használatot.
A FACIL'iti megoldást kínál a látássérültek, illetve a mozgásszervi problémákkal vagy tanulási nehézségekkel küzdőknek, és automatikusan lehetővé teszi a kijelzők egy adott profilhoz igazítását.

Easy-to-read Az egyik fő akadálya annak, hogy a tanulási nehézséggel küzdők hozzáférhessenek az egész életen át tartó tanulás programjaihoz az az, hogy nincs elég közérthető nyelven megírt felnőttképzési és tájékoztató anyag. Az Easy-to-read olyan anyagokat kínál, amelyek a tanulási nehézségekkel küzdőket segít bevonni az írás folyamatába. A webhely módszertanokat és iránymutatásokat kínál ahhoz, hogy az oktatási folyamat befogadóbbá váljon a tanulási nehézségekkel küzdő emberek számára.


… és a transzverzális alapkészségekről és lehetőségekről

A kompetenciafejlesztési pályákkal kapcsolatos kezdeményezés az alacsony végzettségű felnőtteknek kíván jobb hozzáférést biztosítani a minőségi tanulási lehetőségekhez három fő lépésben: készségek értékelése, képzési ajánlat, valamint validáció és elismerés.
A szintén Erasmus+ társfinanszírozású AP AEPRO program részeként került kifejlesztésre több e-tanulási lehetőség.

A European Journal of Open, Distance and E-Learning egy olyan elektronikus, multimédiás, szabadon hozzáférhető folyóirat, amely kutatásokat publikál, valamint tudományos munkákat és információkat tesz közzé a szabad hozzáférésű oktatás, a távoktatás, az online és e-tanulás területén a technológiával támogatott oktatásról és képzésről.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Affichage 1 - 3 sur 3
 • Portrait de Robert Porzak
  Thank you, please notice also Career Treee - the a set of tools used to diagnose needs, interest and educational and professional disposition of people aged 15-25 who are planning their career paths: https://epale.ec.europa.eu/pl/node/60845

 • Portrait de Marija Elena Borg
  Thank you for the above! This is definitely the right time to strengthen distance-learning capabilities and assess their effectiveness.
 • Portrait de Martina NI CHEALLAIGH
  Thank you for this taster of the resouces available on the platform, while at the same time refreshing our memories on the eight key competences.

  The following link will take you directly to the Commission webpages dedicated to Upskilling Pathways