chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Uutishuone

Тристранно становище за качество и ефективност на обучението чрез работа

10/01/2017
, Georgi Ninov
Kieli: BG

На 2 декември 2016 г. тристранният Консултативен съвет по професионално обучение (ACVT) прие Становище за обща визия за качество и ефективност на дуалното обучение и обучението чрез работа Opinion on a Shared Vision on Quality and Effective Apprenticeships and Work-based Learning. Становището е важeн призив от страна на правителствата, синдикатите и работодателските организации от държавите членки на ЕС и партньорските страни за по-нататъшни усилия за повишаване на качеството и ефективността на дуалното обучение и обучението чрез работа. 

То се случва в точния момент и е в подкрепа на действията за модернизиране на професионалното образование и обучение, определено в пакета  Investing in Europe's Youth приет от Комисията.

Европейският комисар по въпросите на заетостта, социалните дейности, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен каза по повод становището: „Поздравявам професионалните съюзи, работодателите и правителствата в Европа, че се споразумяха за действия по важните елементи на дуалното обучение, обучението чрез работа и приоритетните области на въздействие. Въз основа на тази обща амбициозна визия Комисията ще работи съвместно с държавите членки и социалните партньори в подкрепа на реформите за дуално обучение, вкл. рамка за качеството на дуалното обучение и мерки за засилване на дългосрочната мобилност на обучаваните чрез дуално обучение".

Становището е сериозна подкрепа от страна на европейските социални партньори за инициативите от Работната програма на Комисията за 2017 г. Commission Work Programme 2017, особено за предложението за създаване на Европейска рамка за качеството на дуалното обучение. То способства разработването от страна на Комисията на набор от услуги в подкрепа на обмена на знания, работа в мрежа и сътрудничество в подкрепа на дуалното и обучението чрез работа на национално ниво, както и за поощряване на високо ниво на мобилността на обучаваните чрез дуално обучение.

Източник: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=bg&catId=89&newsId=2691&furtherNews=yes

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email