Hyppää pääsisältöön
News
Uutiset

Prezentacija o sprovođenju međunarodnog programa Eko-škole u Crnoj Gori

Prezentacija o sprovođenju međunarodnog programa Eko-škole u Crnoj Gori održana je u Zavodu za školstvo 13. decembra 2019. godine. Prisutne su u uvodnom obraćanju pozdravili Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo (koordinatorka programa Eko-škole), Ivan Marković, Centar za stručno obrazovanje (član Nacionalnog tima za akreditaciju škola) i Saša Karajović, direktor NVO EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (punopravni član FEE iz Crne Gore).

O sprovođenju programa Eko-škole u Crnoj Gori su govorile Nevena Čabrilo, koordinatorka programa i Nataša Perić, članica Nacionalnog tima za akreditaciju škola, a prisutni su imali priliku da čuju i iskustva škola koje su dobile nagradu Zelena zastava i status međunarodne Eko-škole: Nina Žugić, OŠ „Srbija“, Bar, Ana Vučinić, OŠ „Maksim Gorki“, Podgorica, Sanja Ognjanović, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica.

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) i trenutno se realizuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama 68 država svijeta. Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini je neprofitna, nevladina organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu. Ona sprovodi 5 obrazovnih programa o životnoj sredini: Eko-škole, Učenje o šumama, Mladi reporteri za životnu sredinu, Plava zastava i Zeleni ključ.

Program se zasniva na Metodologiji sedam koraka koju je neophodno realizovati u potpunosti. Metodologija sedam koraka je niz pažljivo osmišljenih mjera za pomoć obrazovno-vaspitnim ustanovama kako bi što uspješnije realizovale aktivnosti programa Eko-škole. Metodologija podrazumijeva učešće širokog spektra članova školske zajednice – a glavnu ulogu u tom procesu imaju učenici.

Prva faza u sprovođenju programa je prijava za učešće. Nakon toga ustanova izrađuje i sprovodi program najmanje dvije godine. Ustanove uključene u program, nakon sprovođenja svih predviđenih aktivnosti, prijavljuju se za status Eko-škole. Kada se završi faza akreditacije, ustanova dobija nagradu Zelena zastava i sertifikat o statusu Međunarodne Eko-škole.

Nacionalni operater Međunarodnog programa Eko-škole u Crnoj Gori je Zavod za školstvo, koji ovaj program implementira i vodi od 2016. godine od kada je i počelo njegovo sprovođenje kod nas. Zavod za školstvo je do sada raspisao 4 poziva za uključivanje u program, što je rezultiralo da trenutno imamo 60 obrazovno-vaspitnih ustanova koje ovaj program sprovode, od čega je njih 24, nakon sprovođenja svih predviđenih aktivnosti, dobilo nagradu Zelena zastava i sertifikat o statusu međunarodne Eko-škole.

Preuzeto sa sajta Zavoda za školstvo.

Login (0)
Tunnisteet

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Haluatko kirjoittaa artikkelin?

Älä epäröi!

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja aloita uuden artikkelin julkaisu!

Viimeisimmät keskustelut

EPALEn verkkokeskustelu: terveelliseen elämään liittyvien taitojen kehittäminen koronaviruksen aikakaudella

Osallistu verkkokeskusteluun ja katso suora verkkolähetys!

Lisää

EPALEn online-keskustelu: Monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa

Torstaina 26. marraskuuta klo 11.00-17.00 Suomen aikaa, EPALE järjestää online-keskustelun aiheesta monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa. Keskustelu järjestetään nyt täysin uudella formaatilla, jossa tilaisuus alkaa 30 minuutin suoralla verkkolähetyksellä, jonka aikana ja jälkeen keskustelua jatketaan EPALEn verkkoalustalla.

Lisää

EPALEn online-keskustelu: ikäihmisten sosiaalinen osallisuus ja sukupolvien välinen oppiminen

EPALE järjestää online-keskustelun ikäihmisten sosiaalisesta osallisuudesta ja sukupolvien välisestä oppimisesta keskiviikkona 28. lokakuuta klo 11.00 alkaen. Kommentit aukeavat 19. lokakuuta, jolloin osallistujat voivat halutessaan esitellä itsensä ja julkaista kommenttinsa etukäteen. Tule mukaan keskustelemaan!

Lisää