chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Blogi

”Etiken i praktiken” – Nordisk konferens för lärare, skolledare & vägledare inom särskild utbildning/specialundervisning för vuxna 15-16 september 2016

16/09/2016
, Helena Wallinder
Kieli: SV

Riksföreningen Lärvuxpedagogerna anordnar årligen en rikskonferens. Årets konferens är förlagd till Malmö och 250 personer deltar.

Varför heter föreningen Lärvux? I Sverige har vi länge använt begreppet särvux eller särskild undervisning för vuxna, men som det sas under konferensen ”Vi vill jobba med att lära, inte sära”.

Konferensen har ett tydligt nordiskt perspektiv med presentationer av nordiska länders respektive sätt att möta alla vuxna människor där de är i sitt lärande. En av de frågor som aktualiserades var om man bäst hjälper människor genom att inrätta särskilda skolformer och studiegrupper eller inte.

På programmet står även en presentation av NVL – nordiskt nätverk för vuxnas lärande. NVL. NVL är en del av Nordiska ministerrådets satsning på nordiskt samarbete inom vuxenutbildningen. Varje land har en nationell koordinator, i Sverige finns denna resurs på Skolverket  NVL Skolverket.

Bland utställarna på konferensen finns UHR. UHR ansvarar i Sverige för det nordiska samarbetsprogrammet Nordplus. Nordplus vuxen är den del av Nordplusfamiljen som deltagarna i programmet närmast har glädje av. Förutom Nordplus presenterar UHR det europeiska programmet Erasmus+, det nationella programmet Atlas och givetvis EPALE. Information om respektive program finns på UHR:s webbplats Utbyten.

Många deltagare på konferensen blev nyfikna på att jobbskugga en kollega i exempelvis Norge där man har ett helt annat angreppssätt än i Sverige. Det är precis det som programmen som UHR ansvarar för  ger möjligheter till genom bidrag för resa och uppehälle!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn