chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Blogi

Geletterdheid in de volwasseneducatie … laten we beginnen met de best practices!

12/10/2020
, NSS EPALE Nederland
Kieli: NL
Document available also in: EN PL DE HU LV SL ME CS FR

Oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd door Altheo Valentini

Literacy in adult education

Terwijl andragogie, de leer van de volwasseneneducatie, algemeen wordt beschouwd als een van de meest complexe en heterogene terreinen van de onderwijswetenschappen, weerspiegelt het begrip geletterdheid perfect de complexiteit ervan op een toegepast niveau. Het laat zien dat de begeleiding van en het leeraanbod voor volwassenen met lage basisvaardigheden vragen om een multidimensionale en transdisciplinaire aanpak. Hoewel we geletterdheid meestal definiëren als “het vermogen om te lezen en te schrijven” (meer details over het debat over de definitie van geletterdheid kunt u lezen in het artikel van David Mallows van 1 september 2017 op EPALE), wordt deze term dikwijls gecombineerd met een ander zelfstandig naamwoord om een vaardigheid op een gespecialiseerd gebied uit te drukken.
Met de invoering in 2016 van het vlaggenschipinitiatief voor volwasseneneducatie Bijscholingspaden (Upskilling Pathways) en de daaropvolgende goedkeuring en ondersteuning ervan door alle EU-lidstaten is geletterdheid, samen met rekenvaardigheid en digitale vaardigheden, formeel onder de prioriteiten geschaard van de EU-planning op het vlak van onderwijsbeleid. Het doel ervan is om volwassenen te ondersteunen die worstelen met basisvaardigheden en die het risico lopen op werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting.
Daarom willen wij de aandacht vestigen op de inspanningen van de Erasmus+-gemeenschap voor het verwezenlijken van deze doelstelling door middel van projecten die zich onderscheiden door hun impact, hun bijdrage aan de beleidsvorming, hun innovatieve resultaten en/of hun creatieve aanpak. Naar aanleiding daarvan zijn ze door de Europese Commissie als “Succesverhaal” bestempeld. Het is te hopen dat ze een bron van inspiratie kunnen zijn voor anderen:

  

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email