chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Blogi

Z izobraževanjem nad demenco – Osveščanje. Zaznavanje. Zaviranje.

19/10/2016
, Maruša Mohorič
Kieli: SL

Ljudska univerza Kranj je bila s projektom Z izobraževanjem nad demenco – Osveščanje. Zaznavanje. Zaviranje. izbrana za koordinatorja v okviru programa Evropskih skupnosti Erasmus+ na razpisu Erasmus+ 2015, Ključni ukrep 1, Učna mobilnost posameznikov.

Na mobilnosti so sodelovali trije konzorcijski partnerji in ena gostujoča organizacije, vse ljudske univerze (LU Jesenice, LU Kranj, LU Nova Gorica, UPI Žalec) s svojimi visoko izobraženimi zaposlenimi, ki imajo bogate izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi izobraževalnih programov za odrasle, promociji in osveščanju širše javnosti.

Mobilnost je potekala od 9. do 16. aprila 2016 v Stockholmu, Švedska. Udeleženci so si ogledali organizacije, ki

- usposabljajo in izobražujejo osebe za delo z osebami z demenco,

- delajo z osebami z demenco,

 - osveščajo ter

tekom mobilnosti pripravili osnutek dopolnitev izobraževalnega programa bolničar negovalec in socialni oskrbovalec na domu ter programa za osveščanje širše javnosti o demenci in delu z osebami z demenco, ki se bodo pilotno izpeljali v sodelujočih organizacijah.

V organizaciji National Display Apartments smo si ogledali varovana stanovanja, prilagojena za osebe s posebnimi potrebami, tudi za osebe z demenco. Ob tem smo na konkretnih primerih spoznali značilnosti oseb z demenco v povezavi s posameznimi prilagoditvami v stanovanju.

V domu za starejše Elderly Care Home: Löjtnantsgården smo bili deležni predstavitve in vodenega ogleda doma z oddelkom za oskrbo oseb z demenco. Tudi v tej organizaciji so nam bile zelo nazorno predstavljene značilnosti oseb z demenco in načini nege oz. dela z njimi ter rešitve za varno bivalno okolje.

Fundacija Silviahemmet, ki jo je ustanovila švedska kraljica Silvija, izvaja program dnevnega centra za osebe z demenco, nudi podporo in pomoč svojcem oseb z demenco in izvaja usposabljanja oseb in organizacij za delo z osebami z demenco. Deležni smo bili predstavitve fundacije, dnevnega centra in osnovnega usposabljanja.

Na univerzi Sophiahemmet University so nam predstavili višješolske in visokošolske programe za študij za delo z osebami z demenco. Študij vsebuje veliko praktičnega dela, kar je vredno še posebne pohvale.

V švedskem centru za demenco Svenskt Demencentrum, so nam predstavili zanimive aktivnosti za osveščanje o demenci, zgodnje odkrivanje demence in delo s svojci oseb z demenco. V njihovem delu smo prepoznali možnost vključitve aktivnosti za osveščanje o demenci, zgodnje odkrivanje demence in delo s svojci oseb z demenco v naše medgeneracijske centre.

Naša gostiteljica, organizacija Swedish Care International se nam je predstavila zadnji dan naše mobilnosti. Natančno nam je predstavila tudi vse njene mednarodne aktivnosti – poudarek na izvozu švedskega »know-how« na področju dela z osebami z demenco.

Med obiski organizacij smo razvijali tudi naše medkulturne kompetence z obiskom muzejev: Skansen – muzej na prostem, Moderna Museet, The Vasa Museum, Abba The Museum in občudovali lepoto starega mestnega jedra, imenovanega Gamla Stan, enega največjih in najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi.

Večeri so minili v refleksiji dnevnega dogajanja in zbiranju idej, kako dobre prakse in vsebine prenesti v naše izobraževalne programe in programe osveščanje in zgodnjega odkrivanja demence.

   

/fi/file/20160413143124jpg20160413_143124.jpg

   

/fi/file/20160415091340jpg20160415_091340.jpg

 

Prispevek je za EPALE pripravila Mateja Šmid, direktorica Ljudske univerze Kranj.  

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email