chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

 
 

Blogi

Sanni Olasvuori: Målet är att förstå varandra över kulturgränserna

31/05/2019
, Linda JUNTUNEN
Kieli: SV
Document available also in: FI EN

/fi/file/erasmuskurssi2jpgerasmus_kurssi2.jpg

I oktober 2018 deltog jag på kursen Intercultural Communication in Education. Kursen ordnades av organisationen DOREA som redan var bekant för mig sedan tidigare (link is external). Sammanlagt 12 deltagare från fem olika länder samlades i Split, Kroatien för att lära sig om interkulturell kommunikation. Finland, Sverige, Estland, Slovenien och Italien var de nationaliteter som fanns representerade. Vår utbildare var Helen Callanan som har en betydande internationell karriär bakom sig och som har arbetat runt om i världen som konsult och utbildare i interkulturell kommunikation, bland annat i krigsområden och krissituationer.

Vår värld blir ständigt mer internationell. Invandring och integration framhäver vårt behov av att förstå människor som kommer från mycket olika livssituationer och kulturer. Föreningsverksamhet för samman en stor grupp människor som arbetar för gemensamma värderingar och för att uppnå gemensamma mål. Föreningarna har en viktig roll i att engagera olika grupper, bland annat volontärer, att komma med i verksamheten. Föreningsverksamheten borde vara så lättillgänglig som möjligt och välkomnande för nya aktiva medlemmar. Erasmus+-kursen gav vägkost för att förstå hur mångfacetterad interkulturell kommunikation är även vid Studiecentralen Sivis (link is external) som är en riksomfattande vuxenläroanstalt. Jag fick även många praktiska verktyg för min roll som kommunikationsexpert: kursens behållning begränsade sig inte bara till interkulturella möten, utan likaså gäller dessa även i kommunikationen med mina egna kollegor eller vår organisations kunder. Det viktigaste är att glömma antagandet om att mottagaren förstår budskapet såsom man själv avsett det. Ett av kursens mest oförglömliga tips var att i kommunikationssituationer borde man alltid förklara sitt ärende på tre olika sätt. Genom att uttrycka samma sak i olika former och från olika perspektiv kan man försäkra sig om att mottagaren har en bättre förståelse för frågan.

Genom de berättelser som kursens utbildare Helen Callanan berättade fick vi bekanta oss med invecklade, men även roliga situationer ur det verkliga livet. På kursen gick vi mångsidigt igenom teori, men vår aktiva och entusiastiska grupp var som bäst i grupparbeten och olika övningar. Helens utbildningsmetoder var verkligen medryckande och innovativa. Jag har aldrig varit lika inspirerad i en utbildning eller del av en lika underbar, diskuterande grupp. Jag minns vår kurs samt nya bekanta och de insikter jag fick med stor värme.

Sanni Olasvuori

Studiecentralen Sivis

Den här artikeln ingår i en serie med artiklar om lärande på området för vuxenutbildning i ett europeiskt sammanhang. Vårt ERASMUS+ KA1-projekt heter ”European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

 

TILLBAKA TILL BLOGSERIENS FRAMSIDA

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn