Hyppää pääsisältöön
Blog
Blogi

Srečanje EPALE ambasadorjev v Rimu

Zadnje dni oktobra je v italijanskem glavnem mestu potekalo srečanje EPALE ambasadorjev. Pisani množici udeležencev iz različnih evropskih držav, smo se pridružile tudi tri slovenske predstavnice.

V četrtek in petek, 27. in 28. oktobra 2016, je v Rimu potekalo srečanje EPALE ambasadorjev, na katerem smo sodelovale tudi tri slovenske predstavnice. Srečanja smo se udeležile:

  • Maruša Bajt s CMEPIUSa, v okviru katerega deluje Nacionalna podporna služba EPALE;
  • Zvonka Pangerc z Andragoškega centra Slovenije, ki sicer deluje tudi v ekspertni skupini za EPALE in
  • Brigita Kruder z Ljudske univerze Slovenska Bistrica, prav tako članica ekspertne skupine za EPALE, ki hkrati deluje tudi v vlogi ambasadorja platforme.

Srečanje je z uvodnim nagovorom odprla Lorenza Venturi, vodja italijanske Nacionalne podporne službe, ki je predstavila tudi svoje EPALE sodelavce. Sledila sta pozdravna nagovora Donatelle Amatucci, predstavnice italijanskega Ministrstva za izobraževanje in Wilhelma Vukovicha, novega EPALE koordinatorja pri Evropski komisiji.

Slednji je izrazil zadovoljstvo, da EPALE, ki je bil javnosti uradno predstavljen aprila 2015, raste ter pridobiva novo vlogo in podobo. Zavzemal se bo za prepoznavnost spletnega stičišča izobraževalcev odraslih in širjenje njegove evropske dimenzije. Opozoril je tudi na pomembo prelomnico, 30. obletnico evropskega programa mobilnosti Erasmus, ki jo bomo praznovali prihodnje leto in bo zaznamovala tudi EPALE.

Cecilia Liljegren, predstavnica EACEA, Izvršne agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo pri Evropski komisiji in Eva Alos Melchor iz Centralne podporne službe EPALE, sta v nadaljevanju podali nekaj podatkov o preteklem razvoju platforme in pomenu vloge ambasadorjev. Po besedah Cecilie Liljegren so prav slednji tisti, ki poznajo sektor in potrebe na področju izobraževanja odraslih, imajo vizijo in svoje lastne odgovornosti ter hkrati delujejo v vlogi multiplikatorjev in povezovalcev akterjev na področju izobraževanja odraslih.

Eva Alos Melchor je v nadaljevanju predstavila EPALE v številkah. Izvedeli smo, da je na platformi trenutno registriranih 17. 000 uporabnikov, ki na platformi izvedejo 41. 000 mesečnih obiskov in aktivnostim platforme sledijo tudi na socialnih medijih. Širom Evrope ima EPALE že več kot 70. 000 sledilcev, ki so dejavni na različnih socialnih omrežjih.

 

Italijanski gostitelji so nato predstavili svoj model EPALE ambasadorjev, ki so bili izbrani na podlagi razpisa, objavljenega marca 2015. Na podlagi prejetih prijav so izbrali 17 ambasadorjev, ki so regijsko razpršeni in pokrivajo različna izobraževalna področja. Kot so se izrazili predstavniki italijanske nacionalne podporne službe, EPALE ambasadorji predstavljajo njihove »oči in ušesa«, ki budno spremljajo kaj se dogaja na področju izobraževanja odraslih v posameznih regijah.

Naloge ambasadorjev so hkrati v skladu z delovnim programom italijanske EPALE podporne službe in zajemajo promocijo, aktivno participacijo na platformi kot tudi na dogodkih in pomoč pri identificiranju ustreznih vsebin in interesnih skupin. Svoje izkušnje so v krajših prispevkih zajeli tudi italijanski ambasadorji, Andrea Ciantar, Anna Lodeserto in Franco Cima.

V pozno popoldanskem delu so sledili prispevki Nacionalnih podpornih služb iz Francije, Nizozemske in Slovenije, v katerih so nacionalni koordinatorji in ambasadorji predstavili svoj model ureditve in vloge ambasadorjev.

Slovenske predstavnice smo predstavile delovanje Nacionalne podporne službe in ekspertne skupine EPALE. Zvonka Pangerc Pahernik in Brigita Kruder, dve prisotni članici ekspertne skupine, pa sta podrobneje opisali tudi svoji ambasadorski vlogi. Ob zaključku našega skupnega prispevka, smo udeležencem predstavile še nov EPALE promocijski video, ki je bil v okviru srečanja prvič predstavljen mednarodni javnosti. Video je opremljen z angleškim besedilom in podnapisi, na tej povezavi pa si ga lahko ogledate tudi vi.

  
  

 

Drugi dan srečanja smo bili udeleženci, ki se jih je v Rimu zbralo kar 66, razdeljeni v manjše skupine, kjer smo najprej identificirali EPALE ambasadorja in delili izkušnje o vlogi, ki jo ima le ta v posamezni državi.

Glede na slišano so vloge ambasadorjev v posameznih državah precej podobne, število ambasadorjev in njihove aktivnosti pa so zelo raznolike. Bolgarija na primer ne pozna ambasadorjev, vendar se je srečanja v Rimu kljub temu udeležil predstavniki bolgarske Nacionalne podporne službe. Njihov namen je bil, da spozna dobre prakse drugih držav in na podlagi teh začne s sodelavci vzpostavljati domačo mrežo ambasadorjev.

Na Nizozemskem ima EPALE 10 ambasadorjev, ki izhajajo iz različnih institucij delujočih na področju izobraževanja odraslih. Kratek predstavitveni video, ki je podnaslovljen z angleškimi podnapisi, si lahko ogledate spodaj in spoznate njihove vloge in izkušnje.

V drugem delu skupinskih delavnic pa smo govorili o razvoju vloge ambasadorja EPALE. Spoznali smo trenutne naloge ambasadorjev in skušali oblikovati enoten okvir nalog in pogojev, znotraj katerih ambasadorji opravljajo promocijo, diseminacijo, podporo in razvoj vsebin na platformi. Govorili smo tudi o izpostavljenosti in vidnosti EPALE ambasadorjev, ki bi jih nacionalne podporne službe lahko uvrstile v svoj predstavitveni profil in jih promovirale na platformi. Dobro bi bilo, če bi se ambasadorji bolj pogosto srečevali tudi na nacionalnem nivoju, izmenjevali izkušnje in bili deležni tudi različnih usposabljanj.

 

Ob zaključku dvodnevnega srečanja, smo s povzetki in sklepi za nadaljnje delo ter novimi kontakti v svojem imeniku, odhiteli vsak na svoj konec Evrope.

Ideje za razvoj vloge ambasadorjev, ki smo si  jih posamezne nacionalne podporne službe medsebojno izmenjale v okviru srečanja, bomo skušali umestiti tudi v svoj domači prostor delovanja.

Izkušnja o tem, kako delujejo drugje, nas bogati in spodbuja, da se trudimo še naprej. Spremljajte naše delo in tudi vi širite glas o EPALE, ki predstavlja mesto srečevanj izobraževalcev odraslih. 

Login (2)

Users have already commented on this article

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Viimeisimmät keskustelut

EPALEn verkkokeskustelu: terveelliseen elämään liittyvien taitojen kehittäminen koronaviruksen aikakaudella

Osallistu verkkokeskusteluun ja katso suora verkkolähetys!

Lisää

EPALEn online-keskustelu: Monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa

Torstaina 26. marraskuuta klo 11.00-17.00 Suomen aikaa, EPALE järjestää online-keskustelun aiheesta monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa. Keskustelu järjestetään nyt täysin uudella formaatilla, jossa tilaisuus alkaa 30 minuutin suoralla verkkolähetyksellä, jonka aikana ja jälkeen keskustelua jatketaan EPALEn verkkoalustalla.

Lisää

EPALEn online-keskustelu: ikäihmisten sosiaalinen osallisuus ja sukupolvien välinen oppiminen

EPALE järjestää online-keskustelun ikäihmisten sosiaalisesta osallisuudesta ja sukupolvien välisestä oppimisesta keskiviikkona 28. lokakuuta klo 11.00 alkaen. Kommentit aukeavat 19. lokakuuta, jolloin osallistujat voivat halutessaan esitellä itsensä ja julkaista kommenttinsa etukäteen. Tule mukaan keskustelemaan!

Lisää