chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

Dynamieken van autisme

Langue: NL

Posté par Karine Nicolay

Een nieuw boek van Kristien Hens biedt een ethisch-filosofische reflectie op autisme. Autisme is een begrip met vele betekenissen: een psychiatrische diagnose (autismespectrumstoornis) die gesteld wordt op basis van criteria uit een handboek. Maar ook een fenomeen dat onlosmakelijk verbonden is met de huidige, veeleisende maatschappij.

In haar nieuwe boek gaat Kristien Hens op zoek naar een manier om een ethiek van autisme vorm te geven die recht doet aan deze meerduidigheid en die tegelijk rekenschap geeft aan ervaringen van mensen met autisme. Autisme is lang als een statisch gegeven beschouwd, zowel in het denken erover als in de wijze waarop de stereotiepe autist zich zou gedragen. Deze publicatie hanteert een dynamische benadering. Dit laat toe om autisme te concipiëren als een fenomeen dat ontstaat in interactie met context, als een betekenisvolle reactie op bepaalde omgevingen.

Dr. Kristien Hens doceert aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Ze onderzoekt ethische vragen rond psychiatrische diagnoses en bestudeert hoe de recente bevindingen rond epigenetica een invloed kunnen hebben.

Dynamieken van autisme. Een ethisch-filosofische reflectie
Reeks Cahiers Campus Gelbergen, nr. 8

Gompel&Svacina | 163 blz. | € 24,90 | ISBN 978-94-6371-206-4

Auteur(s) de la ressource: 
Kristien Hens
ISBN: 
978 94 6371 206 4
Date de publication:
Vendredi, 27 Mars, 2020
Langue du document
Type de ressource: 
Autre
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn