chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

 
 

Blogi

Coachande ledarskap skapar innovativa medarbetare

03/07/2019
, Anya Feltreuter
Kieli: SV

Hur skapas lärande organisation? Hur motiveras medarbetare till att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling och karriär? Och hur leder en bra chef?

Jag har arbetat som chef på folkbibliotek under de senaste åtta åren och tycker mig se att intresset för ledarskapsfrågor ökat inom biblioteksvärlden. För ett par år sedan bidrog jag och två andra bibliotekschefer till att Svensk biblioteksförening startade upp ett expertnätverk för folkbibliotekschefer. Bakgrunden var att vi såg ett behov för bibliotekschefer att träffas och diskutera aktuella frågor. Nätverksträffarna har snabbt blivit populära. Oftast har vi inbjudna gäster, men den största vinsten för deltagarna är, som vi uppfattat det, att prata med andra chefer om hur man hanterar olika situationer.

Som chef reflekterar jag med jämna mellanrum över mitt ledarskap. De senaste veckorna har jag fått tillfälle att reflektera lite extra, då jag skrivit på ett paper som jag ska presentera på en konferens på Samos i augusti. Konferensen fungerar som en satellit-konferens till den internationella biblioteksföreningen IFLAs årliga konferens, som 2019 hålls i Aten. Temat för konferensen är Recruiting and Managing the New Generation of Employees to Attract New Markets and Create new Services. Mitt paper (som kommer att finnas här från slutet av augusti) handlar bl a om hur man som chef kan använda sig av kollegial handledning och humorledarskap för att motivera medarbetare och skapa en lärande och nytänkande arbetsplats.

På min arbetsplats, Mjölby bibliotek, arbetar vi med kollegial handledning. Det innebär att alla medarbetare tar med case till vår interna fortbildning. Några case presenteras och medarbetarna får välja vilka case de vill diskutera. Caset stöts och blöts utifrån olika vinklar och medarbetarna går förhoppningsvis ur diskussionerna med nya tankar och idéer. Målet med handledningen är att medarbetarna ska bli tryggare i sin yrkesroll och tryggare i att utbyta erfarenheter med sina kollegor.

En annan metod för att skapa ett innovativt arbetsklimat är att använda sig av humorledarskap. Varför inte fira lite mer, klä ut sig lite mer och få tråkiga saker gjorda? På bibliotek måste det med jämna mellanrum gallras i beståndet. Böcker som inte lånat ut på länge sorteras ut för att ge plats åt nya böcker. Denna arbetsuppgift kan ta lång tid och vara ganska enformig. För att göra det hela lite roligare ordnade vi på Mjölby bibliotek en gallrings-fest! Vi gallrade tillsammans, lyssnade på bra musik, delade ut priser med och hade naturligtvis smaskig gallrings-fika!

Vi ett annat tillfälle utmanade jag mina medarbetare i en klantighetstävling. Klantighetstävlingen gick ut på att den medarbetare (eller chef!) som misslyckats med något fick möjlighet att berätta om detta. Roligast blir det om berättelsen dramatiseras och överdrivs lite! I slutet av tävlingen får alla rösta på det bästa misslyckadet och vinnaren får ett pris. Självklart är det viktigt att deltagandet är frivillig. Det är meningen att tävlingen ska vara roligt för alla och inte på någons bekostnad! Jag grämer mig dock fortfarande över att jag bara kom tvåa i tävlingen...

Ett populärt sätt att skapa en motiverad och innovativ arbetsgrupp är att använda sig av coachande ledarskap. Inom coachande ledarskap ligger fokus på medarbetarens individuella utveckling och motivation. Genom att inte servera färdiga lösningar, utan istället ställa rätt frågor, skapar coachen självgående och – förhoppningsvis – motiverade medarbetare.

IFLAs sektion för kompetensutveckling, Continuing Professional Development and Workplace Learning (CPDWL) har under de senaste åren arbetat med att utveckla olika metoder för att främja kompetensutveckling och delande av kompetens. Under konferensen 2018 höll CPDWL för första gången ett seminarium med drop-in coaching. Målet var att konferensdeltagarna skulle få möjlighet till individuell coaching king karriär och kompetensutveckling. Detta seminarium var mycket uppskattat och inför 2019 års konferens har även den sektion jag själv är aktiv i, Management & Marketing, anslutit sig till arbetet. Inför årets seminarium har vi arrangerat ett webinarium om coaching som vi uppmuntrar alla deltagare – både coacher och de som vill bli coachade – att se. Detta för att stärka medvetenheten om vad coaching är och därigenom höja kvaliteten på seminariet. Även den som inte kommer delta på konferensen eller överhuvudtaget arbetar med biblioteksfrågor kan ha nytta av webinariet eftersom principerna för coaching är desamma oavsett bransch.

Jag tycker att ledarskap är ett spännande område och den coachande metoden passar bra ihop med mitt sätt att leda. Ju mer jag lär mig ju mer upptäcker jag att det finns att lära. Det är lätt att förutsätta att det är den som blir coachad som lär sig nya saker, men ofta lär sig även coachen mycket nytt! Att coacha medarbetare jag känner och vars arbetsplats jag är bekant med är en sak, men att coacha medarbetare från världens alla hörn är en annan. Jag ser fram emot seminariet i augusti och hoppas att jag kan bidra med något samtidigt som jag själv lär mig nya saker!

Anya Feltreuter är bibliotekschef för Mjölby bibliotek som består av huvudbiblioteket i Mjölby, meröppna filialbibliotek i Skänninge, Mantorp och Väderstad samt biblioteksverksamhet på Kriminalvårdsanstalten i Skänninge. Anya är också en av kontaktpersonerna för Svensk Biblioteksförenings expertnätverk  för folkbibliotekschefer samt Standing Committee Member i IFLAs (International Federation of Library Assosciations) Management & Marketing Section. Anya är särskilt intresserad av frågor som rör ledarskap, demokrati och vuxnas lärande.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn