Aller au contenu principal
Blog
Blog

Образование във време на ... COVID-19

От няколко седмици една тема е на устата на всички. Независимо от отношението Ви към коронавируса SARS-CoV-2, факт е, че конференциите, обучителните курсове и семинарите се отменят всеки ден по целия свят. По-малко срещи, по-малко пътувания, по-малко личен контакт и в резултат на това по-малко обучения.

Дата: 12.03.2020

От Piotr Maczuga

Език: EN

 

От няколко седмици една тема е на устата на всички. Независимо от отношението Ви към коронавируса SARS-CoV-2, факт е, че конференциите, обучителните курсове и семинарите се отменят всеки ден по целия свят. По-малко срещи, по-малко пътувания, по-малко личен контакт и в резултат на това по-малко обучения.

В такава ситуация едно нещо идва наум: дистанционно обучение, т.е. всички видове уебинари, онлайн курсове и семинари. Те бяха подобрени и придобиха популярност през последните години, но все още са виртуални форми на обучение, така че са останали в сянката на своите „колеги“, включващи контакт лице в лице. И сега, за първи път, електронното обучение има шанс да бъде отличено. Така е, защото вече не задаваме въпроса дали онлайн преподаването е по-добро от традиционните методи. Дори не се замисляте дали двете се различават. Работата е там, че това може да е единственият вариант за много от нас, поне за известно време. И трябва да запълниш това време по някакъв начин, за да оцелееш като обучител.

Ситуацията в много части на света все още не е толкова лоша, че университетите, учебните центрове и конферентните центрове да бъдат затворени в по-голямата си част, но това може да се промени, както най-добре доказва италианският пример. Затова нека помислим какво би се случило, ако се наложи утре да бъдете принудени да преподавате/да се обучавате, без да излизате от дома и без да имате контакт лице в лице с други хора.

Теоретично имаме много инструменти под ръка, тъй като темата за дистанционното обучение не е нова. От началото си, което датира преди няколкостотин години, Интернет ни донесе наистина ефективни решения.

 

Курсове за обучение

Когато говорим за дистанционно обучение, имаме предвид предимно синхронно обучение. В този случай е трудно да заменим контакта с обучителя с нещо друго. Така че първо започвате да проучвате платформи за уебинари. Преди всичко те дават възможност за съвместна работа върху учебни материали, комуникация в реално време с помощта на аудио и видео и други взаимодействия, като въпросници, които могат да се използват като упражнения или за проверка на напредъка на групата. Работейки в малки групи, съставени от няколко или около десетина души, дори можете да имате повече свобода във взаимната комуникация, така че такова обучение не трябва да прилича на лекция. В добре проектиран уебинар дори учебният цикъл на Колб ще работи.

Няколко десетки решения са на пазара. Те са сравнително лесни за изпълнение само за няколко минути. В случай на малки групи, цената на подобно решение в модела SaaS (Софтуер като услуга), при който не е необходимо да инсталирате нищо и достъпът до платформата се получава просто чрез уеб браузър, е само няколко евро на месец. Въпреки, че ежедневно много хора избягват подобни разходи, в ситуация, в която онлайн уъркшопът се превърне във Ваш основен метод на преподаване, такъв разход изглежда символичен. Наемането на стая за обучение за един ден средно струва 5-8 пъти повече от получаването на достъп до платформа за уебинар за целия месец.

Така че като прочетете този параграф, защо не вземете кредитната си карта, особено ако осъзнаете колко много можете да спечелите и то на символична цена? Всъщност, платформите за онлайн обучение не са точно потребителски търговски центрове. Те също така вече не носят духа на сложни технологии, тъй като в наши дни излъчването на живо в интернет не впечатлява никого. Това е толкова често и очевидно, колкото изпращането на имейл. Тези решения не са нито изключителни, нито престижни, така че абонаментните такси трябва да са достъпни. Както и да е, таксите никога не са били много високи. Те се предлагат на разумни цени, тъй като техните разработчици и оператори не правят големи разходи с достатъчно голям мащаб. По-голямата част от операциите са автоматизирани и прости и следователно рентабилни. И това има смисъл, стига да нямате твърде високи очаквания от услугата. Теоретично, на цената на прилична книга можете да предлагате неограничен брой уебинари на месец (въпреки че обикновено не повече от един наведнъж). Ако обаче се окаже, че действителният брой онлайн сесии през даден месец се изразява като двуцифрено число, това ще бъде средният брой за всички преподаватели, а не само за избрани авангардни онлайн учители, които изобщо го правят на всяка цена, тогава бизнес моделът може да се промени бързо.

 

Kонференции Предизвикателството става по-голямо, когато искате да се настаните в една виртуална стая не десетина, а няколкостотин души. В този случай цената се увеличава пропорционално на ограничението на капацитета на помещението и това е решение, което е характерно за повечето планове за абонамент. Все пак, организирането на онлайн събитие за 500-1000 души няма да струва повече от наем на зала за обучение за 15 участници. Отново осъзнавате колко ниски са реалните разходи за виртуални дейности. Нещо повече, в този случай не е необходимо да разпечатвате учебни материали или да се притеснявате за наличието на паркинг, рецепционисти или форматът на кафе паузата, да не говорим за кетъринга. И това, без да отричаме, са най-важните елементи на всяко обучение.

Обаче, големите групи ни карат да мислим, че не всичко може да се направи синхронно. Това се отнася не само за конференции, но и за курсовете за обучение, ако броят на участниците е висок. Стотиците обучаеми изискват последващо обслужване, говорим за управлението на техните данни, проследяване на напредъка на обучението и много други въпроси.

В продължение на няколко години, популярни онлайн курс платформи са опростили много аспекти до краен предел. Мнозина вярват, че те са отишли ​​твърде далеч, а това е така, защото те често са били проектирани без участието на експерти за обучение на възрастни или техните мнения се пренебрегват в полза на „бизнес нужди“. И така, какъв е проблемът с Udemy и други платформи? Те постоянно предлагат нови курсове, по-голямата част от които се предлагат от непрофесионални преподаватели. Така че на първо място, те са се отървали от всичко, което прави трудно да се подготви един онлайн курс. Въпросите за методологията са ограничени до един списък за отбелязване, а резюмето – до няколко полета, които да се попълнят от автора с описанието на курса. Важността и нивото основно са сведени до автоматично издадени сертификати.

Ако обучаемият поиска нещо повече, те могат да изберат по-усъвършенствано решение, което мнозина смятат, че е нещо много неинтуитивно и потребителски недружелюбно. И тук, на сцената излиза кралят на LMS платформите – Moodle. Той е безплатен и предлага добре развити функционалности, отразяващи пълния набор от процеси на преподаване и оценяване. Въпреки това, много потребители ще Ви посъветват, че вместо да започнете с добавяне на нови функционалности, първо трябва да деактивирате много такива по подразбиране. Moodle е склонен да обезкуражи начинаещи преподаватели, които след първата среща с тази платформа, може да мислят, че трябва да спечелят докторска степен по компютърни науки, за да могат да я използват. Мога да Ви уверя, обаче, че „редакционната работа около подходът за съкращаване“ ще проработи перфектно тук.

 

Нива и сертификати

Хората са склонни да събират различни видове дипломи и сертификати от участия в различни образователни събития. Това е само това множество, което привлича вниманието ни към инфлацията на такива сертификати. Аз самият, намирам за трудно да отговарям на въпроси дали ще бъдат издадени сертификати след моето обучение. Обикновено твърдя, че дори да искам да направя това, аз не съм сертифицираща институция. Проблемът обаче е по-сериозен – как да предоставите на участниците надеждни документи, потвърждаващи техните постижения, свързани с Вашето преподаване.

И тук има място за такива решения като Accredible, което позволява известен контрол и проверка на постиженията. Дори сега, едно такова потвърждение за участие в курс е много по-ценно от обикновен PDF файл, защото приложените функционалности позволяват известна сигурност срещу фалшификати (което е истински проблем на американския пазар на онлайн курсове). Така че бъдещето принадлежи на технологията blockchain, където, по-просто казано, данните за всичко ще бъдат на разположение на всеки и вече няма да бъдат на сървър, недостъпен за проверка. По този начин ще бъде лесно да се провери дали даден документ е автентичен или не, и в резултат на това такива дипломи ще придобият истинско значение, дори като официална атестация за квалификация. Въпреки че за мнозина това може да звучи като богохулство, кой знае дали настоящата ситуация не ускорява този процес.

 

Технологията не е всичко

Аз съм посветил голяма част от тази статия за технологията, но тя е от второстепенно значение от практическа гледна точка. Това, заради което обикновено не успявате и Ви пречи да опитате и прилагате дистанционно обучение, е липсата на опит и знания за съответните методи на преподаване. Само във формалната образователна система говорим за близо 100 милиона учители и преподаватели и като добавим всички, които преподават в други сектори, се оказва, че имаме работа с огромен пазар. И тези хора трябва постоянно да се учат как да преподават. Преди няколко години много университети започнаха свои собствени курсове по MOOC и започнаха сътрудничество с платформи като Coursera и edX. Така, по някакъв начин, те са проправили пътя. За съжаление останах с впечатлението, че само няколко ще последват примера. В нашата част на Европа, най-голямата мотивация за предлагане на академични онлайн курсове вероятно бяха европейските безвъзмездни средства, отпуснати за тази цел. Можете да видите с просто око големи усилия, полагани за разработване на проекти, като полския MOOC, който днес включва минутен брой проекти. Сега може просто да се окаже, че няма друго решение и преподавателите ще трябва да се научат как да преподават в действителност, когато кампусите са затворени.

 

Какво можем да направим

Не можете да промените света след седмица или месец, но си струва да направите някои стъпки сега или поне да помислите за тях. Препоръчвам ви да:

• имате план Б и започнете да изучавате нови технологии още сега. Изпробвайте няколко приложения и платформи, които могат да бъдат тествани безплатно. EPALE също така съдържа много образователни материали, които са резултати от проектите по програма Еразъм + и Леонардо да Винчи, включително методики и учебници за дистанционно обучение.

• включете елементи на технологията във Вашето преподаване, така че обучаемите да свикнат с него. Ако от време на време предлагате уебинари, не само ще научите как да го направите, но и ще научите учащите как да ги използват. Също така си струва да подготвите проста версия на онлайн курс и да го публикувате в своя блог, уебсайт или дори Udemy. По този начин можете да опитате като онлайн преподавател.

• По време на традиционното обучение трябва да обърнете внимание на това как се чувствате Вие ​​и другите хора в учебната зала. Звучи тривиално, но представете си, че сте изправени пред предизвикателството да попитате някой, чието състояние показва, че той или тя е болен и трябва да напусне обучението. И не става въпрос само за заплахата от COVID-19, а за основните принципи на съвместното съществуване. Много от нас все още смятат, че да идваш на работа болен е героична жертва. От време на време съм чувал как обучителите се хвалят как са го „направили“, въпреки че се събуждат с висока температура.

И накрая, пожелавам на всички ни здраве, разум и да не изпадаме в паника. Моля, напишете коментари по-долу и споделете идеите си как да се преподава във време на пандемия.

 

Линк: https://epale.ec.europa.eu/en/blog/edukacja-w-czasach-zarazy

Login (2)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Dernières discussions

Discussion EPALE : les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation tout au long de la vie

Dans le cadre de notre focus sur les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation, EPALE organise une discussion en ligne le 27 mai 2020.

Plus