chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plateforme électronique pour l'éducation et la formation des adultes en Europe

 
 

Calendrier

III Ogólnopolska Konferencja "Miejsca Otwarte" Przestrzeń spotkań sąsiedzkich.

Posté par Nina Woderska Il y a 2 mois 1 jour

Jeudi 24 Octobre 2019 - Vendredi 25 Octobre 2019
Warszawa
,

III Ogólnopolska Konferencja Miejsca Otwarte. Przestrzeń spotkań sąsiedzkich.
Urząd Miasta Stołecznego Warszawy ma zaszczyt zaprosić na trzecią ogólnopolską konferencję poświęconą kierunkom rozwoju miejsc działających lokalnie. Konferencja „MIEJSCA OTWARTE. Przestrzeń spotkań sąsiedzkich” odbędzie się w dniach 24-25 października 2019 r. w Domu Kultury Kadr.

Tegoroczna konferencja będzie dedykowana osobom na co dzień wspierającym mieszkańców w ich lokalnych działaniach – animatorkom i animatorom miejsc otwartych. Skierowana jest zarówno do pracowników samorządów i instytucji lokalnych, jak i przedstawicieli organizacji pozarządowych czy podmiotów komercyjnych, otwartych na współpracę z lokalną społecznością. Celem konferencji jest wsparcie animatorek i animatorów, jak również ich przełożonych, wiedzą rozwijającą potencjał ich codziennej pracy. Zaproszeni eksperci poprowadzą wykłady i warsztaty poświęcone zarówno tworzeniu przyjaznej przestrzeni, jak i metodom zadbania o siebie w obliczu wyzwań, a także systemowym modelom wsparcia animatorek i animatorów lokalnej społeczności przez instytucje i samorząd. Udział w konferencji jest bezpłatny. Organizatorami konferencji są: Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy oraz Dom Kultury Kadr.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Formularz rejestracyjny: http://miejscaotwarte.pl/nonwp-form/

Program:
DZIEŃ 1. WSTĘP.
9.00 – 10.00 (1h)
Rejestracja/poranna kawa
10.00 – 10.30 (30min)
Przywitanie gości. Otwarcie konferencji
10.30 – 11.30 (1h)
Tak działamy! Animator/animatorka w miejscu otwartym. Debata.
11.30-12.00 (30 min)
Przerwa

DZIEŃ 1. BLOK 1.
12.00-13.30 (1h 30 min)
Jesteśmy częścią społeczności. Budujemy markę miejsca. Wykład.
12.00 – 13.45 (1h 45min)
Diagnoza lokalna. Poznajemy potencjał i potrzeby społeczności. Warsztat.
Systemowe wsparcie. Wzmacniamy animatorów i animatorki – część 1. Warsztat.
Tworzymy sieć. Wsparcie miejsc otwartych z perspektywy samorządu. Warsztat.
Spotkajmy się. Jak organizować wydarzenia sąsiedzkie? Warsztat.
12.00-14:00 (2h)
Z czego korzystamy? Narzędzia i formy wsparcia. Spotkania przy stolikach.
13.30 – 15:00  (1,5h)
Obiad
DZIEŃ 1. BLOK 2.
15.00 – 16.30 (1,5h)
Jesteśmy rozpoznawalni. Budujemy markę miejsca. Wykład.
15.00 – 16.30 (1,5h)
Robimy to razem. Angażowanie społeczności lokalnej. Warsztat.
Systemowe wsparcie. Wzmacniamy animatorów i animatorki – część 2. Warsztat.
Wspólna przestrzeń. Zasady dobrej współpracy z mieszkańcami. Warsztat.
Miejsca otwarte na wszystkich. Włączamy osoby wykluczone. Warsztat.
14.30-16:30 (2h) Z czego korzystamy? Narzędzia i formy wsparcia. Spotkania przy stolikach.

DZIEŃ 2. WSTĘP.
9.00 – 9.30 (30 min)
Rejestracja/poranna kawa
9.30 -10.30 (1h)
Dzień dobry! Chór tymczasowy.
DZIEŃ 2. BLOK 1.
10.45-12.45 ( 2 h)
Dzielimy się dobrymi praktykami. Hyde Park.
10.45 – 12.30 (1h 45min)
Dbamy o relacje. Wzajemność i zaufanie w miejscu otwartym. Warsztat.
Myślimy strategicznie. Gdzie jesteśmy i dokąd zmierzamy? Warsztat.
Zadbaj o siebie. Jak utrzymać równowagę. SPA.
Zaopiekuj się porażką. Co zrobić gdy nam nie wychodzi. SPA.
12.30 – 13.45 (1h 15min)
Obiad
DZIEŃ 2. BLOK 2.
13.45-15.30 (1h 45min)
Projektujemy przestrzeń. Miejsce przyjazne spotkaniom sąsiedzkim. Wykład.
13.45-15.30 (1h 45min)
Jak być razem. Pomocowe funkcje miejsc otwartych. Panel.
Modele, praktyki, wyzwania. Zarządzanie miejscami otwartymi. Panel.
Postaw granicę. Jak radzić sobie w trudnych sytuacjach. SPA.
Doceń siebie. Poczuj się dobrze w tym co robisz. SPA.
15.30-15.45 (15min)
Przerwa
15.45 – 16.00 (15 min)
Zakończenie

Langue principale:
Type d'évènement: 
Conférence
Frais de participation: 
Non
Date limite d'inscription: 
30/09/2019
Évènement en ligne: 
Non
Organisé par: 
Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy oraz Dom Kultury Kadr Dom Kultury KADR ul. Wincentego Rzymowskiego 32 02-697 Warszawa
Type d'organisateur: 
Autre événement
Coordonnées : 
Kontakt: miejscaotwarte@um.warszawa.pl Aleksandar Ćirlić, 22 443 01 98, ext.acirlic@um.warszawa.pl Joanna Baczko, 22 443 31 84, jbaczko@um.warszawa.pl Adam Markuszewski, 22 443 34 48, amarkuszewski@um.warszawa.pl
Nombre de délégués: 
100 - 200
Groupe cible: 
Réseaux et organisations de formation des adultes
Thème couvert:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn