Aller au contenu principal
Blog
Blog

МОЯТ НАЙ-ЗНАЧИМ ОПИТ С НЕФОРМАЛНОТО УЧЕНЕ: СЪБИРАНЕ НА ИСТОРИИ

19/06/2019 г.

Автор: NSS UK

Език: Английски

Неформалното учене може да има много форми – знанието може да се предава от всеки, във всяка ситуация и дори в началото учещият може изобщо да не си дава сметка, че е придобил знания и умения. Може би някой ви дава съвет и това е нещо, което ще ви послужи в бъдеще, или случаен разговор ще ви позволи да придобиете ново умение, което ще ви повлияе положително по различни начини. Неформалното учене се случва без ясна структура на процеса на учене и често не показва на учещия в момента, че изобщо има нещо за учене. Спорно е ученето с минимално обещание за полза от него и все пак то може да бъде най-въздействащото от всички форми на учене… в зависимост от това какво сте научили.

В чест на настоящата тема на EPALE – неформалното и информално учене, ние решихме да проучим опита от информалното учене и създадохме блог-статия, която доказва, че то може да бъде безценно, въздействащо и вдъхновяващо.

Зоуи научи за собствеността

Зоуи, която е член на екипа на Emory, има известен опит с информалното учене, който е имал положително въздействие върху живота й. Може би най-значимо е това, което е научила за пазара на недвижими имоти от нейния годеник, работещ в този бизнес.

Годеникът на Зоуи често обсъжда какво се случва в работата му и дава на Зоуи знания за закупуване и отдаване под наем, особено за случаи на закупуване на апартамент, но притежавайки го само отчасти, тъй като сградата често е управлявана от друг човек или организация. Този случай може да ограничи действията на купувача по отношение промяна на собствеността и прибавя натиск за продажбата му в рамките на подлежащ на договаряне период на наемането – малкото оставащо време значително влияе върху стойността на имота.

 „Научих толкова много от моя годеник за пазара на недвижими имоти. Ние обмисляме закупуването на собствена къща през следващите няколко години и сега се чувствам много по-добре информирана за вземане на решения, свързани с подходящата за нас собственост.“

Зоуи е получила това знание в много важен момент от живота си и може да го използва за вземане на верните решения за своето бъдеще.

Тиодор научи за европейската култура

Колегата Тиодор се радва да получава подаръци от колеги по Erasmus+ от други европейски страни.

 „Когато колегите от чужбина честват техни национални празници, често ни изпращат като подаръци бонбони или национални сладкиши. Това ме кара да се замисля за културата – не само за видовете храни, които харесват хората в другите страни, но и за празниците, които честват и как те са свързани с традициите, религията и националните им обичаи.“

Картичките и поздравленията въвеждат Тиодор също и в богатството на други езици. Сега той може да поздрави хора в Латвия и има известни познания по испански език.

Разбирането на други култури и езици може да подобри комуникацията, да премахне културните бариери и да улесни опита, свързан с пътувания, като всички те могат да имат позитивно влияние върху живота на учещия.

 

Ема научи техники за оцеляване

Eма, която е служител на Ecorys, се присъедини към своя приятел за барбекю в гората и получи много знания за оцеляване в природата. Нейният приятел обича да прекарва много време на открито, затова е построил свое собствено място за лагеруване.

Построяването му изисква знания за горски материали, като различни видове дървета, здравината на различни видове дървесина, както и разбиране как да се набавят увивни растения, които могат да бъдат изсушени и да се използват като въжета за свързване на елементи. Знанието за това как се прави водонепроницаемо легло чрез използване на хамак и платнище  е много важно за това човек да остане сух запазването му сухо и да избегне калната земя.

 „Мислех, че този вид дейност е полезна само за скаути, но научих толкова много за това какво да правя, ако се окажа в изолирана ситуация, без достатъчно запаси. Много се забавлявах гледайки как приятелят ми приготвя мястото за къмпингуване и определено съм запалена да опитам да приготвя мое собствено място за къмпингуване в бъдеще.“

Информалното учене може да въведе обучаваните в интереси, които те не са знаели че имат и да продължи да разширява уменията им.

Може би се интересувате също от:

Линк към блог статията на английски език: https://ec.europa.eu/epale/en/blog/my-greatest-informal-learning-experi…

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Dernières discussions

Discussion EPALE : les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation tout au long de la vie

Dans le cadre de notre focus sur les compétences numériques comme moyen d'accéder aux opportunités de formation, EPALE organise une discussion en ligne le 27 mai 2020.

Plus