European Commission logo
Luo käyttäjätili
News
Uutinen

Cedefop и ELA обединяват усилията си, за да осигурят по-голяма стойност за заинтересованите страни

Cedefop и Европейският орган по труда (ELA) подписаха меморандум за разбирателство за задълбочаване на сътрудничеството си в областта на професионалното образование и обучение (ПОО), уменията и трудовата мобилност в ЕС.

Двете децентрализирани агенции, работещи под егидата на Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия, се споразумяха да работят заедно, за да увеличат максимално полезните взаимодействия, да избегнат евентуално дублиране на дейности в области от подобен интерес и да предадат добри практики.

На 16 януари в седалището на Cedefop в Солун, Гърция, изпълнителните директори на Cedefop Юрген Зибел и на ELA Козмин Боянгиу подписаха Меморандум за разбирателство, който предвижда рамка за редовен обмен и сътрудничество.

Cedefop и ELA признават, че имат различни, но свързани мандати, задачи и цели, съответно в областта на ПОО, уменията, квалификациите и координацията на трудовата мобилност и социалната сигурност в ЕС, и че следователно тяхното структурирано сътрудничество ще им позволи да осигурят по-голяма добавена стойност за ЕС, неговите държави-членки, социалните партньори и света на образованието и труда.

 

„Предоставяне на повече услуги на заинтересованите страни“

След церемонията по подписването изпълнителният директор на Cedefop Юрген Зибел отбеляза, че "този меморандум е важен, тъй като установява конкретни процеси и структури, които ще ни позволят да извлечем максимална полза от партньорството си и да предоставим на заинтересованите страни повече от сбора на индивидуалния ни принос в дългосрочен план".

Изпълнителният директор на ELA Козмин Боянджиу заяви, че е "много щастлив да подпише този меморандум за разбирателство със Cedefop. Тя е една от най-старите агенции на ЕС и е тясно свързана с работната област на ELA. Този меморандум за разбирателство е първата стъпка към по-тясно сътрудничество между агенциите и взаимно допълване на работата им. Очаквам с нетърпение да започнем да работим в тясно сътрудничество и да превърнем този меморандум за разбирателство в практически дейности за сътрудничество".

Церемонията беше последвана от представяне пред ELA на основните моменти от последните дейности на Cedefop, по-специално в областта на онлайн свободните работни места, мобилността на стажантите и интеграцията на възрастните бежанци в европейското ПОО и на пазара на труда.

Cedefop е референтният център на Европейския съюз за ПОО, умения и квалификации.

ЕЛА е създадена, за да допринесе за укрепване на справедливостта и доверието във вътрешния пазар, като подпомага държавите членки и Европейската комисия да гарантират, че правилата на ЕС за трудова мобилност и координация на социалната сигурност се прилагат справедливо и ефективно, и като улеснява гражданите и предприятията да се възползват пълноценно от вътрешния пазар.

Login (3)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Haluatko kirjoittaa artikkelin?

Älä epäröi!

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja aloita uuden artikkelin julkaisu!

Viimeisimmät keskustelut

Yhteiskunnallisessa toiminnassa tarvittavien taitojen parantaminen: aikuisoppimisen ja -koulutuksen mahdollisuudet

Tule mukaan keskustelemaan kuinka 2000-luvun taidot edistävät aktiivista kansalaisuutta!

Lisää

EPALEn verkkokeskustelu: Aktiivinen ikääntyminen ja elämän siirtymät

Mikä elämän siirtymävaiheissa on haastavaa? Miten sukupolvien välinen oppiminen voi auttaa aktiivisessa ikääntymisessä ja elämän siirtymävaiheissa?

Lisää