Aller au contenu principal
Blog
Blog

Erasmus+ mobilnost osebja Muzeja Velenje v Brnu

V okviru programa Erasmus+ smo se štirje uslužbenci Muzeja Velenje udeležili petdnevne mobilnosti v Brno, kjer smo spoznavali delovanje in organizacijo Tehničnega muzeja Brno, ki je največji tovrstni muzej na področju Moravske regije in drugi največji na področju celotne Češke republike.

Erasmus+ mobilnost osebja Muzeja Velenje v Brnu

V okviru programa Erasmus+ smo se štirje uslužbenci Muzeja Velenje udeležili petdnevne mobilnosti v Brno, kjer smo spoznavali delovanje in organizacijo Tehničnega muzeja Brno, ki je največji tovrstni muzej na področju Moravske regije in drugi največji na področju celotne Češke republike.

 

V ustanovi gostiteljici smo spoznavali njihov način dela, kako so stvari tam organizirane in na kakšen način potekajo. Spoznavali smo tudi, kako in na kakšen način se spopadajo s težavami, pa tudi kako se lotevajo novih izzivov, ki jih v muzejski dejavnosti prav gotovo ne manjka. Vse svoje službe so nam tudi podrobno prikazali in odgovarjali na vsa zastavljena vprašanja z naše strani. Bili so zelo ustrežljivi in nam zelo pomagali, kjerkoli so lahko. Naša ugotovitev je bila, da je njihovo delo dobro organizirano, pedagoška, andragoška, konservatorsko - restavratorska, dokumentacijska področja pa dobro pokrita in delujejo zelo dobro. Vsa ta dejavnost je tudi zelo dobro publicirana s strani ustanove.

 

Njihove zbirke so prikazane na zelo moderen in hkrati tudi poučen način. Zelo je zanimiva je zbirka razvoja avtomobilske industrije na Češkem, ki jo je mogoče spoznavati tudi na zelo intenziven interaktiven način. Seveda je mogoče na takšen način spoznati tudi vse ostale zbirke kot je zbirka o MotoGP dirkah v Brnu, ki ima zelo dolgo tradicijo, avtomehanično delavnico, vulkanizersko delavnico, zbirko o zgodovini športa, finomehanično delavnico itd.  Imajo tudi veliko reklamnega materiala, tako matična ustanova, kot tudi ostale enote po celi državi.

 

Obiskali smo tudi dislocirano enoto muzeja in sicer približno uro vožnje oddaljen mlin iz 16. stoletja, kamor so nekoč vozili mlet žito iz cele širše regije. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil v zelo slabem stanju, nato pa so ga zelo lepo obnovili in danes je prvovrstna kulturnozgodovinska atrakcija, ki predstavlja tudi nekakšno središče raznega dogajanja v vasi, kjer stoji. Mlin je zgrajen v več nadstropjih in vsebuje kar pet mlinskih kamnov, ki so lahko naenkrat mleli žito.

 

Najpomembnejše izkušnje so bile definitivno navezovanje stikov z različnimi ljudmi, ki delajo v ustanovi gostiteljici, saj je bilo treba vsakodnevno komunicirati z njimi. Večkrat se je bilo potrebno za katero stvar sproti dogovoriti in pri tem so nam šli zelo na roko, saj so bili zelo gostoljubni in ustrežljivi. Pomembna izkušnja je tudi življenje v tujini, saj določene stvari potekajo drugače kot pri nas in se je na to potrebno hitro navaditi in prilagoditi. Spoznali smo tudi mesto v katerem smo prebivali in njegove značilnosti ter specifike. Nad vsem smo bili pozitivno presenečeni, mogoče je bil edini negativni vidik slabo poznavanje angleškega jezika pri nekaterih, drugače pa je bila zelo pozitivna izkušnja in bi jo priporočil vsakemu, ki mu jo njegova matična ustanova nudi.

 

Jernej Hozjan je zaposlen kot kustos v eni izmed enot Muzeja Velenja v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Dernières discussions

Discussion EPALE : les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation tout au long de la vie

Dans le cadre de notre focus sur les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation, EPALE organise une discussion en ligne le 27 mai 2020.

Plus