Aller au contenu principal
Resource Details
RESSOURCE

Čezmejni projekt Rokodelska akademija

Čezmejni projektRokodelska akademija z vrnitvijo h koreninam obrtnih dejavnosti ne le ohranja bogato kulturno dediščino na Madžarskem in v Sloveniji, ampak tudi ustvarja priložnosti za dodaten zaslužek za mlade, kar spodbuja gospodarsko rast v regiji. Projekt si je za osrednjo nalogo zastavil dva cilja: povečanje privlačnosti območja sodelovanja ter ohranjanje in razvoj kulture.

Projekt je potekal od 15. 7. 2011 do 14. 7. 2014.

Projekt je deloval po načelu »od spodaj navzgor«, kjer so se mrežili rokodelci, lokalni prebivalci, različne družbene skupine ter izobraževalne in kulturne organizacije. Omogočal je neoviran mednarodni pretok znanja in izkušenj na področju obrti preko različnih dejavnosti in skupnega oblikovanja izobraževalnih programov.

Eden od posebnih ciljev projekta je bil ohranitev madžarske in slovenske tradicionalne obrti in kulturne dediščine z digitalizacijo. To se med drugim izvaja s snemanjem izobraževalnih videoposnetkov, v katerih rokodelec prikaže, pojasni in interpretira celoten postopek izdelovanja rokodelskih izdelkov, od priprave materiala do njegove uporabnosti in funkcionalnosti. Ti izobraževalni filmi se v Rokodelski akademiji uporabljajo tudi za prenos znanja o izdelavi rokodelskih izdelkov in so zato ključni del izobraževalnega cilja projekta.

Splošni čezmejni cilji projekta so bili:

  • evalviranje in nadgradnja stanja in priložnosti na področju rokodelstva in domače obrti,
  • ohranjanje, revitalizacija in razvoj rokodelstva in domačih obrti za povečanje privlačnosti čezmejnega območja,
  • razvoj novih rokodelskih izdelkov na čezmejnem območju,
  • oblikovanje novih in nadgradnja obstoječih programov izobraževanj in usposabljanj na področju rokodelstva v obeh državah,
  • izvajanje programov izobraževanj in usposabljanj na področju rokodelstva v obeh državah za različne ciljne skupine,
  • vključevati rokodelske dejavnosti v aktivno preživljanje počitnic za različne ciljne skupine,
  • strokovno povezovanje in sodelovanje partnerjev, rokodelcev, lokalnega okolja, izobraževalnih in kulturnih institucij ter strokovnjakov z obeh strani meje,
  • informiranje in obveščanje javnosti z obeh strani meje.

V okviru projekta so izdajali tudi Glasilo projekta, kjer so javnost obveščali o samem poteku in dogodkih, predvsem pa so želeli vzpostaviti večjo turistično prepoznavnost.

S projektom Rokodelska akademija se je utrdila tudi mreža sodelujočih partnerjev, ki se ukvarjajo bodisi z ohranjanjem rokodelskega izročila in veščin bodisi z njihovim razvojem. V smeri razvoja rokodelskih obrti in dejavnosti kot priložnosti za dodatno zaposlitev in preživetje ter iskanja oblikovnih in trženjskih rešitev za rokodelsko panogo se je izvajal že nadaljevalni projekt Rokodelska akademija 2, ki se je končal leta 2014.

Čezmejni projekt teritorialnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007–2013 – Rokodelska akademija je bil sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva RS za gospodarstvo in tehnološki razvoj.

Več o projektu, si preberite tukaj.

Resource Details
Resource author
Občina Veržej
Type de ressource
Autre
Date de publication
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!