chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

 
 

Ressource

Obrazovanje odraslih: teorijske osnove i praksa

Langue: SL

Posté par Ana Peklenik

Oktobra 2018 je Odprta univerza Zagreb (Pučko otvoreno učiliste Zagreb) v sodelovanju z zagrebško Pedagoško fakulteto (Učiteljski fakultet) izdala znanstveno monografijo, ki se posveča pomembnim vprašanjem izobraževanja odraslih. V njej je vseživljenjsko učenje predstavljeno kot eden ključnih razvojnih dejavnikov sodobnega časa. 

Besedilo na 440 straneh prinaša znanstvene prispevke o ciljih in politikah izobraževanja odraslih, razvoju osebnosti in učenju temeljnih kompetenc (pismenosti) v odrasli dobi, organizacijskem učenju, izobraževanju odraslih na strokovni, višješolski in visokošolski ravni. Pozornost je namenjena tudi izobraževanju za dejavno državljanstvo, ekološki vzgoji in usposabljanju odraslih ter učenju v tretjem življenjskem obdobju. Kratko poglavje ob koncu monografije prikazuje zgodovinski razvoj izobraževanja odraslih na Hrvaškem.

Članek o izobraževanju v tretjem življenjskem obdobju je prispevala prof. dr. Ana Krajnc, ena prvih slovenskih andragoginj. Opisala je zgodovino tovrstnih izobraževanj v Sloveniji in na Hrvaškem, na začetku seveda v skupni državi. Našteva glavne spretnosti posameznika za izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju. Ob tem poudarja, da so te pomembne za vse generacije, saj je učenje vseživljenjski proces. Izpostavlja življenjski scenarij starejših, ki omogoča, da ima učenje v tem obdobju celo prednosti. V kratkih odstavkih predstavlja načrtovanje, izvedbo in vrednotenje izobraževanja starejših na SUTŽO.

Monografija je na voljo v Knjižnici Andragoškega centra Slovenije, če pa želite svoj izvod, ga lahko naročite prek e-pošte: nakladnistvo@pou.hr.

Ana Peklenik je zaposlena v Promocijskem in informacijskem središču Andragoškega centra Slovenije, kjer se ukvarja predvsem s knjižnično-dokumentacijsko dejavnostjo.

Auteur(s) de la ressource: 
Nikola Pastuovićž (ur.)
Tihomir Žiljak (ur.)
ISBN: 
978-953-8115-47-9
Date de publication:
Mercredi, 24 Octobre, 2018
Langue du document
Type de ressource: 
Autre
Pays:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn