chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

Uutishuone

Új lehetőségek a felzárkózásban Magyarországon

09/03/2020
, Eszter KARVAZY
Kieli: HU

Magyarországon a Szakképzési Híd programot a jövőben felváltja a Dobbantó program és a műhelyiskolai képzés, amelyek az alacsony képzettségű lakosság munkaerőpiaci integrációját segítik.

A Dobbantó program az általános iskolát el nem végzőknek biztosítja az alapkompetencia fejlesztést, ahonnan a műhelyiskolába lehet továbblépni és alapfokú végzettséget szerezni. A Dobbantó programban az vehet részt, aki tizenhatodik életévét betöltötte és alapfokú végzettséggel nem rendelkezik.  

Műhelyiskolában tanulmányokat az folytathat, aki alapfokú végzettséggel nem rendelkezik, de a szakképző iskola dobbantó programját elvégezte, vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a tizenhatodik életévét betöltötte. A műhelyiskolában kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, amelyet tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, nappali rendszerben, egy-öt fős csoportokban lehet elvégezni. A műhelyiskolában részszakma megszerzésére – a tanév rendjére tekintet nélkül – legalább hat, legfeljebb huszonnégy hónap áll a tanulók rendelkezésre.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Näytetään 1 - 1 1:sta
  • Käyttäjän Dóra Czirfusz kuva
    Érdekes utat jár be a Dobbantó program, a 2018-as kidolgozás pilot szakasza után több iskola is megtartotta jógyakorlatai között a kezdeményezést, majd egyes elemei bekerültek a Híd Programba, és most ismét Dobbantóként segíti kezelni a végzettség nélküli iskolaelhagyás problémáját. Azon oktatásfejlesztési programok közé tartozik, amelynek sikerült fennmaradnia és adaptálódnia az új kihívásokhoz, miközben megtartotta eredeti, átgondolt szakmai alapokon nyugvó koncepcióját!