chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Blogi

Ученето подобрява здравето ви

28/11/2017
, Georgi Ninov
Kieli: BG
Document available also in: EN

Можем да достигнем до нискоквалифицираните възрастни посредством здравните грижи

 

Възрастните хора със слаби умения за четене и писане рядко предприемат стъпки за посещаване на курсове. Често те са успели да преминат през живота си без каквото и да е продължаващо образование и се срамуват да говорят за необходимостта от промени и учене. Доверено лице, каквото е един лекар, може да им помогне да предприемат така важната стъпка към обучителните курсове.

Малцина са лекарите, които познават социалния феномен “функционална неграмотност”. Още повече, че разпознаването на функционално неграмотните хора може да е много трудно поради защитните механизми, които те са си изградили, както и поради предимно устното общуване. По тази причина доставчиците на обучения могат да запознават по-обстойно медицинския персонал с този проблем.

Лекарите следва да съобразяват нивото на езика, което използват, когато общуват с пациентите си. Казаното от лекаря би било от полза за пациента само когато последният е разбрал правилно посланията. В тази връзка е по-добре, ако лекарите избягват употребата на технически термини и опростяват сложната лексика, поднасяйки я по разбираем за пациентите начин.

“Неграмотните са невежи” – подобно схващане е широко разпространено сред лекарите. Те често възприемат “езиковите затруднения като индикация за липса на интелигентност”. Съществува и убеждението, че неграмотните хора са предимно мигранти, необразовани и нископлатени. Подобни убеждения могат да бъдат преодоляни с повишаване на осведомеността.

Въпреки че голяма част от лекарите са наясно с последиците от неграмотността, много от тях не считат за своя отговорност да помагат за решаването на проблема. Често те дори са притеснени, че ще засегнат или дори загубят своите пациенти, ако разговарят с тях за подобни затруднения, които често са съпътствани и с чувството за срам. Лекарите обикновено смятат, че подобни въпроси са второстепенни, тъй като приоритет са по-сериозните медицински проблеми. Тук е нужна преоценка. Ако лекарите са наясно колко важна е ролята им за подобряване здравето на техните пациенти, то те могат да предприемат действия. Често ученето е от по-голяма полза отколкото лекарствата.

Има случаи, при които лекарите не са наясно с феномена неграмотност, не могат да разпознаят засегнатите от него хора и не се чувстват отговорни към решаването на проблема. Затова е необходима активна подкрепа от доставчиците на продължаващо образование. Тук се появява и нуждата от “обучителните съветници”. Те са лицата за контакт, към които лекарите могат да се обръщат, когато попаднат на хора с нужда от обучение. В резултат на това могат да бъдат открити подходящите за пациентите обучителни мерки. Обучителните съветници следва да са лесно разпознаваеми лица, да са на разположение за помощ и да запознават медицинския персонал с предлаганите от тях услуги.

А ако говорим за психологичните проблеми, много често медицинската грижа не е достатъчна за доброто здраве на пациентите. По-добри резултати се регистрират при “предписването” на социални дейности и контакти вместо медицинско лечение. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Näytetään 1 - 1 1:sta
  • Käyttäjän Denis Fazlic kuva

    The flow of energy and energy transfer. I often hear people say things like "what do you do with the negative energy already inside your body and mind". I like to think that it is like  pouring enough warm water into a glass that's full of cold water, the cold water will eventually get displaced. :D