chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Resurssi

ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ ДАННИ, АНАЛИЗИ И ОБМЕН

Kieli: BG

Julkaisija Iliana Taneva

 

Cedefop продължава да насочва европейския опит

в посока подобряване на политиките за ПОО

 

Икономиката на Европейския съюз (EС) се възстановява с усилени темпове, равнището на безработица намалява, а броят на заетите лица расте. Преминаването през период на икономически спад засилва в дългосрочен план тенденциите на глобализация и цифровизация, които водят до необходимост от придобиване на нови умения. Оправдават се и прогнозите за намаляване на наличната работна сила вследствие на наблюдаваните демографски тенденции.

Професионалното образование и обучение (ПОО) може да предложи решения за посочените проблеми, особено ако се разглежда като част от изграден върху цялостна политика подход. Така например, липсата на качествени работни места, предоставящи възможност за придобиване на нови умения, възпрепятства пълноценното използване на потенциала на навлизащите на пазара висококвалифицирани млади специалисти. За да се насърчат равенството, включването и солидарността, са необходими пътища за учене и кариерно развитие, които да подпомагат устройването на работа на нискоквалифицираните възрастни и новите мигранти в Европа, като наред с това е необходимо ученето да бъде поставено в основата на Европейския стълб на социалните права.

Resurssin tekijä(t): 
CEDEFOP
Julkaisupäivämäärä:
Keskiviikko, 28 helmikuu, 2018
Asiakirjan kieli
Resurssin tyyppi: 
Muu
Maa:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn