chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

 
 

Uudistetoimetus

Investeren in duaal leren om probleem van krappe arbeidsmarkt op te lossen

27/12/2018
Keel: NL

De Belgische kmo's worden alsmaar gezonder en robuuster, zo blijkt uit het nieuwe KMO-rapport van ondernemersorganisaties Unizo en UCM en handelsinformatiekantoor Graydon. Al duikt er wel een "gigantisch probleem" op: de ondernemers vinden moeilijk personeel.

Jaarlijks lichten Unizo, UCM en Graydon de kleine en middelgrote ondernemingen in ons land door. Sinds het einde van de financiële crisis is hun situatie stelselmatig verbeterd. Hun schuldgraad was bijvoorbeeld in de voorbije tien jaar nooit lager dan nu. Er zijn in 2018 3,4 procent kmo's bijgekomen in België. Het zijn er nu 1.135 miljoen.

Alleen valt op dat de investeringen en de winstgevendheid van de kmo's niet evenredig meegroeien met de solvabiliteit en liquiditeit. Om dat te verklaren, wijst Unizo-topman Danny Van Assche op de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers vinden steeds moeilijker personeel. "Dat zet druk op de lonen, wat verklaart waarom de rendabiliteit niet even sterk of zelfs niet groeit."

"De krapte is een gigantisch probleem", zegt Van Assche. "Ondernemers aarzelen om te investeren. Op dit moment is er immers geen zekerheid dat men personeel kan vinden. Het wordt dé opdracht voor de toekomstige regeringen om daar iets aan te doen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te investeren in duaal leren."

Maar over het algemeen gaat het dus goed met de kmo's. "We mogen stilaan zeggen dat België ondernemender aan het worden is. Tien jaar geleden telden we ongeveer 71 ondernemers per 1.000 inwoners. Dit jaar zijn dat er al 83", zegt Van Assche. "We zijn geen land van de collega's meer, maar van ondernemers. We zijn niet meer het kneusje van Europa op dat vlak."

BRON: BELGA

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn