Aller au contenu principal
Blog
Blog

Hogyan tartsunk kapcsolatot tanulóinkkal távoktatás során?

Az online kapcsolattartásra számos lehetőség nyílik, amelyek közül valószínűleg saját életünk során nap mint nap többet is használunk. Nézzük meg, mennyire alkalmasak ezek egy nagyobb létszámú csoporttal való kapcsolattartásra és milyen további lehetőségeket tartogatnak számunkra.

Az online kapcsolattartásra számos lehetőség nyílik, amelyek közül valószínűleg saját életünk során nap mint nap többet is használunk. Nézzük meg, mennyire alkalmasak ezek egy nagyobb létszámú csoporttal való kapcsolattartásra és milyen további lehetőségeket tartogatnak számunkra.

 

Gmail levelező lista

Előnye, hogy egy egyszerű, ingyenes e-mail-es platformot kell kezelni, magyar nyelven. Mégis annyiból egyszerűbb a használata egy egyszerű e-mail fióknál, hogy ha egyszer létrehoztuk a csoportot, akkor nem kell egyesével hozzáadni a címzetteket. A létrehozása csupán pár percet vesz igénybe, de szükségünk van a csoporttagok e-mail címeire, akiknek el kell fogadniuk a csoporttagságot. A moderátor beállíthatja, hogy a címzettek válaszolhatnak közvetlenül csak a feladónak, illetve az egész csoportnak. Alkalmas hosszabb tájékoztatók, 20 MB csatolt fájlok küldésére.

Hátránya, hogy nem látható,  ki olvasta el a küldeményt. A válaszokat a Gmail kezelő felülete összefűzi, túl sok válasz esetén nehézkes az áttekintése, azonban lehet kérni napi összefoglalót az új aktivitásokról vagy kivonatot a legutóbbi 25 üzenetről egy e-mailben.

Igazi előnye abból származik, hogy össze tudjuk kombinálni a Google Drive-val és az oda feltöltött anyagokat egy kattintással megoszthatjuk a csoport tagjai számára, akár szerkesztésre vagy csak megtekintésre. A tárhely 15 GB-ig ingyenes. A Drive-on létre lehet hozni kérdőíveket is feleletválasztós vagy kifejtős kérdésekkel, melyek szintén megoszthatóak. Cégek számára azonban ez a lehetőség a tesztidőszak után fizetős.

 

FaceBook

Azért választottam másodikként ezt az alkalmazást, mert majdnem mindenki rendelkezik fiókkal és ismeri a használatát. Míg a Google csoport inkább az üzenetek küldésére, fájlok megosztására kiváló, addig a FaceBook az online beszélgetésekhez ad nagyon jó felületet. Itt is először létre kell hozni a chatszobában egy csoportot. A csoporthoz a létrehozó kizárólag az ismerőseit tudja hozzáadni, akik így automatikusan a csoport tagjaivá válnak.

A telefonon keresztül is gördülékenyen működik és mivel kamera és mikrofon is van a telefonban, könnyen használható akár csoportos hanghívásokra, illetve vide

óhívásokra. Természetesen itt is fontos a megfelelő sávszélesség a jó minőségű szolgáltatáshoz. Mi maximum 10 főig használtuk, inkább a hanghívást és a chat funkciót, ezekre nem volt panaszunk. Hang, illetve videóhívást a csoport jobb felső sarkában lévő, megfelelő ikonra kattintva lehet kezdeményezni.

Ha inkább hangüzenetet küldenénk, akkor erre is van lehetőség, azt később is meg tudják hallgatni a csoporttagok. Ehhez a mikrofon ikont kell használni, ami közvetlenül a szövegbeviteli mező mellett van. Addig készül a felvétel, amíg ujjunkat az ikonon tartjuk, mikor felemeljük, a rendszer automatikusan elküldi azt.

További előnye, hogy ha engedélyezve van, akkor látható, hogy ki online a csoportból, illetve az is, hogy ki olvasta el a küldött üzenetet. Természetesen kép- és videó küldő funkció is van hozzá, de ezek méretét lekicsinyíti, ami a minőség rovására megy. Különféle dokumentum típusok is küldhetők, ezek megengedett mérete a használt platform függvényében változik.

A chates felületeken érdemes odafigyelni arra, hogy a kiosztott feladatokat elnyelheti a beszélgetés folyama, ezért érdemes azokat vezetni egy külön megosztott fájlba, illetve itt is lehet kombinálni a szolgáltatást akár egy zárt FaceBook oldallal, ami követhetőbb tartalmat tesz lehetővé és nagyobb videófájlok is megoszthatók rajta.

 

Microsoft Teams

Ez az egyik legösszetettebb szoftver a kommunikációra, ami kombinálja a munkahelyi online beszélgetés, a videó megbeszélés és adatmegosztó, illetve szerkesztő funkciót. A használatához Microsoft Office 365 regisztráció szükséges.

A csoport a csoporttagok számára küldött meghívó alapján hozható létre, akár oktatási célzattal is. Azt lehet meghívni a csoportba, aki rendelkezik Microsoft Teams regisztrációval.

Mivel ez a legkomplexebb rendszer, a használatának megtanulása is több időt vesz igénybe. Aki komolyan tervezi a távoktatást, annak érdemes rászánnia az időt, hogy megismerkedjen a rendszerrel. Mindenesetre, rendelkezik magyar kezelőfelülettel és ehhez a programhoz is letölthető telefonos applikáció.

Videók a használathoz angol nyelven ezen a linken érhetőek el.

 

Discord

Alapvetően játékosoknak szánt csevegő felület, ezért a fiatalok jól ismerik. A szervereken, melyek bizonyos szintig ingyenesek, külön szobák hozhatók létre, pl. különböző témák szerint, amelyeknek beállítható a funkciója, hogy beszélgetős vagy íráson alapuló legyen. Az adminok hozzá tudják adni a résztvevőket a különböző szobákhoz. A gyakorlatban ezt úgy lehet elképzelni, hogy ha az egyik tanár bekapcsolja a hallgatókat a tantantárgy beszélgetős szobájába, akkor automatikusan beindul a szoba adása a hallgatók gépén. A beszélgetős szobákban a hallgatók számára az oktató hozzászólási lehetőséget is tud biztosítania. A hangminősége jó, a kezelő felülete nem bonyolult, de némi gyakorlást igényel. Eredetileg magyar fejlesztésű program lévén jól kidolgozott a magyar kezelőfelület és minden platformon (PM, Mac, iOS és Android) elérhető.

Felkeltettük az érdeklődését?Olvassa el a digitális témahetünk további cikkeit is!
Hogyan szervezzük meg az oktatást a digitális térben? A legjobb 3 példa
Digitális boom az oktatásban
Játékos feladatsorok, nem csak gyerekeknek!
Nyelvtanulást segítő applikációk

 

 

 

 

Login (17)

Users have already commented on this article

Connectez-vous ou Inscrivez-vous pour commenter.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Dernières discussions

Discussion EPALE : les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation tout au long de la vie

Dans le cadre de notre focus sur les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation, EPALE organise une discussion en ligne le 27 mai 2020.

Plus