chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

 
 

Ajaveeb

Pekka Kinnunen: Nya idéer för att utnyttja informations- och kommunikationsteknik från Italien

31/12/2018
looja Sabrina Somersaari
Keel: SV
Document available also in: FI EN

/sv/file/epaletodistuksetpienempijpgepale_todistuksetpienempi.jpg

I oktober 2018 deltog jag i kursen Integrating Information and Communications Technology (ICT) into teaching and education som ordnades i Bologna i Italien i samband med studiecentralernas gemensamma Erasmus+-mobilitetsprojekt. Jag valde kursen i fråga eftersom jag ville få nya idéer för användning av informations- och kommunikationsteknik i vår egen verksamhetsmiljö.

Kursinnehållet gav också utmärkta utgångspunkter för att uppnå målet. Under veckan bekantade vi oss med elva gratis mobil- och/eller datorapplikationer. Efter en kort presentations- och praktikperiod kom kursdeltagarna tillsammans med idéer om hur man kan utnyttja de olika applikationerna i undervisningen. Applikationerna hade valts mångsidigt så att de lämpade sig för mycket varierande syften. En del var mycket enkla, medan andra hade krävt mycket mer övning för att de olika möjligheterna att använda dem skulle ha öppnat sig för kursdeltagarna.

Arbetssättet var mycket pragmatiskt. Lite teori, mycket praktiska övningar och samarbete i och mellan grupper. Tyvärr var jag den enda på kursen som arbetar utanför det formella utbildningssystemet, så perspektivet fokuserade onekligen på klassrummet. Trots detta uppstod under kursen många olika idéer och tankar om hur man kan utnyttja applikationer även i det fria bildningsarbetets och särskilt i studiecentralernas verksamhet, och i synnerhet på kortkurser. Att konkretisera idéerna blev en intressant hemläxa och det förutsätter att man reserverar separat tid för detta utanför det egna vardagsarbetet.

/sv/file/epalepekkakinnunenpienempijpgepalepekka_kinnunenpienempi.jpg

Förutom kursens utmärkta innehåll var veckans höjdpunkt de tretton förträffliga kurskamraterna från Belgien, Spanien, Irland, Kroatien, Litauen, Polen och Tyskland samt förutom kulturutbudet i Bologna även exkursionerna till Florens och Verona. Gruppandan kunde inte ha varit bättre mellan kursdeltagarna och vi tillbringade också all tid tillsammans, utanför undervisningen och den tid vi sov, vilket bidrog till veckans behållning. Vi hade goda diskussioner om livet i våra egna länder. Även om Finlands utmärkta Pisa-resultat lyftes fram i flera diskussioner, gav diskussionerna mig även bekräftelse på hur unikt och fint det finländska systemet för det fria bildningsarbetet är.

Pekka Kinnunen

Opintokeskus Kansalaisfoorumi

Den här bloggtexten är ursprungligen en del av en engelskspråkig artikelserie om inlärningsupplevelser inom sektorn för vuxnas lärande inom en Europaomfattande kontext. Vårt ERASMUS+ KA1-projekt heter “European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

TILLBAKA TILL BLOGSERIENS FRAMSIDA

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn