chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Espace actualités

Prezentacija o sprovođenju međunarodnog programa Eko-škole u Crnoj Gori

17/12/2019
par Olivera Markovic
Langue: HR

Prezentacija o sprovođenju međunarodnog programa Eko-škole u Crnoj Gori održana je u Zavodu za školstvo 13. decembra 2019. godine. Prisutne su u uvodnom obraćanju pozdravili Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo (koordinatorka programa Eko-škole), Ivan Marković, Centar za stručno obrazovanje (član Nacionalnog tima za akreditaciju škola) i Saša Karajović, direktor NVO EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (punopravni član FEE iz Crne Gore).

O sprovođenju programa Eko-škole u Crnoj Gori su govorile Nevena Čabrilo, koordinatorka programa i Nataša Perić, članica Nacionalnog tima za akreditaciju škola, a prisutni su imali priliku da čuju i iskustva škola koje su dobile nagradu Zelena zastava i status međunarodne Eko-škole: Nina Žugić, OŠ „Srbija“, Bar, Ana Vučinić, OŠ „Maksim Gorki“, Podgorica, Sanja Ognjanović, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica.

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) i trenutno se realizuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama 68 država svijeta. Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini je neprofitna, nevladina organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu. Ona sprovodi 5 obrazovnih programa o životnoj sredini: Eko-škole, Učenje o šumama, Mladi reporteri za životnu sredinu, Plava zastava i Zeleni ključ.

Program se zasniva na Metodologiji sedam koraka koju je neophodno realizovati u potpunosti. Metodologija sedam koraka je niz pažljivo osmišljenih mjera za pomoć obrazovno-vaspitnim ustanovama kako bi što uspješnije realizovale aktivnosti programa Eko-škole. Metodologija podrazumijeva učešće širokog spektra članova školske zajednice – a glavnu ulogu u tom procesu imaju učenici.

Prva faza u sprovođenju programa je prijava za učešće. Nakon toga ustanova izrađuje i sprovodi program najmanje dvije godine. Ustanove uključene u program, nakon sprovođenja svih predviđenih aktivnosti, prijavljuju se za status Eko-škole. Kada se završi faza akreditacije, ustanova dobija nagradu Zelena zastava i sertifikat o statusu Međunarodne Eko-škole.

Nacionalni operater Međunarodnog programa Eko-škole u Crnoj Gori je Zavod za školstvo, koji ovaj program implementira i vodi od 2016. godine od kada je i počelo njegovo sprovođenje kod nas. Zavod za školstvo je do sada raspisao 4 poziva za uključivanje u program, što je rezultiralo da trenutno imamo 60 obrazovno-vaspitnih ustanova koje ovaj program sprovode, od čega je njih 24, nakon sprovođenja svih predviđenih aktivnosti, dobilo nagradu Zelena zastava i sertifikat o statusu međunarodne Eko-škole.

Preuzeto sa sajta Zavoda za školstvo.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn