chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

 
 

Blogi

Képzés és kompetenciafejlesztés a felnőttkorban

18/09/2019
, Annamária Kiss
Kieli: HU

/fi/file/accessjpgaccess.jpg

A felnőttek kompetenciafejlesztése terén számos projekt fut, ezek célja általában az egyének munkaerőpiaci integrációjának elősegítése. Azonban sok esetben az alacsony képzettséggel rendelkezők a célcsoport, de fogyatékkal élők képzésbe történő bevonása nem minden esetben megoldott. Ennek sok esetben az az oka, hogy nem tudják biztosítani a szükséges speciális oktatási igényeket (sem az eszközök sem a humánerőforrás vonatkozásában). Az alább ismertetésre kerülő projekt a „képzők képzése” elven alapulva az oktatókat célozza, mellyel célja a fogyatékkal élők képzésbe történő bevonásának elősegítése.

A Kézen Fogva Alapítvány nemzetközi partnereivel olyan projektek megvalósításán dolgozik, melyek eredményei gazdagítják a fogyatékos személyek önálló életvitelének támogatását, kompetenciáik fejlődését. Az ACCESS projektben (Adult Education Courses on Capacity-building for the Employment and Support of Self-advocates) az értelmi fogyatékos felnőtt emberek élethosszig tartó tanulását, a felnőttkori kompetenciafejlesztés területét célozták meg, mely az iskola lezárása után, a felnőtt években is fontos. Céljuk a mindennapi életben hasznos készségek fejlesztése, valamint a munkaerőpiacon való érvényesülés elősegítése.

Az értelmi fogyatékos felnőtteknek konkrét, mindennapokban használható, gyakorlati tudásra van szükségük, melyet az adott tudásterületen létrehozott oktatóanyagokkal (tréneri kézikönyvek, akadálymentes tananyagok) támogatnak. A pályázat egyik célja ennek megfelelően, hogy angol nyelvi és informatikai alapismereteket tartalmazó tananyagokat fejlesszen értelmi fogyatékos személyek számára.

A pályázat ötlete, a partnerség ügyfeleink valós igényéből fakadt. Nemzetközi projekteknek köszönhetően rendszeresen találkoznak más nemzetiségű fogyatékos emberekkel, ilyenkor csak tolmácsolás, fordítás segítségével tudnak kommunikálni, kapcsolatot építeni és fenntartani.

Az internetet mindenki használja, azonban kevesen vannak tisztában a tényleges veszélyforrásokkal, amelyek a használat során leselkedhetnek rájuk. A pályázat elsődleges célcsoportja a fogyatékos emberekkel foglalkozó szakemberek, akik rendelkeznek angol nyelvtudással és legalább felhasználói szintű számítógép ismerettel. A projekt megvalósítás során készült tananyagok nem angolra vagy informatikai tudásra akarják megtanítani a szakembereket, hanem arra, hogyan oktassák azt értelmi sérült és/vagy autista személyeknek. Így a projekt másodlagos célcsoportja a fogyatékos személyek, akik a tananyag tesztelés folyamatában vesznek részt és a visszajelzéseik alapján kerül módosításra az elkészült tananyag.

A projekt során kidolgozott tananyagok két nagy részre oszthatók: a szakembereknek szóló módszertani útmutatók és a sérült emberek számára készült könnyen érthető jegyzetek.

A projekt 3x2 angol nyelvű tananyag elkészítését tűzte ki célul:

  1. Módszertani útmutató alapvető angol nyelvtudás elsajátításához,
  2. Módszertani útmutató alapvető informatikai ismeret elsajátításához,
  3. Internetbiztonság és ezeknek a könnyen érthető változataik.

Az ACCESS projekt az Erasmus+ támogatásával, a KézenFogva Alapítvány koordinálásával magyar, szlovén, brit és svéd szakemberek és felnőtt értelmi fogyatékos emberek együttműködésével valósult meg. A 2019. szeptember 19-i workshopon az ACCESS projekt eredményei és oktatási anyagai bemutatásra kerültek és hamarosan elérhetővé válnak értelmi fogyatékos felnőttekkel dolgozó szakemberek számára.

 

Ha hallott már ehhez hasonló kezdeményezésről, vagy részt vett ehhez hasonló projektben, ossza meg Ön is tapasztalatait!

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn