Hyppää pääsisältöön
Blog
Blogi

BRIDGE project; Conferentie Brussel 13 mei 2016

Het BRIDGE project (Building up Regional Initiatives to Develop GuidancE for low-skilled adults) is een KA2 project waarin vier regio’s samenwerken in begeleiding van lager opgeleiden in de regio: Baden Württemberg, Bretagne, Baskenland en Jämtland (Zweden).

 

Het BRIDGE project  (Building up Regional Initiatives to Develop GuidancE for low-skilled adults) is een KA2 project waarin vier regio’s samenwerken in begeleiding van lager opgeleiden in de regio: Baden Württemberg, Bretagne, Baskenland en Jämtland (Zweden).

De conferentie startte met presentaties van de EARALL (European Association of Regional & Local Authorities for Lifelong Learning – de coördinator van het project), het Comité van de Regio’s en van Dana-Carmen Bachmann, Hoofd van de Unit Adult Guidance van de Europese Commissie. Allen benadrukten zij het belang van het bereiken van en goede begeleiding bieden aan de doelgroep én de cruciale rol van gepersonaliseerd leren en het valideren en erkennen van wat er geleerd wordt. Dana-Carmen Bachmann verwees daarbij naar een op handen zijnde initiatief van een Skills Guarantee, in navolging van de reeds bestaande Youth Guarantuee. Drie pijlers zouden daarvan de basis moeten vormen:

1 Identificeren wat een persoon kan – en de kloof in competenties en vaardigheden in beeld brengen

2 Trainingen ontwerpen die aansluiten bij individuele behoeften en de regionale arbeidsmarkt

3 Valideren en formele erkenning

Abstract

Offering quality services to all citizens at any point in the lives is an important challenge for regions. All regions participating in the strategic partnership BRIDGE have established guidance systems that support the access of citizens to training and further education.However, these guidance services don’t reach all target groups to the same extent. Above all, only a very small number of low-skilled people use lifelong guidance in BRIDGE regions and the participation of low-skilled adults in up-skilling training activities is significantly low.

Regional actors are, thus, looking for possibilities to improve the access of low-skilled adults to guidance and to develop the quality of guidance services with a view to lower-skilled target group.

The objectives of the project are:

  • To strengthen guidance networks, cooperation between organisations and measures to support low-skilled target groups through European mutual learning
  • To innovate the access of low-skilled adults to lifelong guidance in participating regions and beyond
  • To improve the quality of guidance with a view to the needs of low-skilled adults by supporting professionals in guidance services
  • To increase the participation of low-skilled adults in up-skilling activities

The conference gave an overview of policies and tools to support the up-skilling of lowskilled adults in the BRIDGE regions, more precisely:

• Analysis of economic and social consequences of low skilled adults in the EU

• Definition of key-performance factors for counselling

• Presentation of best practice projects

• Guidelines for policies and systems development for lifelong guidance

• Tools to strengthen the quality assurance and evidence-base for lifelong guidance

 

Voorts presenteerde Cedefop een studie –die binnenkort gepubliceerd zal worden- naar de economische en sociale consequenties van laag opgeleide volwassenen in de EU. De definitie van wat het lager opgeleid zijn nu precies inhoudt is lastig. In elk geval gaat het niet alleen om volwassenen die een laag opleidingsniveau hebben of werk waarin weinig vaardigheden vereist zijn. Niet aansluitende of verouderde vaardigheden spelen eveneens een rol. De gevolgen van laagopgeleide volwassenen zijn groot en divers, bijvoorbeeld meer gezondheidsproblemen, meer criminaliteit. Met allerlei slagen om de arm kan becijferd worden dat een afname in Europa van laagopgeleide volwassenen van 4% tot een besparing van 2.2 miljard zou leiden.

 

Alle inleidende verhalen sloten goed aan bij de noodzaak van het BRIDGE project. Hierin komen regionale initiatieven bij elkaar die in de praktijk vorm geven aan het leren van volwassenen met een nadruk op de begeleiding van deze groep.

In het tweede deel van de conferentie presenteerden de regio’s hun initiatieven. In het algemeen werd duidelijk dat de doelgroep op hun eigen terrein opgezocht diende te worden en op een persoonlijke manier benaderd moest worden. Goede samenwerking van alle i regionale spelers inclusief de bedrijven is essentieel. Het was mooi om te zien hoe de vier regio’s hierin op hun eigen manier mee aan de slag waren gegaan. In Baden Württemberg gingen de loopbaanbegeleiders actief werven, bijvoorbeeld door als vrijwilliger van een voedselbank te fungeren of op stations met lager opgeleiden in gesprek te komen. In Baskenland was er een bus, waarvan de chauffeur tevens loopbaanbegeleider was. De aanpak in de regio’s is succesvol en kan tot inspiratie dienen voor andere regio’s en gemeenten die hun aanpak voor het leren van volwassenen willen versterken.

 

HET BRIDGE project lijkt een sterk en veelbelovend KA2 project. Het sluit aan bij de Europese agenda voor New Skills en New Jobs en de Adult Education agenda. De EC sprak dan ook uit met belangstelling de definitieve uitkomsten ervan af te wachten.

 

Zie ook: www.earlall.eu

Presentaties bijeenkomst

 

 

Login (1)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Viimeisimmät keskustelut

EPALE verkkokeskustelu: Uutisia koskeva aikuisten medialukutaito – miksi se on tärkeää juuri nyt?

Kerro näkemyksesi uutisia koskevasta aikuisten medialukutaidosta!

Lisää

EPALEn verkkokeskustelu: terveelliseen elämään liittyvien taitojen kehittäminen koronaviruksen aikakaudella

Osallistu verkkokeskusteluun ja katso suora verkkolähetys!

Lisää

EPALEn online-keskustelu: Monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa

Torstaina 26. marraskuuta klo 11.00-17.00 Suomen aikaa, EPALE järjestää online-keskustelun aiheesta monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa. Keskustelu järjestetään nyt täysin uudella formaatilla, jossa tilaisuus alkaa 30 minuutin suoralla verkkolähetyksellä, jonka aikana ja jälkeen keskustelua jatketaan EPALEn verkkoalustalla.

Lisää