chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

 
 

Blogi

Riitta Tervasmäki: Jobbskuggning i Polen – observationer om projektet ”Violence – Important Problem”

31/12/2018
, Sabrina Somersaari
Kieli: SV
Document available also in: FI EN

/fi/file/tyonseuraaminenpuolassajpg-1tyon_seuraaminen_puolassa.jpg

Mitt studiebesök i Polen i staden Piotrków Trybunalski gällde mobilitetsprojektet Erasmus+ och i det ingick jobbskuggning (job shadowing) i Fundacja Bądź Aktywny-stiftelsen. Stiftelsen grundades 2014 och den fokuserar särskilt på verksamhet med ungdomar och vuxna. Stiftelsens mål är att på många sätt uppmuntra till ett aktivt medborgarskap, bl.a. genom att främja livslångt lärande och uppmuntra till verksamhet med lokala samfund. Stiftelsen drivs helt av volontärer utan verksamhetslokaler. Fundacja Bądź Aktywny samarbetar mycket med en utbildningscentral för lärare i samma stad och yrkesläroanstalter i området samt med kulturcenter och andra medborgarorganisationer i närområdet. Det är viktigt med internationell verksamhet och den har expanderat genom projekten.

Under min vecka i oktober var stiftelsen värd för Erasmus+-projektet ”Violence – Important Problem”. Min jobbskuggning följde projektets mötesprogram.  Projektets syfte är att utbyta erfarenheter för att förebygga våld, främja mänskliga rättigheter och sprida tanken om tolerans. Projektpartnerna kommer från Italien, Rumänien och Belgien. I mötet deltog personer som arbetar med seniorer, främst socialarbetare, och seniorer. Tillsammans driver de även ett lokalt nätverk för våldsoffer, såsom unga flickor. Den här gången var huvudtemat för mötet utnyttjande av åldringar.

Det var på många sätt givande att följa med och delta i projektets program i en vänlig och trevlig atmosfär. Programmet var smidigt organiserat och det fanns tid för reflektioner.  Genom projektet deltog jag i olika besök och workshoppar. Jag lärde mig nyttiga saker om såväl mötets innehåll, program och arbetsfördelning som av organisering och schemaläggning av projektveckan. Vår värdinna hade startat en WhatsApp-grupp som var ett utmärkt sätt att hålla kontakt under veckan. Information förmedlades, det var lätt att dela länkar, foton och videor och samtidigt ökade växelverkan och samarbetet.

Besök och workshoppar

Workshopparna lyfte fram olika former av våld och man diskuterade i dem till exempel hur man kan känna igen våldsoffer, vilka metoder det finns för att förhindra våld mot gamlingar, hur man bygger upp nätverk för offren och hurdan är hatets pyramid? Temana behandlades på olika sätt: som exempel användes innehåll i YouTube, man sökte orsaker till våld och jämförde situationen i olika länder. Under besöket fick jag även bekanta mig med hur man hjälper seniorer i Piotrków Trybunalski med hjälp av det lokala nätverket och läroanstalter samt i samarbete med samfund.

Ett besök i ett seniorhus lyfte fram förhållandena för äldre människor och situationen i Polen. I ett aikidocenter ledde duktiga lärare självförsvarsövningar och vi lärde oss hur åldringar och särskilt kvinnor kan försvara och skydda sig i olika våldssituationer på offentliga platser. På kulturcentret för seniorer såg vi hur verksamhet som sker tillsammans med åldringar och ungdomar organiserades. Ungdomar kom till centret efter skolan till exempel till gemensamma konstworkshoppar.  Jag besökte även ett center som erbjuder experthjälp och som var avsett för barn och deras föräldrar som har problem med våld.

I staden Łódź bekantade vi oss med Subvenio-stiftelsens verksamhet. Stiftelsen är ett stödcenter för brottsoffer och där får seniorer gratis psykologiskt och juridiskt stöd. Subvenio hjälper människor som befinner sig i krissituationer, såväl genom telefonrådgivning som stödgrupper, och hjälper konkret till exempel i fråga om boendearrangemang för kvinnor. Marek Edelman Dialogue Center var också ett intressant besöksmål. Centret bevarar ett mångkulturellt och historiskt arv med hjälp av utbildning och konst, och det lyfter särskilt fram den judiska kulturen och historien. Centret samarbetar även internationellt med många institutioner och organisationer. Centret verkade ha en viktig roll i fråga om att förmedla landets historia till elevgrupper. Det uppkom tankeväckande diskussioner om aktuella våldsamma företeelser i Europa och deras kopplingar med historiska händelser.

Under veckan kom det fram att de finländska utbildningsframgångarna var kända samt att man uppskattade dem. Jag fick information om det polska utbildningssystemet och besökte stadens yrkesläroanstalt, där det rådde en god stämning av lärande. I samma skola ordnades även yrkesfortbildning för vuxna under veckosluten. Däremot skaffade sig frivilliga aktörer mer kompetens främst genom projekt. I Polen finns en lag om volontärarbete som definierar vad volontärarbete är och var man kan göra det. I lagen ingår en mekanism enligt vilken varje medborgare kan donera en procent av sin inkomstskatt till en medborgarorganisation som han eller hon själv väljer.

Vi fick även bekanta oss med den mångsidiga staden Piotrków Trybunalski som är en av de äldsta städerna i Polen. Där möts historia och nutid på många sätt. Dessutom ingick i mitt program även en trevlig bowlingkväll samt besök på museer och till exempel en gammal synagoga. Jag fick fina upplevelser, nya perspektiv på mitt arbete och en djupare förståelse för betydelsen av europeiskt samarbete.

Riitta Tervasmäki

Sivis Study Centre

Den här artikeln ingår i en serie med artiklar om lärande på området för vuxenutbildning i ett europeiskt sammanhang. Vårt ERASMUS+ KA1-projekt heter ”European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

TILLBAKA TILL BLOGSERIENS FRAMSIDA

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn