chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

Espace actualités

Unapređenje digitalne pismenosti

20/06/2019
par Daria Mrsic
Langue: HR

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić potpisala je sa direktorom Britanskog savjeta u BiH Larisom Halilović Memorandum o razumijevanju u okviru projekta „Škole za 21. vijek“. Ovaj projekat provodiće se u  Republici Srpskoj u pet ciklusa, počevši od septembra 2019. godine i obuhvatiće sve osnovne škole.

 

Svaka škola dobiće određeni broj mikrobit uređaja - džepnih računara koje djeca mogu da kodiraju i koriste u okviru različitih predmeta za rješavanje svakodnevnih problema. Nastavnici iz 40 osnovnih škola u prvom ciklusu će proći obuku.

 

Obuka se sastoji iz dva modula i to Kritičko razmišljanje i Kodiranje na mikrobit računaru. Nakon obuka, nastavnici će moći da penose stečena znanja  na učenika u okviru redovnih nastavnih, ali i vannastavnih aktivnosti.

 

Direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović istakla je da je divno što su škole u šest država Zapadnog Balkana spremne da uvode nove tehnike i daju učenicima prostor da razvijaju svoju kreativnost kroz promišljanje i vještine rješavanja problema i digitalnu pismenost. Istakla je da su razvoj kreativnosti i digitalnih vještina oblasti na kojima je potrebno dugoročno raditi, kao i da je iskazana spremnost nastavnog kadra i menadžmenta škola da stalno razvijaju svoje vještine i kapacitete.

 

„Škole za 21. vijek" je trogodišnji regionalni program Britanskog savjeta u BiH za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi učenicima osnovnih škola omogućili da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka. Program finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U programu će učestvovati oko 27.000 nastavnika, 4.500 direktora i milion učenika osnovnih škola uzrasta od 10 do 15 godina u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Program se provodi u partnerstvu sa relevantnim obrazovnim institucijama u šest zemalja regije, a omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema, učenici će usvajati i praktične vještine kodiranja, koje će moći vježbati koristeći se računarima.  ​​

 

Izvor: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/Pages/default.aspx

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn