chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Ressource

Pædagogisk inspiration til voksenlæring

Langue: DA

Posté par Christina ANDERSEN

Nyt inspirationshæfte og eksempelsamling synliggør viden om, hvordan den gode underviser tilrettelægger god voksenundervisning – baseret på praktiske erfaringer, på forsøgs- og udviklingsarbejde og eksisterende forskning.  

Deltagere på arbejdsmarkedsuddannelserne og erhvervsuddannelserne har relevant viden og erfaringer fra tidligere. Der er i dette tilfælde tale om deltagerens grad af realkompetence, hvilket underviseren skal tage højde for i tilrettelæggelsen af undervisningen. Desto bedre underviseren er i stand til at tage udgangspunkt i og bearbejde deltagerens kompetencer, jo mere lærer de, og jo bedre vil de kunne bruge det, som de lærer. Desuden har det en stor betydning, at voksenundervisningen foregår i en bestemt kontekst i et samspil med deltagerens dagligdag - ofte i forhold til en arbejdssituation.

Det viser sig desuden, at deltagere kun tager aktiv del i læringsprocessen, så længe de kan se et mål med undervisningen, og at de føler, at de kan få noget ud af den. Man er mest modtagelig overfor læring, som vil bidrage til, at der handles mere effektivt i livet og opnår et højere handlingspotentiale. Der ligger derfor en permanent udfordring til den gode underviser i at sikre, at undervisningen opfattes som relevant. Det stiller et krav til underviseren om, at der anvendes en pædagogisk og didaktisk tilgang til tilrettelæggelsen af undervisningen.

Inspirationshæftet Pædagogiske perspektiver på erhvervsrettet voksenuddannelse” og en tilhørende eksempelsamling synliggør desuden, at der stiles store krav til voksenunderviserens kompetencer - herunder faglighed og formidling. Underviseren skal kunne undervise indenfor et fagområde, og derved kunne sit fag og den fagdidaktik, der knytter sig til faget. Den faglige formidling er en af underviserens vigtigste opgaver.

 

Yderligere oplysninger:

Mette Hartvig
Fuldmægtig
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

mehar1@stukuvm.dk
Tlf. 3392 5667

 

 

 

 

 

 

Auteur(s) de la ressource: 
Bjarne Wahlgren
ISBN: 
978-87-603-3026-1
Date de publication:
Lundi, 19 Octobre, 2015
Type de ressource: 
Niveau national et politiques
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email