chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

Iänikuisen oppimisen sietämättömyys

31/12/2019
par Pekka TENHONEN
Langue: FI

Professori Alf Rehnin oivaltava blogikirjoitus elinikäisestä oppimisesta hämmentää kivalla tavalla sloganeista sokeutuneita. Hän sohaisee sopivasti pyhää lehmää. Ja mantraa elinikäisen oppimisen ihanuudesta.

Kaiken viisauden alku J.K. Paasikiven mukaan on tosiasioiden tunnustaminen, ja ihmisen perusluonne taitaa kuulua näihin asioihin. On aika poikkeuksellista, että innolla on valmis hylkäämään aiemmin oppimansa ja korvaamaan sen uudella tiedolla, jonka jo sitä hankkiessaan tietää olevan pian hyödytöntä. Loputon turhauttava kierre. Uusi oppi kun usein vanhenee nopeammin kuin aavistammekaan.

Juuri kun opimme päivittämään Facebookia, ja otimme Twitterin haltuumme, saammekin kuulla olevamme vanhanaikaisia, sillä väki on jo siirtynyt Instagramiin ja TikTokiin. Ja kun sinne ehdimme, olemme taas myöhässä.

 

Mutta elinikäisen oppimisen termi pääsee parempaan valoon, kun sen mieltää elämänasenteena ja uteliaisuutena, avoimuutena. Tapana olla tilanteessa uteliaana ja itsekriittisenä. Unohtaa hetkeksi oma arvonsa ja ennakkoluulot, olla lapsi hetken verran. Ottaa omakseen uusia ideoita. Olla läsnä. Oppia ihmisenä, itselleen, olla valmis kehittymään.

 

Kannattaa olla valmis muutokseen, ja kuuntelemaan tarkalla korvalla myös niitä hiljaisempia, joiden ääni saattaa hukkua kahvihuoneen kovaänisempien julistukseen.

 

Parhaiten uusi oppi on hyödynnettävissä, jos se on peräisin toisenlaisesta ympäristöstä kuin omamme. Toisenlaisilta ihmisiltä kuin nykyinen verkostomme. Sieltä on saatavilla uusia näkökulmia, uusia ajatusmalleja, uusi ongelmanratkaisuja.

 

Kannattaa ehkä aika ajoin rikkoa rutiinejaan, ja vastata pyyntöön tai kutsuun Kyllä, koska mieli tekisi sanoa Ei. Mukavuusalueella ei paljon hyvää tapahdu, tai ainakin siltä pois tuleminen on palkitsevaa.

 

Rohkeutta se vaatii, siinä missä treffipyynnön esittäminen, ensimmäinen Zumba-tunti tai vieraan kielen puhuminen tuttujen kuunnellessa.

 

Amerikassa sanotaan: Things may come to those who wait, but only the things left by those who hustle.
 

Pienellä riskillä kannattaa mennä. On se elämäkin sitten jännempää, ja maistuu enemmän elämältä.

 

Kuva: Artem Bali (Canva)

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn