chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Blog

Harmoninen minäkuva ja itsensä johtaminen

10/12/2019
par Jenni WESTÖ
Langue: FI
Document available also in: EN

/fr/file/portfoliopngportfolio.png


Olen työskennellyt tämän vuoden uraohjauksen ja kansainvälisen liikkuvuuden asiantuntijana Euroopan komission uuden Europass-alustan parissa. Europass on elinikäisen oppimisen ja urakehityksen verkkopalvelu, joka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja joka auttaa EU:n kansalaisia suunnittelemaan opinto- ja urapolkujaan. Europassia voivat käyttää opiskelijat, työntekijät, vapaaehtoistyöntekijät ja työnhakijat esimerkiksi:

  • taitojensa ja saavutustensa esittelemiseen
  • taitojensa ja osaamisensa pohtimiseen
  • mielenkiinnon kohteidensa ja elämäntavoitteidensa määrittämiseen
  • työpaikkojen, opinto-ohjelmien ja vapaaehtoistyömahdollisuuksien etsimiseen koko Euroopasta.

Ohjausalan ammattilaiset ja muut asiantuntijat, kuten nuorisotyöntekijät, HR-asiantuntijat ja rekrytoijat, voivat hyödyntää uutta Europass-järjestelmää päivittäisessä työssään opiskeluun, koulutukseen, vapaaehtoistyöhön tai työntekoon liittyvää neuvontaa etsivien parissa. Keskeinen osa näiden ammattilaisten työtä on tukea kaikenikäisten osaamisen kehittämistä ja antaa heille välineitä taitojen esittelemiseen.
 

Aiempaa kokonaisvaltaisempi lähestymistapa

Tapa, jolla annamme kuvan itsestämme, on yleensä moniääninen, monisyinen ja usein jaksoittainen. Toisin sanoen yksilön ei ole välttämättä helppoa tuoda kaikki omat äänensä ja kokemuksensa yhteen niin, että ne soisivat täydellisessä harmoniassa. Niinpä henkilökohtainen (digitaalinen) portfolio voi olla hyödyllinen väline niin nuorille kuin aikuisillekin oman elämäntarinan kertomisessa ja ammatillisen itsetunnon ja luotettavuuden vahvistamisessa. Sen avulla voi järjestellä koulutusta ja työkokemusta ja muuntaa ne tietämykseksi, osaamiseksi ja pätevyyksiksi. Tämän tuloksena voi syntyä entistä harmonisempi tapa antaa kuva omasta itsestään – kuin sinfoniaorkesteri, jossa kaikki instrumentit soivat kauniisti yhteen.

Uuden Europass-alustan tavoite on juuri tämä. Se antaa käyttäjille mahdollisuuden hahmottaa entistä tarkemmin, keitä he ovat, mitä he edustavat ja minne he haluavat edetä elämässään. On vain hyvä, jos ihmiset saavat henkilökohtaisen portfolion avulla aiempaa kokonaisvaltaisemman kuvan itsestään. Se auttaa vahvistamaan itsensä johtamista eli aktiivista toimijuutta, uskoa omiin kykyihin ja sinnikkyyttä.
Itsensä johtaminen on tietoista vaikuttamista omaan ajatteluun, tunteisiin ja käytökseen, ja sen tavoitteena on saavuttaa opiskelu- ja uratavoitteet – ja toteuttaa unelmat. Hyviä itsensä johtajia ajaa määrätietoisuus ja proaktiivisuus, he tavoittelevat itsenäisyyttä, tekevät harkittuja päätöksiä, ovat keskimääräistä luovempia ja sietävät vastoinkäymisiä. Sen lisäksi heillä on erinomainen itsetuntemus, josta on hyötyä nykypäivän sekasortoisessa ja epävarmassa maailmassa.

Itsetuntemuksen perusta on kyky olla objektiivinen. Oman suorituksen ja edistymisen kriittinen arviointi saa yksilön näkemään itsensä realistisemmassa valossa. Tämä puolestaan auttaa yksilöä hyödyntämään kykyjään ja koko potentiaaliaan ja pyrkimään henkilökohtaisiin ja ammatillisiin tavoitteisiin itsekurin ja määrätietoisuuden avulla. Yhdistämällä järjen ja tunteet saa selvemmän kuvan opintopolulla etenemisestä ja tarvittavista uraliikkeistä.

 

Teksti (engl.): Mika Launikari
Käännös: EPALE Suomi

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn