Resource Details
TIETOLÄHDE

Doprinos studija pedagogije razvoju profesionalnih kompetencija pedagoga – procene praktičara

U uslovima dominacije teorijsko-praktičnog koncepta obrazovanja usmerenog na razvoj kompetencija, u oblasti visokog obrazovanja studijski programi koncipiraju se na temeljima prethodno definisanih profesionalnih kompetencija koje treba razvijati kod studenata. Ostvarivanje profesionalne uloge pedagoga, zbog njene složenosti, podrazumeva razvijenost brojnih i različitih kompetencija. Jedan od najvažnijih faktora u njihovom razvoju jesu studije pedagogije. U ovom radu dati su prikaz i analiza rezultata istraživanja čiji je cilj bilo ispitivanje procena pedagoga o tome kakav je doprinos studija pedagogije razvoju kompetencija potrebnih za profesionalno delovanje. U istraživanju su učestvovala 152 pedagoga zaposlena u različitim vaspitno-obrazovnim institucijama u Republici Srbiji. Rezultati istraživanja pokazuju da pedagozi procenjuju da su programi studija pedagogije usmereni ka uravnoteženom razvijanju brojnih i različitih kompetencija, ali da sve one nisu podjednako važne za profesionalno delovanje. Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju statistički značajne razlike između pedagoga u preferencijama važnosti pojedinih kompetencija za profesionalno delovanje i proceni mere u kojoj su one razvijene tokom studija s obzirom na godine radnog staža i organizaciju u kojoj su zaposleni. Dobijeni rezultati istraživanja mogu se koristiti kao jedna od osnova za dalji razvoj studijskih programa pedagogije.

 

O autorima:

Dr Emina Hebib je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (ehebib@f.bg.ac.rs).

Dr Kristinka Ovesni je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (kovesni@f.bg.ac. rs, kovesni@gmail.com).

Rad je nastao u okviru projekta Instituta za pedagogiju i andragogiju (Filozofski fakultet, Beograd) „Modeli procenjivanja i strategije unapređenja kvaliteta obrazovanja“ (br. 179060), koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Resource Details
ISBN
ISSN 0354–5415
Resurssin tekijä(t)
Dr Emina Hebib
Muu tekijänoikeustila
Resurssin tyyppi
Artikkelit
Maa
Србија
Julkaisupäivämäärä
Asiakirjan kieli
Српски
Login (0)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!