chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Uutishuone

Vloga in poslanstvo ljudskih univerz za jutri

22/06/2016
, Tina Strnad
Kieli: SL

V torek in sredo smo Novomeščani aktivno sodelovali na konferenci Vloga in poslanstvo ljudskih univerz za jutri, ki ga je organiziralo Združenje izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije, katerega člani smo tudi Ric-evci, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Na okrogli mizi o javni službi, ki jo je v torek vodila državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota, sta naše okolje zastopala dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave MO Novo mesto in Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto, v razpravi pa je aktivno sodelovala tudi Tončka Novak, podsekretarka za šolstvo in izobraževanje na MO Novo mesto. Drugi dan konference sta RIC-eve izkušnje predstavljali Tina Strnad (prispevek Podporne dejavnosti in partnersko sodelovanje za opolnomočenje priseljencev) in Brigita Herženjak (prispevek Mobilna služba – Most do znanja), Meta Gašperšič pa je vodila delo skupine za pripravo izhodišč strategije razvoja na področju vključevanja migrantov, priseljencev, Romov … v družbo.

Udeleženci konference smo se strinjali, da smo se javne organizacije za izobraževanje odraslih zmožne odzivati na spremembe v družbi, znamo prepoznati potrebe današnjega časa, razviti in izvajati ustrezne programe in dejavnosti … Pohvalili smo prizadevanja ministrstva, da se po dolgih letih čakanja končno vzpostavi javna služba tudi v izobraževanju odraslih, smo pa opozorili, da je potrebno z javno službo zagotoviti tudi programe in ne samo podporne dejavnosti. Zdajšnje spremembe Zakona o financiranju in organiziranju vzgoje in izobraževanja omogočajo, da se v okviru javne službe izvajajo program Osnovne šole za odrasle in javnoveljavni programi za odrasle, kar pa po naši oceni ni dovolj, da bi pokrili vse potrebe odraslih.

V dialogu z ministrstvom bomo še naprej iskali poti za izboljšanje položaja izobraževanja odraslih.

Drugi del konference je bil namenjen predstavitvi dobrih praks ljudskih univerz, izmenjavi izkušenj in razmisleku, kako izobraževalci odraslih vidimo svoj razvoj v naslednjih letih.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn