chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Uutishuone

FlipIT projekt - "Megfordított tanítás – fordított tanulás"

21/02/2018
, Mária HARTYÁNYI
Kieli: HU

Szakképzésben dolgozó pedagógusok az oktatás módszerek megújításáért

Február 19.-én zajlott le Budapesten a Számalk-Szalézi Szakgimnáziumban a FlipIT! Erasmus+ (2015-1-HU01-KA202-013555) projekthez kapcsolódó multiplikációs rendezvény  "Megfordított tanítás – fordított tanulás" címmel.  Várakozáson fölüli volt az érdeklődés a szakképzésben dolgozó pedagógusok körében: 39 szakképző intézményből, 19 településről 70-en vettünk részt, és csak azért nem többen, mert korlátozott volt a helyszin befogadó képessége. A most induló online pedagógus-továbbképzési programra, amelynek nyitó rendezvénye szintén ez a konferencia volt, több mint száz pedagógus jelentkezett. 
Egy részlet a meghívóból:

/hu/file/flipite34jpg-0flipite34.jpg

Megfordított tanítás - rendezvény Budapesten
FlipIT
"Mi az eredményes tanulás legnagyobb ellensége? Az érdektelenség. Mi a legnehezebb feladatunk? Az érdeklődés felkeltése és fenntartása. Különösen igaz ez a kamaszodó, tizenéves korosztályra, akik ráadásul a „folyton bekapcsolva”, „kütyü-profi” és „kütyü-mániás” Z-Generáció tagjai. A rendezvénnyel kezdetét veszi az a nyolc hétre tervezett közösségi tanulás, amelyre az ország minden tájáról jelentkeztek szakképzésben dolgozó pedagógusok. Megpróbáltuk „hagyományos” tananyagba sűríteni a tapasztalatainkat, ezt felkínáljuk a résztvevőknek. De mi is szeretnénk egyet csavarni a hagyományos távoktatási módszeren. Nagy kérdés, hogy működik-e pedagógusok között a megfordítás? Ez egy kísérlet. Nem kezdtünk volna hozzá, ha nem hinnénk, hogy a bölcsek köve látótávolságban van, de azt nem a szakirodalomban, hanem a gyakorló tanárok tarsolyában kell keresni."

Végül egy idézet a megfordított tanterem módszer világszerte ismert kezdeményezőjétől:

"A mi modellünk az, hogy tanuld a matematikát úgy, mint bármi mást, mint ahogy a biciklizést. Maradj a biciklin. Ess le a bicikliről. Ismételd addig, amíg szükséges, hogy magadévá tedd. ... Mi arra bíztatunk, hogy kísérletezz. Arra bíztatunk, hogy kövess el hibákat. De elvárjuk, hogy teljesen megérts valamit.” (Salman Khan - Khan Academy, TED előadás: „Let's use video to reinvent education”, magyar felirattal: http://bit.ly/1SLLREO )"

Alig fért el több információ az egyoldalas meghívón, amivel oyan sok szakképzésben dolgozó kollegánk érdeklődését fel tudtuk kelteni! Mindenképpen meglepő azonban, hogy ilyen a szakképzésben milyen sok módszertani megújulásra nyitott pedagógus dolgozik, és készek arra, hogy munkájuk mellett időt áldozzanak arra, hogy pedagógiai eszköztárukat felfrissítsék. A visszajelzések alapján senki nem bánta meg, hogy eljött, az előadások mellett pezsgő viták, érdekes beszélgetések részesei is lehettünk.

/hu/file/euflag-erasmuspngeu_flag-erasmus.png

Erasmus+
Erasmus+

Hartyányi Mária projekt koordinátor

E-mail: edu@itstudy.hu

A projekt Facebook oldala: https://www.facebook.com/Flip.IT.hu/
A projekt weboldala: http://flip-it.hu/en
A pedagógus-továbbképzés weboldala: http://fcr.itstudy.hu/ - még néhány napig nyitott a regisztráció!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Näytetään 1 - 5 5:sta
 • Käyttäjän Nori Nagy kuva
  Jó érzés olvasni ezeket a szép gondolatokat. Remélem a részvevő pedagógusok is lelkesedve távoztak és még mindig úgy gondolják, hogy van értelme a tanításnak. Az biztos, hogy nagy kihívás lekötni a mai fiatalok figyelmét. Lehet, hogy talán azért sem sikerül teljes mértékben, mert a jelenlegi módszerek elavultak. Nem beszélve a tananyagokról. Rengeteg olyan információt próbálnak a diákok fejébe "benyomni", amit ma már könnyen elérhetnek az internetről. Így természetes, hogy unalmasnak, vagy haszontalannak gondolják az adott ismeretet/teket.
 • Käyttäjän Kata Himer kuva
  Jó ezt olvasni, hogy sok pedagógus törekszik arra, hogy fejlessze önmagát és az oktatás módját, haladnak a korral, felismerik, hogy mire van szüksége a fiataloknak.
 • Käyttäjän Anna Simon kuva
  A Z generáció figyelmének felkeltésére jó és bevált ötlet az élménypedagógia, diák szemmel az élmény alapú tanulás. Ennek szervezéséről találtam egy lényegre törő dokumentumot. Akit érdekel a téma kattintson ide: http://kozeletre.mediacenter6.hu/wp-content/uploads/2009/06/elmenypedago...;
 • Käyttäjän Laukó - Porkoláb Csilla kuva
  Nagyon jó koncepció!
 • Käyttäjän Mónika Szever kuva
  Nagyon jó ötletnek gondolom. A hagyományos módszerekkel a mai generációk figyelme valóban nehezebben tartható fenn. Bár nehezebb otthon egyedül tanulni, de talán jobban megérthetik a tananyagot otthon, és az iskolában ha van kérdése feltehetik és ha csoportmunkában is feladatokat végeznek még jobban megmaradhat.