Hyppää pääsisältöön
Blog
Blogi

Jelenből a jövőbe konferencia az innovatív szakképzésről

2019.  november 26-án rendezték meg a „Jelenből a Jövőbe: Innováció, robotika és digitalizáció a műszaki szakképzésben” szakmai konferenciát, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szervezésében. Az óbudai tagintézményben megtartott rendezvény az Európai Szakképzési Hét kiemelt hetének zárókonferenciája volt, melynek fővédnökségét Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter látta el.

Jelenből a Jövőbe konferencia az innovatív szakképzésről

 

2019.  november 26-án rendezték meg a „Jelenből a Jövőbe: Innováció, robotika és digitalizáció a műszaki szakképzésben” szakmai konferenciát, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szervezésében.

Az óbudai tagintézményben megtartott rendezvény az Európai Szakképzési Hét kiemelt hetének zárókonferenciája volt, melynek fővédnökségét Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter látta el.

A megnyitó beszédet Bódis József államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium)  mondta el. Meghívott vendégek voltak többek között Németh Szilárd államtitkár (Honvédelmi Minisztérim), Schanda Tamás államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Kucsák László elnök (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal), Magyar Zita szakmai elnök-helyettes (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal).

 

A konferencia megnyitójának leglátványos előadását dr. Molnárné Rénes Éva kancellár és Novák Géza főigazgató tartotta. Virtuális megoldásokkal tarkított információk halmazát osztották meg a hallgatósággal a megújuló szakképzés megjelenéséről tagintézményeikben.

 

Kucsák László, az NFSZH elnöke bemutatta a szakképzés új, innovatív intézményi struktúráját és a módszertanok átalakítását, továbbá részletezte a duális szakképzés megerősítését. Beszélt az átalakított ösztöndíjrendszerről is, amelyben az ösztöndíj 50%-át a tanulmányainak sikeres befejezésekor kapja meg a fiatal. Ezen felül az egyszeri pályakezdési juttatás is jár, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez. Kucsák László fontosnak tartotta elmondani, hogy: „A szakképzés mindenkori legalapvetőbb célja a valós karrierlehetőség, melyet minden fiatalnak biztosítunk és biztosítani fogunk a jövőben is.”

 

Németh Szilárd államtitkár a szakképzés és a honvédelem kapcsolatáról tartott előadásában kifejtette, hogy például: új ágazati szakképzésként a honvédelmi kadétképzést a 2017/2018-as tanévben elsők között indította el a Than Károly Ökoiskola, a Honvédelmi Minisztérium  kezdeményezésére, ahol jelenleg már felmenő rendszerben folyik a tanítás.

 

dr. Molnárné Rénes Éva, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kancellárja a következőket emelte ki: „Az oktatásnak, ezen belül a szakképzésnek minden korábbinál nagyobb szerepe van abban, hogy a fiatalokat felkészítse a jövő kihívásaira. Az elmúlt években a technológiai fejlődés felgyorsult, a digitális sztrádán egyre nagyobb a sebesség és a robotika az egyik speciális területe az innováció és a digitalizáció találkozásának.”

 

A rendezvény plenáris előadásain az ipar képviselői megmutatták a rendkívül sokszínű műszaki pálya kínálta lehetőségeket. Izgalmas szakmabemutatókon, workshop-okon vehettek részt a tanároktól diákoknak, diákoktól diákoknak tudásmegosztó program keretében.

A résztvevők, legyenek akár diákok, szülők, cégek vagy szakemberek, megismerkedhettek a különböző szakmákkal és szakképzési lehetőségekkel, a szakképzés innovatív oktatási gyakorlataival, valamint a duális képzés sajátosságaival. Mindezeken túl munkahelyi tanulási lehetőségekről, a vállalatok és az oktatás közötti együttműködésről is tájékozódhattak, továbbá számos jó gyakorlatot ismerhettek meg.

A program az informatika, villamosipar és elektronika, távközlés, gépészet, vegyipar, vegyész, környezetvédelem, sport, vízügy, honvédelem, rendészet és közszolgálat ágazatokban nyújtott tartalmas időtöltést a látogatók számára.

Login (4)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy julkaistaksesi kommentteja.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Viimeisimmät keskustelut

EPALEn verkkokeskustelu: terveelliseen elämään liittyvien taitojen kehittäminen koronaviruksen aikakaudella

Osallistu verkkokeskusteluun ja katso suora verkkolähetys!

Lisää

EPALEn online-keskustelu: Monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa

Torstaina 26. marraskuuta klo 11.00-17.00 Suomen aikaa, EPALE järjestää online-keskustelun aiheesta monimuoto-oppiminen aikuiskoulutuksessa. Keskustelu järjestetään nyt täysin uudella formaatilla, jossa tilaisuus alkaa 30 minuutin suoralla verkkolähetyksellä, jonka aikana ja jälkeen keskustelua jatketaan EPALEn verkkoalustalla.

Lisää

EPALEn online-keskustelu: ikäihmisten sosiaalinen osallisuus ja sukupolvien välinen oppiminen

EPALE järjestää online-keskustelun ikäihmisten sosiaalisesta osallisuudesta ja sukupolvien välisestä oppimisesta keskiviikkona 28. lokakuuta klo 11.00 alkaen. Kommentit aukeavat 19. lokakuuta, jolloin osallistujat voivat halutessaan esitellä itsensä ja julkaista kommenttinsa etukäteen. Tule mukaan keskustelemaan!

Lisää